Komoly törleszteni valója lenne Szombathelynek Dr. Palkó István felé

Horváth Zoltán 2019-08-18 15:13:00
A Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának egyik tagja azt javasolja, nevezzenek el egy átjárót a tudós tanártól.

Dr. Palkó István köz

 

„1980-ban valóban történt változás városom, megyém, viszonylatában bennem, de nem hagytam el félévszázados munkálkodásom küzdőterét, csupán – Arany Jánossal szólva – elrejteztem kissé. Az okát te is és sokan mások is tudják, de igazaim tudatában, a nyilvánosság előtt is szólok róla. Az akkori tanácsi vezetésnek egy személyi, családi érdekeiméit érintő, emberi és állampolgári jogaimat alapvetően sértő rendelkezése volt, a lakóházam telkének megcsonkítása, használati értékének tönkresilányítása. Telkünkből 80 négyszögölet kisajátított a hivatal, rajta gyalogátkelőt, alatta pedig szennyvízcsatornát létesített. Ezzel átjáróházzá degradálták családi házunkat, megszüntetve nyugalmunkat. Mielőtt mindez bekövetkezett volna, jogorvoslásért fordultunk minden illetékes szervhez, de minden hiába volt. Jogot ugyan – bírósági asszisztenciával – szolgáltattak, de sajnos igazságot nem. Kártalanításul az akkori forgalmi értéknek az egyharmadát sem fizették ki, pedig a teljes érték is csak vigaszdíj lett volna. Családom önkezével megépített otthona, verejtékkel megteremtett fészke, kultúrkörnyezetté varázsolt kertje vált semmivé a hivatal és a paragrafusok labirintusában, soha nem gyógyuló sebeket ejtve bennem. A megye és a város érdekében végzett félévszázados közéleti, irodalmi és tudományos tevékenységem ennyire taksálódott a hivatal mérlegén. Ez nem tanulság nélküli, mivel csak egyszer élünk.” (Kuntár, 1988. 20-21. o.)

A fenti sorokat barátjának, Kuntár Lajosnak nyilatkozó Palkó István már 11 éve nem él. 95. életévében bekövetkezett halála előtt, igaz nagyrészt elfeledve (Merklin, 2008), visszaköltözött Szombathelyre, abba a városba, amely méltatlanul bánt vele. Pedig van mit köszönni az 1940-es évek második felétől a vasi megyeszékhely szellemi életét összefogó pedagógus, nyelvész, irodalomszervező, részben irodalmár tudósnak. 
Palkó István 1913-ban, Toronyban született, melynek később díszpolgárává választották. Szombathelyi gimnáziumi évei után Pécsett végzett egyetemet latin-magyar-ógörög szakokon. Ezalatt az időszak alatt már kapcsolatba került az ottani irodalmi élet jeles képviselőivel, például Várkonyi Nádnorral, akinek Sorsunk című folyóiratában is közreműködött, de nem szakadt el Vas megyétől sem. Rövid ungvári kitérő után Szombathelyen, a Faludi Ferenc Gimnáziumban kapott tanári állást. A világháború után újraéledő pedagógus szakszervezet helyi vezetője lett, Sabaria néven népi kollégiumot szervezett, majd a Premontrei és a Faludi gimnáziumok összevonása után létrehozott Nagy Lajos Gimnázium első igazgatójává nevezték ki. Később a Kanizsai Dorottya Gimnáziumot vezette. Az 1959-ben megalakult Szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézet igazgatóje lett, így lényegében a helyi felsőoktatás elindítása köthető Palkó István nevéhez.

Mindemellett szervezete a megyeszékhely irodalmi életét is. Vezetője volt az Írószövetség Nyugat-dunántúli csoportjának. Szerkesztett több antológiát (Őrség, Vasi élet és irodalom, Ez történt). Főszerkesztőként ő indította útjára a ma is működő Életünk című folyóiratot (akkor még antológia-sorozatként). Számos irodalomtudományi, nyelvészeti, pedagógiai, pszichológiai cikket publikált.

1971-től pár éven át Mariborban magyar nyelvi lektorként oktatott. Szombathelyre visszatérve újabb, ám ezúttal cseppet sem örömteli kihívás várt rá. Ahogy a fenti idézetből is kibogozható, a városi tanács, a családi házának kertjéből egy jókora részt elsajátított, hogy a Gyöngyös patak felett hidat és átjárót építsen a túloldalra. A kis szakasz a mai napig összeköti a Paragvári utcát a Dr. Szabolcs Zoltán utcával. (Az egykori Palkó-ház a Paragvári 56-os számú ház volt.)

A város azóta is adós dr. Palkó István emlékének.

Míg barátjairól, pályatársairól, kollégáiról díjak (Kuntár Lajos), civil szervezetek (Kiss Gyula) vannak elnevezve, sokuknak emléktáblája áll a városban, vagy a mostani Savaria Egyetemi Központban Palkó István nevét kevésszer emlegetjük, emlékének semmi nyoma Szombathelyen.

A szombathelyi felsőoktatás elindítása kereken 60 évvel ezelőtt történt. Az évforduló talán okot adhatna arra, hogy a város visszaadjon valamit abból amit dr. Palkó Istvántól 40 évvel ezelőtt elvett. Az akkor kisajátított átjáró, bár azóta is sokan használják, névtelen. A közterületté vált terület Palkó Istvánnak fájdalmat, sérelmet okozott, ám mégis egykori telkén húzódik.

Szombathely törleszthetne azzal, ha Dr. Palkó István közzé nevezné el a szakaszt, és táblát helyezne el a helyi szellemi élet egyik kiválósága emlékére.

Felhasznált irodalom:
1.    Kuntár Lajos (1988): A vasi irodalom tevékeny munkása és szervezője. Interjú a 75 éves Palkó Istvánnal. Vasi honismereti és helytörténeti közlemények. 1988. 1. sz.
2.    Merklin Tímea (2008): Csend, gyűrű, csend. Vas Népe. 53. 180. sz. Interneten: https://www.vaol.hu/hirek/csend-gyuru-csend-1268702/ (Letöltve: 2019. augusztus 16.)

Szólj hozzá!

Győri polgármesterjelölti vita: Pintér Bence igent, Dézsi és Borkai nemet mondott

A Partizán szervezett volna polgármesterjelölti vitát Győrben.

Szombathely rendezi a jövő évi lacrosse Eb-t

Jövő nyáron Szombathelyen kerül sor a lacrosse Európa-bajnokságra.

Félmillió forintot loptak el egy idős, beteg embertől a soproni vasútállomáson

Az elkövetők megszerezték a bácsi bankkártyáját és annak PIN kódját.

Továbbra is rejtély, hogy miért nem vállalja fel szombathelyi címét Lenkai Nóra

Megszólalt albérlete ügyében a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Fellökte haragosát egy férfi Kőszegen

Egy szórakozóhelyen szólaltak össze.

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.