Fotó: szombathelypont.hu

Mészáros Lőrinc veje éppenhogy befejezi az egyik szombathelyi projektjét, máris jön a következő

ugytudjuk.hu
2019. október 10. csütörtök, 12:27
100 százalékban EU-s forrásokból fogja felújítani a szombathelyi Képtárat a Homlok Építőipari Zrt.

Október 11-én, vagyis holnap adja át a Sportligetet Puskás Tivadar, ezzel befejeződik Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc vejének egyik szombathelyi gigaprojektje. Ugyan korábban már részlegesen átadták a liget salakos focipályáit, a teljes terület csak most nyílik majd meg az érdeklődők előtt. 

 

A pályák állapotával azért nem kevés probléma volt, hiszen jó ideig gyakorlatilag használhatatlan volt a grund, szép nagy fennakadást is okozott ezzel a szombathelyi kispályás labdarúgó bajnokságnak.

 

Homlok cége közben egy másik projektet is elnyert, a szombathelyi Víztorony felújítása, és az ezzel járó kalamajkák is az ő nevéhez kötődnek. Többször foglalkoztunk a nyár folyamán a felújítás körüli problémákkal. Először kiderült, hogy az épületet nem olyan formában fogják kipofozni, mint ahogy az előre beharangozták, majd egész nyárra lezárták a gyerekek elől torony lábánál elterülő a KRESZ-parkot, pedig egy kapavágást sem tettek a felújítás irányába. 

 

Végül csak elkezdődtek a munkák, ám ehhez le kellett szerelni a Telenor egyik állomását, aminek következtében egy városrésznyi ember maradt térerő nélkül.

 

Homlok Zsolt azonban nem áll le, igazi sztahanovista módjára elnyerte a szombathelyi Képtár felújítását is.

 

A Magyar Narancs arról ír, hogy a Homlok Zrt. ugyanis 838 milliós árajánlattal nyerte el a Képtár felújítására kiírt közbeszerzést, kicsivel több, mint húsz millióval licitált a másik induló, a PDR Alpok Bau Kft. alá.

 

A Magyar Narancs hozzáteszi, hogy az 1,4 milliárd forintos projekt építési költségvetésében az épület-felújítás és a környezet rendezés összesen egymilliárd forintot tesz ki, a Homlok Zrt. által elnyert pályázat csak az épület felújítására vonatkozik. Az épület kipofozása a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül valósul meg, az ehhez szükséges pénzt az Európai Unió küldi, de a pályázat kiírásáról és a projekt befogadásáról helyben döntött a Vas Megyei Önkormányzat.


 
A Szombathelyi Képtár felújítását egyébként már Orbán Viktor 2015-ben belengette, a projekt akkor még Modern Városok Programhoz tartozott. Végül nem magyar forrásokból, hanem 100 százalékban uniós támogatással valósulhat meg a fejlesztés, pont úgy, mint a Sportliget és a Víztorony esetében.

 

A Képtár épületét október elsején zárták le,  szombathely.hu-n már azt írják, erre azért volt szükség, mert az épület állapota nagyon leromlott, felújítása egyértelműen esedékessé vált. A megrongálódott tető és a tönkrement szigetelés miatt az épület olyan mértékben beázott, hogy a belső károk miatt az állandó kiállítást a műtárgyak védelme érdekében azonnali hatállyal le kellett bontani. A kiállítótereket jelenleg nem lehet sem fűteni, sem hűteni, és a megfelelő páratartalmat sem lehet folyamatosan biztosítani. Emiatt értékes kiállítások bemutatásától esik el az intézmény. A felújítás során megvalósul az épület tető-és homlokzati szigetelése, nyílászárók cseréje, közvetlen környezetének rendezése. 
comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás