A demokraták többségbe kerültek az amerikai szenátusban is

Pintér Bence 2021-01-06 22:38:37
A demokrata jelöltek győztek Georgia állam szenátusi választásán, ezzel a képviselőház és az elnöki szék után a szenátusban is többségbe kerültek a demokraták. Ez pedig többek között az új elnök klímapolitikája miatt sem mindegy.

Második fordulót tartottak az amerikai Georgia állam szenátorválasztásán, mivel az első fordulő ősszel ne mvezetett eredményre. A választás nem csak önmagában fontos, hanem azért is, mert itt dől el, hogy többségbe kerülnek-e a demokraták az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának felsőházában, szenátusban is, miután ősszel megőrizték többségüket a képviselőházban, és Joe Biden megválasztásával az ő jelöltjük lesz a következő elnök is.

Szerda hajnalra kiderült: Raphael Warnock tiszteletes legyőzte a Trump-lojalista Kelly Loefflert, szerda délutánra pedig az is, hogy Jon Ossof is legyőzte republikánus ellenfelét

írja a Guardian

Warnock az elsú fekete szenátor az egykori rabszolgatartó déli államból, emellett 24 éve az első demokrata szenátor Georgia államból. Győzelméhez az elemzők szerint főleg az vezetette, hogy novemberhez képest a republikánus többségű kerületekben többen maradtak otthon, míg a demokrata többségű kerületekben inkább nőtt a részvétel.

Ossoff is győzelmével a szenátusban éppen annyi demokrata, mint republikánus törvényhozó lesz, ezáltal pedig az alelnök plusz szavazata lesz a döntő. Az alelnök pedig ugye a demokrata Kamala Harris. Ezzel tehát végül nagyon szűk többséget szerzett a felsőházban a Demokrata Párt – végül, hiszen a novemberi választás előtt arra számították, hogy ennél sokkal könnyebben szereznek majd erősebb többséget, de végül ez nem történt meg ősszel.

A szenátus megszerzése azt jelenti, hogy Joe Biden elnök, akit január 20-án iktatnak be, jóval könnyebben valósíthatja meg programját, hiszen a Kongresszus mindkét háza alapvetően baráti többséggel bír. Hogy ez miért jelentős nemcsak Georgia és az USA, hanem a klímaváltozás miatt a világ számára is, arról Gulyás Márton beszélt nemrég a Partizán nevű YouTube-csatornán:

Georgia államban dőlhet el az egész bolygó sorsa

A kímaváltozás szempontjából egyáltalán nem másodlagos, hogy ki van a Fehér Házban, ugyanis az elmúlt évtizedek globális klímapolitikáját egy ország sem alak...

A két második fordulós georgiai választás elbukása nagy ütés a republikánusoknak, akiknek többsége az elmúlt hónapokban Trump elnök vezénylete alatt nem fogadta el a novemberi elnökválasztás eredményét, és igyekezett minden fronton támadni azt, de a bíróság elé kerülő ügyek a különféle feltételezett választási csalásokról majdnem mind elbuktak, az eredményt sehol sem sikerült megváltoztatni. Több elemző szerint nem segítette a georgiai választásban küzdő republikánusokat, hogy ebben az ügyben Trump mellé álltak.

Szólj hozzá!

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által.