Te is segíthetsz a téli álomra készülő sünöknek

ugytudjuk.hu 2020-10-22 18:51:30
Néhány egyszerű szabály betartásával akár te kertedben is átaludhatja a telet a hazánkban védett, igen hasznos rovarevő emlős.

A keleti sünök téli álmának az ideje akkor jön el, amikor a hőmérséklet nappal és éjszaka is tartósan 15 Celsius fok alá süllyed. Előtte azonban még sok olyan dolguk akad ezeknek az aprócska jószágoknak, amelyekben mi is a segítségükre siethetünk, akár nagyvárosban, akár a természethez közel, vidéken élünk!

Nagy Ingridtől, a Budakeszi Vadaspark sajtóreferensétől tudtuk meg, hogy mit csinálnak ilyenkor a sünök, hova bújnak el, és mi hogyan lehetünk a segítségükre?

A keleti sünök sok más állathoz hasonlóan biztonságosnak vélt rejtekhelyekre bújnak el október és november folyamán. Teszik ezt a táplálék szűkössége és a hideg miatt. Amikor a hőmérséklet tartósan 10-15 Celsius fok alá csökken, a vackukat már el sem hagyják a következő év tavaszáig, téli álmot alszanak. A hibernáció létszükséglet számukra, hiszen télen nem találnának kellő mennyiségű táplálékot. 

Budakeszi Vadaspark

A téli álom lényegében egy tökélyre fejlesztett túlélési stratégia, melynek segítségével sikeres lehet az áttelelés. A hibernáció állapotában az állatok testhőmérséklete akár 0-5 Celsius fokra is lecsökkenhet, anyagcseréjük és szívverésük is lelassul. Többek között ezzel a technikával biztosítják, hogy az ősszel felhalmozott zsírraktáruk kitartson a következő 5-6 hónap során. A hosszú álom időszaka előtt a sünök legfontosabb teendője, hogy elegendő táplálékot vegyenek magukhoz ahhoz, hogy gond nélkül átvészeljék az ínséges időszakot. Ebben segíthetjük is őket akár nagyvárosokban, akár vidéken élünk. a következők betartásával nem csak a sünök kedvében járhatunk, de figyelhetünk a biztonságukra is!

Ne égessünk avart!

Ha az udvarunk végében már gondosan összegereblyéztük a fák lehullott leveleit, akkor azt már semmiképpen ne bolygassuk, pláne ne égessük el! Nagy eséllyel azt a kupacot már kibérelte egy sün magának, hogy ott töltse el a következő hónapokat, mély álomba merülve. Az avarégetés ilyenkor már azért is veszélyes, mert a bevackolt sün nem tud időben kimenekülni a lángok közül, helyette az egyetlen védekezési stratégiáját veti be, összegömbölyödik, és így bennég az avartűzben. Ezt meg ugye senki sem szeretné! Ha tehetjük jövő tavaszig hagyjuk érintetlenül a levélkupacokat, mert a sünöket felébreszteni is komoly hiba, hiszen a közelgő téli időben nem találnak már maguknak táplálékot, így nincs esélyük a túlélésre.

Fotó: Budakeszi Vadaspark

Segítsük őket a felkészülésben is!

Az őszi készülődés során a megfelelő, zsírban, vitaminban és kalóriában gazdag táplálék elfogyasztása nélkülözhetetlen a sünök számára. Bár alapvetően rovarevők, fő táplálékuk mégis a földigiliszta, a csiga, gyakran esznek sáskát, de nem ritka az sem, hogy a madarak tojásait vagy kisebb gyíkokat, esetleg lehullott gyümölcsöket falatoznak. Ha kedveskedni szeretnénk a kertünkben élő sünöknek és segítenénk nekik a hízásban – egy-egy felnőtt példány akár a 1,5 kg-ot is elérheti –, akkor ilyenkor ősszel bátran tegyünk ki nekik nedves kutya- vagy macskatápot, lisztkukaclárvákat, tojást, halat, túrót és sajtot. A sün laktózérzékeny, ezért tejet semmiképpen ne adjunk neki, hiszen az úgy megterheli az emésztőrendszerét, hogy legrosszabb esetben bele is pusztulhat.

A hét állata: keleti sün

Nevezhetjük sündisznónak, sünkutyának, és még régiesen tüskés borznak is, de a pontosság kedvéért maradjunk a keleti sünnél. Tüskés barátunk nagy népszerűség...

Építsünk búvóhelyet!

A sünök természetes és kedvenc búvóhelyei közé tartoznak a száraz levelekből, ágakból és gallyakból álló puha, meleg vackok. Az őszi készülődés közben az ilyen tulajdonságokkal rendelkező helyeket szemelik ki, s az adott helyen idővel sünfészket is készítenek maguknak. Süngarázst vagy süntanyát mi is könnyen telepíthetünk számukra a kertünkbe. Az egyik lehetőség, hogy a lakot egy boltban megvásároljuk, de barkácsolhatunk magunk is, akár a gyerekekkel közösen. A másik alternatíva, hogy az udvar egy eldugott és védett szegletében összegyűjtött kerti zöldhulladékot hagyjuk komposztálódni, hogy ezek az avarlakók bátran beköltözhessenek. Ezt mellesleg később az elültetett növények sem bánják, hiszen a zöldhulladékból idővel értékes humusz válik, a négylábú lakók pedig a meleg időkben megeszik a csigákat és a rovarokat, meghálálva ezzel a gondoskodásunkat.

Cikkünk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával jelent meg.

Szólj hozzá!

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Életét vesztette egy férfi a sárvári lakástűzben

Napokig nem jelent meg a munkahelyén, a keresésére indult munkatársak találták meg az égésnyomokat.

Zsenik: A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén

Anthony Fauci, az ismert járványügyi szakember szerint a zsúfolt repterek, a tömeges utazások a mostaninál is nagyobb bajba sodorhatnak bennünket.

Somogyban és Zalában a köd, Győr-Moson-Sopron megyében pedig az ónos eső okozhat gondot

Több megyében ónos esőre, a Dél-Dunántúlon pedig ködre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hazai pályán nyert a győri ETO Gyirmót ellen

Két gólt is rúgtak az utolsó 6 percben.

Kigyulladt egy lakókocsi Rábapatyon

A tűzoltók két vízsugárral eloltották a lángokat.

van még itt cikk a témában:

Egyre gyakoribb probléma a harkályok házrongálása

Néhol borzasztó károkat tudnak okozni a harkályok azzal, hogy lyukakat vájnak az épületek szigetelésébe. A problémára biztos megoldást csak harkályálló építési technológiák alkalmazása jelentene, de azért mi is tehetünk a károkozás ellen.

Zöld megújulási programokkal gyorsabban állhatnak talpra a járvány után a visegrádi országok

Kellő szakértelemmel akár évekkel korábban is gatyába rázhatnánk az országot.

Ötszörösére nőhet az elektromos kerékpárok iránti kereslet

Az elektromos kerékpár valójában új távlatokat nyit, hiszen aki eddig megtett 20 vagy 30 kilométert a hegyekben, az most akár ennek a dupláját is képes letekerni, ezáltal kétszer annyi utat is tud bejárni.