Továbbra sem lát napvilágot a Haladás Sportkomplexum hatástanulmánya

ugytudjuk.hu 2019-09-23 10:51:00
A Szombathelyi Törvényszék másodfokon helyben hagyta a Szombathelyi Járásbíróság döntését, ám itt még nem ér véget a történet.

Idén már többször írtunk arról, hogy a Transparency International az év elején beperelte a Haladás Sportkomplexumot, miután a stadiont üzemeltető Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. közérdekű adatigénylést követően nem volt hajlandó kiadni az üzemeltetéséhez készült hatástanulmányt. A céget vezető Gál Sándor szerint ugyanis a hatástanulmány nem minősül közadatnak, illetve a létesítményt hátrányosan érintené gazdasági versenyhelyzetben, ha ezek az adatok napvilágot látnának.

A Transparency nem fogadta ezt az érvelést, az ő álláspontjuk szerint ugyanis a stadion 15,6 milliárd forintnyi közpénzből épült, és üzemeltetéséhez az önkormányzat is hozzájárul, így a tervet a Kft.-nek ki kell adnia. A bíróság végül májusban hozott elsőfokú ítéletet, akkor kötelezték a stadion üzemeltetőit, hogy küldjék el a Transparency International e-mail címére a koncepció azon részeit, amelyeket az ítéletben meghatároztak. Ezt meghaladóan Szombathelyi Járásbíróság a keresetet elutasította.

A bíróság májusban egyébként azt is megállapította, hogy az üzemeltető egy közfeladatot ellátó szerv, ezért köteles a kezelésében lévő közérdekű adatok kiadására. Hozzátették, hogy a közérdekű adat kiadása megtagadható, ha az adat további jövőbeni döntés megalapozását szolgálja, vagy a közérdekű adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv működését veszélyeztetné.


 
A Transparency International azonban nem volt megelégedve a bíróság döntésével, az ügyet a Szombathelyi Törvényszék elé vitték, ahol szeptember 19-én, múlt csütörtökön meg is történt a másodfokú tárgyalás. A szervezettől az Ugytudjuk megtudta, hogy

a Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet,

ám a Transparency minden bizonnyal fellebbez a döntés ellen, erre hatvan napjuk van.

A szervezettől azt is megtudtuk, hogy ők úgy tekintenek a Haladás Sportkomplexum ügyére, mint egy közpénz-háromszögre. A sportkomplexum ugyanis egy közpénzből létrejött létesítményt, az üzemeltetését végző szervezet pedig közfeladatot ellátó szervnek minősül, ráadásul a Haladás focicsapatot működtető szervezetben is van tulajdon a szombathelyi közgyűlésnek. Ezért gondolják azt a Transparency-nél, hogy nonszensz Gál Sándorék érvelése, hiszen egy közpénzből működő szervezet más, szintén közpénzekből működő szervezetekkel köt megállapodásokat, ezért

nem jöhetnek létre gazdasági szerződések.

Így pedig már nem kellene védenie az üzleti titoknak a hatástanulmányt.

A Transparency International-től végül azt is megtudtuk, hogy, ha szükséges, akkor az ügyben a Kúria felülvizsgálatát kérik majd, és ha még ez sem vezet sikerre, akkor Strasbourgig viszik a pert. A jogvédő szervezet szerint ugyanis már tisztán jogkérdéssé vált a per, az ügyben hozott ítélet megválaszolhatja majd azt is, hogy hol húzódnak az üzleti titok határai.

A Haladás Sportkomplexumot 2017 novemberében adták át. Azóta sincs a létesítménynek külsős üzemeltetője. Szakemberek szerint egy ilyen épület éves költségei 500 millió forint körül mozognak. A tavalyi, szombathelyi városi költségvetésben a Haladás több tételnél is szerepel. Sportkomplexum használatra 132 + 37 millió forintot kapott a HVSE, a sportegyesület és a focicsapat egyéb támogatás címén összesen 219 millió 440 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.