Tizenkét novemberi könyv, amire megéri befizetni

Pintér Bence 2020-11-01 09:39:21
Presser Gábor és Arsène Wenger visszaemlékezik, Stephen Fry görög héroszokról regél, magyar fantasztikus szerzők pedig űrállomáson nyomoznak és furcsa emberkísérleteket mutatnak be, Kácsor Zsolt könyvében pedig egy drogfüggő cigány bűnöző kábítószeres hallucinációi és vallási olvasmányai hatására új Mózesnek képzeli magát.

Mit érdemes novemberben olvasni? Elég sok mindent! Segítünk egy kis válogatással:

Kleinheincz Csilla, Roboz Gábor: Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 | november eleje, Gabo SFF

Sci-fi/fantasy. A magyar fantasztikus irodalom elmúlt pár évének egyik legjobb fejleménye, hogy a Gabo SFF belekezdett ebbe az antológiasorozatba, amelyben novellaméretben mutathatják meg határtalan fantáziájukat a magyar sci-fi és fantasyszerzők. Idén például egy Naprendszeren átzakatoló vonat, egy rendhagyó kísértetház, egy furcsa emberkísérlet, népi boszorkányság, nyomozás egy űrállomáson, félbehagyott teremtés és a világ helyreállítása kapott helyett: a tavalyelőtt indult antológiasorozat idei kötetében tizennyolc különös és izgalmas novella található ismert és új szerzőktől, például László Zoltántól, Veres Attilától, a Hugo-díjas Takács Bogitól, Farkas Balázstól vagy Lőrinczy Judittól.

Stephen Fry: Héroszok | november 2., Kossuth

Történelem. Stephen Fry a görög mitológia kezdeteit elbeszélő Mítosz című könyve után a Héroszok történeteivel folytatja a mesélést. Az isteni származású hősök csodálatos kalandjai és halhatatlan hőstettei Fry könnyed, egyúttal lebilincselő stílusában hol humoros gellert kapnak, hol romantikusan szomorúak.

Mindent megtudunk, amit tudnunk kell a héroszokról: mi volt Héraklész tizenkét munkája, miért változtat kővé Medusza pillantása, és hogyan fejtette meg Oidipusz a szfinx rejtélyét. Hogyan szerezte meg meg Jaszón és az Argó legénysége az aranygyapjút. Hogyan győzött le Atalanté minden férfit futóversenyben, és hogyan járt túl mégis az eszén egy fiú pár aranyalmával.

Arsène Wenger: Életem ​piros-fehérben | november 5., Partvonal

Önéletrajz. Arsene ​Wenger, az Arsenal korábbi edzője és menedzsere önéletrajzi könyvében először meséli el személyes történetét. A titokzatos, komoly tiszteletnek örvendő szakembert egyedi játékfilozófiája, sajátos értékei és a futballban alkalmazott újításai a nemzetközi sportvilág legkülönlegesebb személyiségei közé emelték. Önéletrajzából megtudhatjuk, hogyan lett a Duttlenheimből származó, elzászi kisfiú a világ egyik legsikeresebb vezetőedzője, hogyan építette fel az Arsenal legendás Invincibles csapatát, azaz a Legyőzhetetleneket, amely a 2003–2004-as szezonban veretlenül nyerte meg az angol bajnokságot, a Premier League-et; illetve hogyan formálta át a régimódi alapokon nyugvó, hetven fős labdarúgóklubot a világ élvonalához tartozó, több mint hétszáz embert foglalkoztató intézménnyé.

Silvia Moreno-Garcia: Jádeisten, ​árnyisten | november 13., Főnix Könyvműhely

Fantasy. Egy ​eldugott kis mexikói településen, egy gazdag ember házában az alvilág urának csontjai rejtőznek. Az istenség egykor árulás áldozata lett, lefejezték, maradványait pedig egy ládába zárták, hogy ott raboskodjon az idők végezetéig. Ám a ládák sorsa, hogy előbb-utóbb kinyitják őket.

Mexikó az 1920-as évek végén: a világba betör a modernitás. Új divatok kapnak lábra, lendületes zene szól, az utcákon automobilok dübörögnek, a szesztilalom hatására virágzanak a határ menti városok kocsmái és szerencsebarlangjai. Ez a pezsgő élet azonban csupán vágyálom a fiatal, félvér lány, Casiopea számára, aki megtűrt rokonként tengődik zsarnoki nagyapja házában, Uukumilban, ahol mintha megállt volna az idő. Amikor aztán egy nap kíváncsiságtól hajtva belekukkant az öreg féltve őrzött ládájába, sorsa megmásíthatatlan fordulatot vesz.

Casiopea előtt testet ölt Hun-Kamé, Xibalba trónfosztott ura. Az istenséget egyetlen cél hajtja: vissza akarja szerezni a birodalmát, hogy bosszút álljon áruló öccsén. Ehhez szüksége van a lány közreműködésére, mivel a feltámadásakor elszakíthatatlan kötelék jött létre kettejük között. Így hát Casiopea elindul Hun-Kaméval élete első, hatalmas kalandjára, amelynek során szembe kell néznie a maja mítoszok csaknem elfeledett, de nagyon is valóságos szörnyetegeivel – és lehet, hogy az út a halálba vezet…

Kácsor Zsolt: Cigány ​Mózes | november 15., Kalligram

Kácsor Zsolt új regénye előzmény nélküli vállalkozás a kortárs magyar irodalomban. Főhőse egy drogfüggő cigány bűnöző, aki kábítószeres hallucinációi és vallási olvasmányai hatására új Mózesnek képzeli magát, s börtönlázadást robbant ki annak érdekében, hogy a magyar cigányságot visszavezesse az indiai őshazába. A regény a magukat komolyan vevő megmondóemberek, kocsmai bölcselkedők, beteges vallásalapítók világmagyarázatainak kápráztató paródiája – egyszersmind kifordított hősi eposz, szívszorító jajkiáltás a mindenkori kisebbségekért és menekültekért.

Anne Hart: Hercule ​Poirot titkos magánélete | november 15., Lettero

Krimi. Ebben a hónapban volt száz éve, hogy megjelent Agatha Christie első Poirot-regénye, A titokzatos styles-i eset. De milyen ember volt Poirot, a világ egyik leghíresebb fiktív detektívje? „Ilyen lenne, ha élőben találkoznál vele.” – The Independent. A szerző Poirot-hoz méltó precizitással tanulmányozta Agatha Christie 33 regényét és 56 novelláját, amelyben a legendás nyomozó színre lép. Ínyenc ízlés? Szemérmes privát kapcsolatok? Rejtélyes, különc viselkedés? Ki volt valójában Hercule Poirot?

Árnyak az időn túlról #3 | előrendelhető: november 15-ig, The Black Aether & TBA Könyvek

Horror. Új reneszánszát éli itthon a horror, és azon belül is H. P. Lovecraft: az ő munkássága körül szerveződik a legjobb hazai fanzin, a The Black Aether, amely egyre nagyobbra növi ki magát. Ez például immár a harmadik horrorantológiájuk, ami ennek a sorozatnak a befejező része, egy izgalmas válogatás korunk weird szerzőinek Cthulhu-mítoszhoz kapcsolódó történeteiből. Thomas Ligotti, Laird Baron, John Langan, Caitlín R. Kiernan, W. H. Pugmire, China Miéville és további nagyszerű szerzők magyar nyelven először megjelenő novellái.

Carlo Rovelli: A ​tudomány születése | november 16., Park

Tudomány. Mi ​a tudomány? Valamennyi civilizáció úgy vélte, hogy a világot fenn az égbolt, lenn a Föld alkotja. Kivéve egyet: a görögöt. A Földet egy gigantikus méretű kőnek tartották, amely lebeg az űrben, belemerül a lábunk alatt is folytatódó égboltba. Anaximandrosznak volt ez a rendkívüli megérzése az i. e. 6. század első felében. Carlo Rovelli könyvében a görög filozófus „tudományos forradalmával” foglalkozik, azzal a gondolattal, amely megnyitotta az utat Kopernikusz, Galilei, Newton és Einstein felfedezéseihez. Anaximandrosz arra ösztönöz bennünket, hogy megfontoltan elmélkedjünk a tudományos gondolkodás természetéről, kritikai és felforgató képességéről, így védelmezve a gondolat szabadságát a tömegbutítás minden formájával szemben.

Ken Liu: Az istenekkel nem lehet végezni | november 17., Agave Könyvek

Sci-fi. Ken Liu a szépirodalom eszköztárát használó, modern science fiction egyik legnagyobb hatású alkotója. Művei számos nyelvre lettek lefordítva, és már több novelláját adaptálta Hollywood. Legújabb, Az istenekkel nem lehet végezni című kötetében tizennyolc lenyűgöző történet olvasható, melyek korunk legfontosabb kérdéseivel foglalkoznak, legyen szó migrációról, klímaváltozásról vagy emberi mivoltunk megértéséről.

A novellák megjelenítik a 21. századi ember világát, mindennapjait, vágyait és küszködését, sokszor a technológiához való kapcsolatán keresztül. Noha sok történet a jövőben játszódik – vagy holnap, vagy évszázadokkal később –, az üzenetük állandó érvényű.

Presser Gábor: Presser ​könyve | november 17., Helikon

Portré. „Szeretek ​filmzenét, színházi kísérőzenét írni, de balettet is (…) de a dalírástól sehogy sem lehet engem eltéríteni, a végén mindig oda lyukadok ki.” Ez az a Presser Gábor, akit jól ismerünk. Aki nekünk írja a dalt és nekünk énekel. De most itt ez a könyv, több száz oldalnyi sajátkezű Presser-szöveg: emlékek, jegyzetek, meglátások, tévedések, megtörtént – vagy a szerző szerint megtörtént – valós események, hallomások, látomások, dokumentumok és áldokumentumok, dalszövegek, filmnovellák, fotók, lábjegyzetek, netán még kották is. Presser Gábor elérkezettnek látta az időt, hogy elmondja, ő hogyan élte meg a „Presser-sztorit”.

J.D. Barker: Szíve helyén sötétség | november 24., Agave Könyvek

Az itthon is rendkívül sikeres 4MGY-trilógia után behemót, 720 oldalas thrillerrel jelentkezik J. D. Barker.

Thriller. Jack ​Thatch gyerekkorában találkozik először Stellával, a titokzatos, nyolcéves kislánnyal, akinek sötét haja és még sötétebb szeme van, és magányosan ül egy padon a temetőben a kedvenc könyvét szorongatva. A találkozásukból megszállottság lesz: Jacknek állandóan a lány körül forognak a gondolatai, és végül egy évvel később újra megpillantja, ugyanazon a padon a temetőben, ám Stella hamarosan ismét eltűnik. Közben az egyik sikátorban egy férfi holttestére bukkannak. Az eset meglehetősen rejtélyes: a teste mindenhol borzalmasan megégett, viszont a ruhái épségben maradtak, ami képtelenségnek tűnik. Faustino Brier nyomozó tudja, hogy nem ez a férfi volt az első áldozat, aki így halt meg, és nem is ő lesz az utolsó. Brier azt is tudja, hogy pontosan egy év múlva kell majd keresniük a következő áldozatot, hacsak nem akadnak előbb az elkövető nyomára.

És van még egygy kisfiú, akit mindenki csak „D” alanyként ismer, egy világtól elzárt, gondosan őrzött, sötét laboratórium mélyén várakozik, cseperedik és tanul. Senkivel nem beszélhet, és nem ér hozzá senki. Borzalmas erő lakozik benne, ezért azok, akik bezárták, sohasem fogják kiengedni...

Neil Gaiman: Sandman 3. | Fumax

Fantasy. Még az év végén érkezik Neil Gaiman klasszikus és megkerülhetetlen Sandman-képregényeinek harmadik gyűjteményes kiadása a Fumax gondozásában. Már az előző részben túlléptünk azokon a képregényeken, amelyek magyarul egy évtizeddel ezelőtt megjelentek, tehát most már olyan történetek jönnek a Sandman-unverzumból, amelyeket sosem olvashattunk magyarul. Közben egyébként készült egy nagyon izgalmas hangoskönyves feldolgozás, és hamarosan nekiállnak a netflixes sorozat folytatásának is.

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.