Utcát nevez el Szombathely dr. Palkó Istvánról

Farkas Bazsi 2019-10-01 07:46:00
Ezzel állít emléket a vasi megyeszékhely a szellemi életét összefogó pedagógus, nyelvész, irodalomszervező, részben irodalmár tudósnak.

Korábban írtunk róla, hogy komoly törleszteni valója lenne Szombathelynek dr. Palkó István felé. Palkó ugyanis az 1940-es évek második felétől a vasi megyeszékhely szellemi életét összefogó pedagógus, nyelvész, irodalomszervező, részben irodalmár tudósnak.

Palkó István 1913-ban, Toronyban született, melynek később díszpolgárává választották. Szombathelyi gimnáziumi évei után Pécsett végzett egyetemet latin-magyar-ógörög szakokon. Ezalatt az időszak alatt már kapcsolatba került az ottani irodalmi élet jeles képviselőivel, például Várkonyi Nádnorral, akinek Sorsunk című folyóiratában is közreműködött, de nem szakadt el Vas megyétől sem. Rövid ungvári kitérő után Szombathelyen, a Faludi Ferenc Gimnáziumban kapott tanári állást. A világháború után újraéledő pedagógus szakszervezet helyi vezetője lett, Sabaria néven népi kollégiumot szervezett, majd a Premontrei és a Faludi gimnáziumok összevonása után létrehozott Nagy Lajos Gimnázium első igazgatójává nevezték ki. Később a Kanizsai Dorottya Gimnáziumot vezette. Az 1959-ben megalakult Szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézet igazgatóje lett, így lényegében a helyi felsőoktatás elindítása köthető Palkó István nevéhez.

Mindemellett szervezete a megyeszékhely irodalmi életét is. Vezetője volt az Írószövetség Nyugat-dunántúli csoportjának. Szerkesztett több antológiát (Őrség, Vasi élet és irodalom, Ez történt). Főszerkesztőként ő indította útjára a ma is működő Életünk című folyóiratot (akkor még antológia-sorozatként). Számos irodalomtudományi, nyelvészeti, pedagógiai, pszichológiai cikket publikált.

1971-től pár éven át Mariborban magyar nyelvi lektorként oktatott. Szombathelyre visszatérve újabb, ám ezúttal cseppet sem örömteli kihívás várt rá. A városi tanács, a családi házának kertjéből egy jókora részt elsajátított, hogy a Gyöngyös patak felett hidat és átjárót építsen a túloldalra. A kis szakasz a mai napig összeköti a Paragvári utcát a Dr. Szabolcs Zoltán utcával. (Az egykori Palkó-ház a Paragvári 56-os számú ház volt.)


A legutóbbi közgyűlésen Kopcsándi József (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) képviselő javaslatára szavazta meg a testület, hogy azt az útszakaszt, amit annak idején Palkótól elvett a város, most ő róla nevezi el.

Január 1-től Dr. Palkó István köznek fogják hívni. 

Szólj hozzá!

Három havi jutalommal kell beérni Bebes polgármesternek

A testület nem szavazta meg a három havi pluszban adható juttatást.

Születésnapi ajándékötletek – ha valami kreatívra vágysz

Nehéz kreatív ajándékot találni egy születésnapra – főleg ha már a harmadik X-en is túl van az illető. Valószínűleg sok mindene megvan már: van szépen berendezett otthona, bármit meg tud magának venni.

Betört egy férfi egy kőszegi lakóházba, aminek megtalálta az elrejtett kulcsát

Közel 600 ezer forint értékben lopott el különféle szerszámokat, pálinkát és élelmiszereket.

Napos idő várható csütörtökön

A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között várható.

Csütörtök reggeltől lezárják a Révai utcát Győrben

Kiegyenesedik az S-kanyar, november végéig nem lehet végigmenni a Révai utcán.

A leendő kézilabda csarnokhoz vezető útcsatlakozás kiépítését, vagy ennek hiányában 200 millió forintot kért a szombathelyi önkormányzattól az SZKKA

Ugyan a városnak erre nincsen anyagi lehetősége, de a Zanat előtti telket továbbra is használhatja csarnoképítésre a klub.

Ügyvezetőt cserélnek a Rádió 8 Körmendnél

Molnár Dánielt H.Szalay Balázs válthatja.

Kislányok álma: csodaszép baba és babakocsi

Amikor az első játékokat válasszuk a gyermekünknek, minden bizonnyal előtörnek az emlékek. Felidézzük azokat a gyerekkori játékokat, amelyekkel órákon át játszottunk, és amelyek oly kedvesek voltak szívünknek és lelkünknek. 

Kamu koncertjegyeket árult két szombathelyi férfi

Most a bíróság húzza el a nótájukat.

Az árvíz miatt több utat is lezárnak Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében

Nemcsak a Duna, hanem a mellékfolyók mentén is lesznek útlezárások az árvízi védekezés vagy az elöntött területek miatt.

Összeütközött két autó Győrben

Egy sávon halad a forgalom az érintett kereszteződésnél.

A szombathelyi torna vk-n a nézőket is bevonják a programokba

A Waberer's challenge világkupát október 4. és 6. között rendezik meg.

Enyhül az időjárás kedden, eső nem nagyon lesz

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű.

A piros jelzés ellenére, az életével játszva biciklizett be egy nő a vonat elé

A vonatvezető dudált és azonnal vészfékezett, de a vonat sajátosságai miatt csak 312 m fékút után tudott megállni.

Esküvői készülődés profik segítségével

Sokan úgy gondolják, hogy az esküvői előkészületekkel simán boldogulnak, de menet közben döbbennek rá, hogy nem is annyira egyszerű ez az egész. 

Vízügy: a torkolati műtárgy Győrben több deciméterrel csökkenti a tetőzést

A Lajtán hétfő 6:00 órától III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Rászállt a versenyhivatal a Sparra

Az üzlet által vállalt kötelezettségek végrehajtását vizsgálják.