Újra 7 évesnek éreztük magunkat a Kisvakond járgányai között

Nagy Donát 2020-08-04 10:44:04
Faautó, pedálos repülőgép és egy Puli is előkerült.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Egy vasi településre vitt utam, miután megtaláltam G. Attila hirdetését az interneten. A leírás szerint egy működő, motorral ellátott, egyébként fából épült kiskocsin szeretne túladni. Én ugyan nem szerettem volna vásárolni, de a képek láttán igen érdekesnek tűnt a kisautó. A nap végén viszont egy egész kupac, különböző méretű kocsi között találtam magamat.



Attila korábban Bangkokban élt, ott tanulta ki az üvegszálas építés fortélyait. A falon lógó képeken teljes méretarányú sportautókban ülnek a mosolygó emberek, ezek jó része ráadásul motorral ellátott, abszolút működő kocsik. Több versenyautóhoz is készített már karosszériaelemeket, de teljes készletet is alkot olykor. 

A kisebb üvegszálas karosszériák alá többnyire pedálos szerkezetek, vázak kerülnek. Ezek Magyarországon csak három kerékkel rendelkezhetnek

- mondta a műhelyben Attila.

A vázszerkezetet egy másik helyen készítik, erre épül rá az üvegszálas test. Ehhez először habkartonból kell megalkotni a sablont, erre munkálják rá az üvegszálat. A végén jön a festés, ami egyben a védőréteget is alkotja, ugyanis a nap UV sugárzása pár év alatt teljesen tönkretenné az anyagot.

Én már látom is a szemem előtt, ahogy a Balaton egyik településén ilyen menő járgánnyal hajtok ki a kölcsönzőből, mint a Kisvakond a felhúzhatós kocsijával. De Attila szerint egyelőre még nem kaptak rá itthon a vállalkozók a hasonlóak vásárlására, üzemeltetésére; inkább magánemberek veszik meg őket kedvtelésnek.

A fa kiskocsit már készen vásároltam, és szerettem volna, ha jó gazdát találok neki. Ez most úgy néz ki, sikerült is, egy magyar ember vette meg tőlem, kiállítási darabnak szánja a gyűjteményébe.

A fa vázszerkezet ránézésre aprólékos munkával készült, a meghajtásról egy Yamaha robogó motorja gondoskodik. Kormány, gáz, fék, minden működik rajta, látszik, hogy alaposan átgondolta a mester az építést.

A flotta további érdekességeket is tartalmaz, lemezből készült kétfedeles vadászgép és Volkswagen Kübel is parkol a műhely előtt. Ezekben olyan pedálsor található, mint anno a Moszkvics gyermekautó alatt.

Ezek amolyan prototípusok, de mire a készítőjük végzett velük, azt mondta, többet már nem szeretne ilyent építeni. Szóval megmaradtak egyedi példányoknak.

Attila most egy elektromos meghajtású, napelemmel felszerelt kocsin dolgozik, ennek a hajtása már megvan, éppen a karosszéria számára faragja ki a habkartont.

A műhelyben rengeteg érdekes dolgot mutatott, hiszen nem csak üvegszálból, de fémszálból is készülnek autóformák - ezek díszként fognak funkcionálni. Képzeljük csak el, milyen lehet telefuttatva borostyánnal!

Hát ez micsoda?

- kérdeztem a túránk végén.

Ja, ez csak egy Puli, a magyar autótípus, annak is az egyetlen, kabrió verziója.

- bontotta ki a ponyvát, és tűntek elő a vélhetően Ikarus lámpabúrák.

Igaz, mivel utóbbi szintén elektromos hajtású, így nincsen kipufogója, azaz nem is lenne hová a Kisvakondnak betömnie a kolbászkát.

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.   

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.