A demokraták többségbe kerültek az amerikai szenátusban is

Pintér Bence 2021-01-06 22:38:37
A demokrata jelöltek győztek Georgia állam szenátusi választásán, ezzel a képviselőház és az elnöki szék után a szenátusban is többségbe kerültek a demokraták. Ez pedig többek között az új elnök klímapolitikája miatt sem mindegy.

Második fordulót tartottak az amerikai Georgia állam szenátorválasztásán, mivel az első fordulő ősszel ne mvezetett eredményre. A választás nem csak önmagában fontos, hanem azért is, mert itt dől el, hogy többségbe kerülnek-e a demokraták az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának felsőházában, szenátusban is, miután ősszel megőrizték többségüket a képviselőházban, és Joe Biden megválasztásával az ő jelöltjük lesz a következő elnök is.

Szerda hajnalra kiderült: Raphael Warnock tiszteletes legyőzte a Trump-lojalista Kelly Loefflert, szerda délutánra pedig az is, hogy Jon Ossof is legyőzte republikánus ellenfelét

írja a Guardian

Warnock az elsú fekete szenátor az egykori rabszolgatartó déli államból, emellett 24 éve az első demokrata szenátor Georgia államból. Győzelméhez az elemzők szerint főleg az vezetette, hogy novemberhez képest a republikánus többségű kerületekben többen maradtak otthon, míg a demokrata többségű kerületekben inkább nőtt a részvétel.

Ossoff is győzelmével a szenátusban éppen annyi demokrata, mint republikánus törvényhozó lesz, ezáltal pedig az alelnök plusz szavazata lesz a döntő. Az alelnök pedig ugye a demokrata Kamala Harris. Ezzel tehát végül nagyon szűk többséget szerzett a felsőházban a Demokrata Párt – végül, hiszen a novemberi választás előtt arra számították, hogy ennél sokkal könnyebben szereznek majd erősebb többséget, de végül ez nem történt meg ősszel.

A szenátus megszerzése azt jelenti, hogy Joe Biden elnök, akit január 20-án iktatnak be, jóval könnyebben valósíthatja meg programját, hiszen a Kongresszus mindkét háza alapvetően baráti többséggel bír. Hogy ez miért jelentős nemcsak Georgia és az USA, hanem a klímaváltozás miatt a világ számára is, arról Gulyás Márton beszélt nemrég a Partizán nevű YouTube-csatornán:

Georgia államban dőlhet el az egész bolygó sorsa

A kímaváltozás szempontjából egyáltalán nem másodlagos, hogy ki van a Fehér Házban, ugyanis az elmúlt évtizedek globális klímapolitikáját egy ország sem alak...

A két második fordulós georgiai választás elbukása nagy ütés a republikánusoknak, akiknek többsége az elmúlt hónapokban Trump elnök vezénylete alatt nem fogadta el a novemberi elnökválasztás eredményét, és igyekezett minden fronton támadni azt, de a bíróság elé kerülő ügyek a különféle feltételezett választási csalásokról majdnem mind elbuktak, az eredményt sehol sem sikerült megváltoztatni. Több elemző szerint nem segítette a georgiai választásban küzdő republikánusokat, hogy ebben az ügyben Trump mellé álltak.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.