Továbbra sincs rend a szombathelyi tenisz körül

Farkas Bazsi 2019-10-19 12:43:00
A Haladás tenisz pályáinak felszámolása óta megy a harc, a helyi sportolók két táborra szakadtak. A város pedig úgy kapott pénzt építésre, hogy az elkészült pályákat pont a Haladás teniszezők nem tudják használni.

Nincs nyugalom a szombathelyi tenisz körül - gyakorlatilag ez ült le bennem, amikor a sportág szinte összes szereplőjével beszéltem. Arról van szó, hogy egy szakág sérült a Haladás Sportkomplexum építésekor, az akkor kapott pofontól pedig még most is cseng a teniszezők füle, és nem találják a helyüket. 

2016. február 3-án kezdték bontani a régi Haladás sporttelepet. A 8 ezer 9 száz ember befogadására alkalmas stadionnak pedig parkolók kellett. Mivel a komplexum egy lakótelep közé ékelődött be, és valahogy muszáj volt parkolókat is betervezni, így nem volt mit tenni, a 7 teniszpályát áldozták be és a helyükre épületek a parkolók.

Jó ideig a levegőben lógott, hogy mi is lesz a teniszezőkkel. Volt róla szó, hogy a Sportliget melletti cirkusz téren kapnak új telepet. Végül ebből nem lett semmi. 

Egy 2004-es sporttörvény azonban előírja, hogy sporttelep átépítésekor egyetlen szakosztály sem szenvedhet hátrányt. Megoldás tehát kellett. Addig is, a Haladás tenisz szakosztályának tagjai egy magánház kertjében kialakított teniszpályán voltak kénytelenek edzeni.

2018. június 25-én a szombathelyi közgyűlés jó hírekkel szolgált: 282 millió forintot kap a város a Modern Városok Program keretében, ebből aztán fel lesz újítva a Késmárk utcai telep. 6 pálya kap új salakot, 4 másikat építenek és téli sátrat is kapnak és egy minden igényt kielégítő klubházat is húznak.

A pályákat 2020 áprilisáig kellett volna megépíteni, de mivel 6 pálya felújítása már korábban elkészült, így azokat júniusban már átadták

A csavar azonban itt jön. A Késmárk utcai telepet a Savaria Tenisz Klub bérli a várostól. Szombathely azért kapott pénzt a kormánytól, hogy rendezze a Haladás tenisz szakosztályának helyzetét, a pályák azonban így mégsem nekik épültek, hanem a telep addig is használó Savaria Tenisz Klubnak. Azt persze senki sem tiltotta meg a Haladás VSE-nek, hogy ők is béreljenek itt pályát.

Épülő klubház a Késmárk utcai telepen

 

A tervek szerint a 10 pálya (6 felújított, 4 új), a klubház és a téli sátor épült a Modern Városok finanszírozásából. A fedést azonban csak a második ütemre tervezte a város. 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi van akkor a Sportligettel és annak teniszpályáival, amit egyébként múlt héten adtak át. Nos, a Liget rekonstrukcióját az Európai Unió fizette, közel 1 milliárd forintot emésztett fel. De magának a beruházásnak semmi köze nem volt a Haladás tenisz szakosztályának rehabilitációjához. 


A Sportliget üzemeltetője egyébként a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. A Haladás teniszezők most tőlük bérelnek pályákat, heti 21 órát, pedig elmondásuk szerint 28 kellene. De csak így voltak lukak az órarendben.

A dolog tehát úgy néz ki, hogy bár a Modern Városok Programban a kormány azért adott támogatást Szombathelynek, hogy végre több év után pályákat kaphassanak a Halisok, ezek a pályák végül mégsem őket szolgálják.

De van-e hunyó?


Ha bárkit is felelőssé lehet tenni, akkor az a Puskás Tivadar-féle városvezetés. A Késmárk utcai pályát üzemeltető Savaria Tenisz Klub ugyanis joggal mondhatja azt, hogy ők piaci alapon működtetik a pályákat még pedig évek óta rentábilisan.

A Haladás is ütheti az asztalt, hogy egy 100 éves klub szakosztályaként dicső múltja van, az elmúlt évek bizonytalansága miatt pedig közel 100-an, felnőttek és gyerekek hagyták el a klubot, így kerülve nehéz helyzetbe és pláne alulmarad az eredményesség terén.

Ha azonban törvény írja elő, hogy márpedig egyetlen sportág sem szenvedhet hátrányt egy sportlétesítmény átépítésénél, akkor valóban a városvezetés volt az, aki hibázott.

De van remény!

A Haladás ugyanis Szabó Tünde államtitkárnál kitaposta, hogy kapjanak 40 millió forintot létesítmény fejlesztésre. Az elképzelés pedig az, hogy ebből egy vagy két pályát építenének a Kondics utcai dobópályák helyén. A szeptember 26-i, a ciklus utolsó közgyűlésén került szóba, hogy meg kell vizsgálni, mi módon tudják ezt megvalósítani. Az óra azonban ketyeg, a pénz ugyanis november 30-ig fel kell használni, a teniszezőknek most egy másik sportágban kell jeleskedniük: győzniük kell az idővel folytatott versenyfutásban.


 

Szólj hozzá!

Bonyolultabb eljutni Zala megyéből Budapestre az autóbuszjáratok megszüntetése miatt

Ungár Péter országgyűlési képviselő szerette volna, ha az intézkedésről kikérik az utazók véleményét is.

5 koronavírus-fertőzött van Szombathelyen

Jelenleg 125 fő van hatósági karanténban.

A Forma-1-be vágyik Keszthelyi Vivien

A több kategóriában is érdekelt Carlin istállóval fog dolgozni.

Két fővel nőtt a vasi koronavírussal fertőzöttek száma

Országosan 24 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt két idős.

Túl a 75 millión! - Season 5 és ingyen multi a CoD Warzone-ban!

Most bárki kipróbálhatja magát többjátékos módban, teljesen ingyen!

Újabb román horrorvontatmányt kapcsoltak le Győrnél a rendőrök

Az utánfutón jelentősen túlnyúló és szabálytalanul rögzített lakókocsit szállított a felelőtlen sofőr.

Vasárnap ünnepli fennállásának 154. évfordulóját a fővárosi állatkert

A napokban jött világra egy szumátrai orangutánkölyök.

Egen meleg lesz ma!

Olyan gatya lerohasztós.

Kezdjük meg ezt a pénteket!

Hogy jöhessen máris a szombat.

Három ejtőernyős honvéd földi maradványait találták meg Sülysáp mellett

A hősi halott katonákat, vélhetően a harcok elmúltával, a haláluk helyén temette el a lakosság. Azonosításuk még folyamatban van.

Sok napsütés és hőség várható a hétvégén

Egy-egy zápor, zivatar zavarhat csak be.

Szombathelyre is jut a vadonatúj buszokból

Folytatódik az állami autóbuszpark megújulása: augusztustól szállítja az utasokat az a 29 új, magas komfortfokozatú, Neoplan Tourliner típusú autóbusz, amelyek vásárlásáról még februárban kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel - közölte a Volánbusz Zrt.

Szombathelyi szörföst mentettek ki a rendőrök a Balatonból

A Balatoni Vízirendészet B-14-es egysége egy 35 éves szörföst mentett ki a viharos Balatonból. 

LMP: a kormány nem készült fel a paksi erőmű lebontására

Keresztes László Lóránt azt mondta, hogy a költségeket az illetékesek 1650 milliárd forintra becsülik, de a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapban csak mintegy 300 milliárd forint van.

Rendet rakatna a város a szombathelyi áruházak parkolóiban

Az elmúlt években egyáltalán nem volt hasonló egyeztetés az üzletek képviselői és a városvezetés között.

A robbanást követően egyre több házi kedvenc talál haza Bejrútban

Egy állatvédő szervezet egy nap alatt már 20 négylábút vitt haza.

van még itt cikk a témában:

5 koronavírus-fertőzött van Szombathelyen

Jelenleg 125 fő van hatósági karanténban.

A Forma-1-be vágyik Keszthelyi Vivien

A több kategóriában is érdekelt Carlin istállóval fog dolgozni.