Találtunk egy fehér Pulit Szombathelyen

Nagy Donát 2020-08-26 11:52:00
Csakhogy ennek négy kereke van. Az ikonikus, magyar gyártmányú autótípust alig ismeri már valaki.

Pár héttel ezelőtt jártunk G. Attila műhelyében egy Vas megyi faluban, ahol a körtúránk végén csak úgy fellibbent a ponyva egy Puliról. Az a példány ráadásul egy gyári elektromos kabrió volt - benzinvérűeknek igazi kuriózum, még ha itt szó szerint véve ez nagyon is abszurd hasonlat.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A Puli ugyanis egy magyar autótípus volt, amelyet 1986-tól 1998-ig a hódmezővásárhelyi Hódgép gyártott, némelyiket már akkor elektromos hajtással.

A kétszemélyes városi törpeautót anno a francia piacra szánták, mert Franciaországban az ilyen kis teljesítményű járműveknek a vezetéséhez az 1980-as években nem kellett B kategóriás gépjárművezetői engedély. 1986-ban francia megrendelésre először három prototípus készült. 

Később aztán pár száz darabot ugyan eladtak külföldre (amik manapság igen értékes darabjai az autógyűjteményeknek), ennek ellenére a hazai forgalmazás nem igazán lett sikeres. Ennek fő oka, hogy nagyon lassan készült, naponta két példányt tudtak belőle összeszereli, ami nagyon megdobta az árát. Ha minden igaz, a Puli kétszer annyiba került újonnan, mint egy akkoriban kapható Lada vagy Skoda.

Autónak kicsi, kutyának nagy

Így hangzott a reklám annak idején, amivel a Pulit hirdették. Tervezője Szolár Tibor, aki azt állította, mindössze négy napja volt kitalálni, akkora volt rá anno a francia kereslet. Szolár végül négy nap alatt nem csak megrajzolta, hanem papírból el is készítette a Puli életnagyságú makettjét.

A francia példányok dízel motort kaptak, azok maximális sebessége 45 km/óra volt. Később a fejlesztők elkészítették a Puli elektromos változatát - egy ilyent sikerült most nekünk is lencsevégre kapnunk. Ez már nagyobb sebességre volt képes, és a formája is modernebb lett.

Készült belőle kétszemélyes városi kisautó, golfautó, nyitott szabadidő kocsi, kisteherautó, sőt, még temetői koporsószállító is. Az egyedi gyártás ilyen szempontból kedvezett a variálhatóságnak. Számos mechanikai alkatrésze a korabeli Skodából, Ladából vagy Polski Fiatból származott, mert ezek utánpótlási lehetősége Magyarországon akkoriban egyszerűbbnek látszott. 

A rendszerváltáskor a Hódgép darabjaira hullott, de a Pulit még néhány évig egy kft.-ben készítették tovább. Aztán leálltak vele, mert a gyártás annyira drága volt, hogy már lehetetlen volt megfizethető áron eladni. Pedig a kiskocsi időközben német, osztrák és svájci vevőknek is készült - talán utóbbi országból került vissza a most fotózot példány is.

A mára igazi ritkasággá váló kisautó főként gyűjteményekben és hobbistáknál található meg, a források szerint összesen 1000 darab sem készült el belőlük. Ezért is jó látni, ha valaki igyekszik megőrizni ezt a csipetnyi, magyar autógyártást az utókornak.

A kiskocsiról remek fotókat gyűjtött össze a magyarjarmu.hu oldal.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.