A demokraták többségbe kerültek az amerikai szenátusban is

Pintér Bence 2021-01-06 22:38:37
A demokrata jelöltek győztek Georgia állam szenátusi választásán, ezzel a képviselőház és az elnöki szék után a szenátusban is többségbe kerültek a demokraták. Ez pedig többek között az új elnök klímapolitikája miatt sem mindegy.

Második fordulót tartottak az amerikai Georgia állam szenátorválasztásán, mivel az első fordulő ősszel ne mvezetett eredményre. A választás nem csak önmagában fontos, hanem azért is, mert itt dől el, hogy többségbe kerülnek-e a demokraták az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának felsőházában, szenátusban is, miután ősszel megőrizték többségüket a képviselőházban, és Joe Biden megválasztásával az ő jelöltjük lesz a következő elnök is.

Szerda hajnalra kiderült: Raphael Warnock tiszteletes legyőzte a Trump-lojalista Kelly Loefflert, szerda délutánra pedig az is, hogy Jon Ossof is legyőzte republikánus ellenfelét

írja a Guardian

Warnock az elsú fekete szenátor az egykori rabszolgatartó déli államból, emellett 24 éve az első demokrata szenátor Georgia államból. Győzelméhez az elemzők szerint főleg az vezetette, hogy novemberhez képest a republikánus többségű kerületekben többen maradtak otthon, míg a demokrata többségű kerületekben inkább nőtt a részvétel.

Ossoff is győzelmével a szenátusban éppen annyi demokrata, mint republikánus törvényhozó lesz, ezáltal pedig az alelnök plusz szavazata lesz a döntő. Az alelnök pedig ugye a demokrata Kamala Harris. Ezzel tehát végül nagyon szűk többséget szerzett a felsőházban a Demokrata Párt – végül, hiszen a novemberi választás előtt arra számították, hogy ennél sokkal könnyebben szereznek majd erősebb többséget, de végül ez nem történt meg ősszel.

A szenátus megszerzése azt jelenti, hogy Joe Biden elnök, akit január 20-án iktatnak be, jóval könnyebben valósíthatja meg programját, hiszen a Kongresszus mindkét háza alapvetően baráti többséggel bír. Hogy ez miért jelentős nemcsak Georgia és az USA, hanem a klímaváltozás miatt a világ számára is, arról Gulyás Márton beszélt nemrég a Partizán nevű YouTube-csatornán:

Georgia államban dőlhet el az egész bolygó sorsa

A kímaváltozás szempontjából egyáltalán nem másodlagos, hogy ki van a Fehér Házban, ugyanis az elmúlt évtizedek globális klímapolitikáját egy ország sem alak...

A két második fordulós georgiai választás elbukása nagy ütés a republikánusoknak, akiknek többsége az elmúlt hónapokban Trump elnök vezénylete alatt nem fogadta el a novemberi elnökválasztás eredményét, és igyekezett minden fronton támadni azt, de a bíróság elé kerülő ügyek a különféle feltételezett választási csalásokról majdnem mind elbuktak, az eredményt sehol sem sikerült megváltoztatni. Több elemző szerint nem segítette a georgiai választásban küzdő republikánusokat, hogy ebben az ügyben Trump mellé álltak.

Szólj hozzá!

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.