Továbbra sincs rend a szombathelyi tenisz körül

Farkas Bazsi 2019-10-19 12:43:00
A Haladás tenisz pályáinak felszámolása óta megy a harc, a helyi sportolók két táborra szakadtak. A város pedig úgy kapott pénzt építésre, hogy az elkészült pályákat pont a Haladás teniszezők nem tudják használni.

Nincs nyugalom a szombathelyi tenisz körül - gyakorlatilag ez ült le bennem, amikor a sportág szinte összes szereplőjével beszéltem. Arról van szó, hogy egy szakág sérült a Haladás Sportkomplexum építésekor, az akkor kapott pofontól pedig még most is cseng a teniszezők füle, és nem találják a helyüket. 

2016. február 3-án kezdték bontani a régi Haladás sporttelepet. A 8 ezer 9 száz ember befogadására alkalmas stadionnak pedig parkolók kellett. Mivel a komplexum egy lakótelep közé ékelődött be, és valahogy muszáj volt parkolókat is betervezni, így nem volt mit tenni, a 7 teniszpályát áldozták be és a helyükre épületek a parkolók.

Jó ideig a levegőben lógott, hogy mi is lesz a teniszezőkkel. Volt róla szó, hogy a Sportliget melletti cirkusz téren kapnak új telepet. Végül ebből nem lett semmi. 

Egy 2004-es sporttörvény azonban előírja, hogy sporttelep átépítésekor egyetlen szakosztály sem szenvedhet hátrányt. Megoldás tehát kellett. Addig is, a Haladás tenisz szakosztályának tagjai egy magánház kertjében kialakított teniszpályán voltak kénytelenek edzeni.

2018. június 25-én a szombathelyi közgyűlés jó hírekkel szolgált: 282 millió forintot kap a város a Modern Városok Program keretében, ebből aztán fel lesz újítva a Késmárk utcai telep. 6 pálya kap új salakot, 4 másikat építenek és téli sátrat is kapnak és egy minden igényt kielégítő klubházat is húznak.

A pályákat 2020 áprilisáig kellett volna megépíteni, de mivel 6 pálya felújítása már korábban elkészült, így azokat júniusban már átadták

A csavar azonban itt jön. A Késmárk utcai telepet a Savaria Tenisz Klub bérli a várostól. Szombathely azért kapott pénzt a kormánytól, hogy rendezze a Haladás tenisz szakosztályának helyzetét, a pályák azonban így mégsem nekik épültek, hanem a telep addig is használó Savaria Tenisz Klubnak. Azt persze senki sem tiltotta meg a Haladás VSE-nek, hogy ők is béreljenek itt pályát.

Épülő klubház a Késmárk utcai telepen

 

A tervek szerint a 10 pálya (6 felújított, 4 új), a klubház és a téli sátor épült a Modern Városok finanszírozásából. A fedést azonban csak a második ütemre tervezte a város. 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi van akkor a Sportligettel és annak teniszpályáival, amit egyébként múlt héten adtak át. Nos, a Liget rekonstrukcióját az Európai Unió fizette, közel 1 milliárd forintot emésztett fel. De magának a beruházásnak semmi köze nem volt a Haladás tenisz szakosztályának rehabilitációjához. 


A Sportliget üzemeltetője egyébként a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. A Haladás teniszezők most tőlük bérelnek pályákat, heti 21 órát, pedig elmondásuk szerint 28 kellene. De csak így voltak lukak az órarendben.

A dolog tehát úgy néz ki, hogy bár a Modern Városok Programban a kormány azért adott támogatást Szombathelynek, hogy végre több év után pályákat kaphassanak a Halisok, ezek a pályák végül mégsem őket szolgálják.

De van-e hunyó?


Ha bárkit is felelőssé lehet tenni, akkor az a Puskás Tivadar-féle városvezetés. A Késmárk utcai pályát üzemeltető Savaria Tenisz Klub ugyanis joggal mondhatja azt, hogy ők piaci alapon működtetik a pályákat még pedig évek óta rentábilisan.

A Haladás is ütheti az asztalt, hogy egy 100 éves klub szakosztályaként dicső múltja van, az elmúlt évek bizonytalansága miatt pedig közel 100-an, felnőttek és gyerekek hagyták el a klubot, így kerülve nehéz helyzetbe és pláne alulmarad az eredményesség terén.

Ha azonban törvény írja elő, hogy márpedig egyetlen sportág sem szenvedhet hátrányt egy sportlétesítmény átépítésénél, akkor valóban a városvezetés volt az, aki hibázott.

De van remény!

A Haladás ugyanis Szabó Tünde államtitkárnál kitaposta, hogy kapjanak 40 millió forintot létesítmény fejlesztésre. Az elképzelés pedig az, hogy ebből egy vagy két pályát építenének a Kondics utcai dobópályák helyén. A szeptember 26-i, a ciklus utolsó közgyűlésén került szóba, hogy meg kell vizsgálni, mi módon tudják ezt megvalósítani. Az óra azonban ketyeg, a pénz ugyanis november 30-ig fel kell használni, a teniszezőknek most egy másik sportágban kell jeleskedniük: győzniük kell az idővel folytatott versenyfutásban.


 

Szólj hozzá!

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.