Szombathely és környéke „rozsdafolt" lett a szomszédban, kimaradunk a burgenlandi üzleti fejlesztésekből

ugytudjuk.hu 2020-09-06 18:00:10
Máris meghozta első, szomorúan látványos eredményeit a nyugatra szelektíven záró, keletre korlátozás nélkül nyitó magyar gazdaságpolitika.

Miután az eddig futó közös uniós programok befejeződtek, újak pedig nem indultak, az osztrák szomszédok stílust és hangnemet váltottak. A járvány csak előhozta az amúgy is tornyosuló problémákat. A 2010-es évek előtt Vas megye az uniós projektek nagy nyertesei közé tartozott. Az Interreg-pályázatok révén több millió eurós magyar-osztrák-szlovén közös tervek valósultak meg.

Ennek köszönhetően újult meg több százezer euróból a körmendi várkert, épült több mint száz kilométernyi bicikliút a határkörzetben és egymást érték a turisztikai, gasztronómia, környezetvédelmi programok. Kiterjedt ez az oktatásra, beindult például a kéttannyelvű gimnáziumi képzés Oberwartban (Felsőőr), Szombathely és a 7 ezer lakosú város önkormányzata számos kulturális csere programot valósított meg. Még a Szombathely-Oberwart közti vasúti közlekedés felújítása is szóba került.

Uniós projekt: 2014-ben adták át a Vasfüggöny kerékpárút magyar szakaszát

A Wagner András szombathelyi polgármester alatt megfogalmazott Pannon-térségi (magyar-osztrák-szlovén) együttműködést az őt követő dr. Szabó Gábor és dr. Ipkovich György is támogatta. 2010 után aztán lekerült a napirendről az a „háromtengelyes" térségi együttműködés, ami Graz-Szombathely-Maribor vonzására épített.

Az orbáni keleti nyitás, az unortodox pénzügyi, valamint gazdaságpolitika átírta az uniós terveket. Ennek hatása most kezd igazán érződni Nyugat-Magyarországon, mintegy 1,5-2 millió ember sorsát, jövőbeni megélhetését is érintve. Bár az egyoldalú, magyar munkavállalói ingázás maradt, a feltételek rosszabbodtak. Nehéz nem látni a járvány ürügyén hozott határzár politikai sandaságát (teszt a jövőre nézve), a befagyott kapcsolatokat, az uniós pályázatok drasztikus csökkenését.

De kölcsön kenyér visszajár, stílust váltottak az osztrákok is. Ma már jószerivel egyetlen lényeges projekt sem fut velük. A burgenlandi gazdasági kamarának újabban elege van a kiszámíthatatlan magyar állami (kormányzati) magatartásból, ez pedig a több tízezer kint dolgozó honfitársunk állását veszélyezteti. Legújabban a Fertő tó magyar oldalának beépítése váltott ki felháborodást a tartományban.

Mostani hír, hogy az egyik legjelentősebb burgenlandi projektből is kimaradunk, már ami a szombathelyi és környéki térséget illeti. A több milliárd eurós tervet úgy is hirdetik, hogy Kapu Kelet-Európára. Ami jelzés és minősítés. Lényege, hogy a keleti (nekünk nyugati) határ mentén úgynevezett Businesspark-központokat hoznak létre, e parkok az osztrák gazdaság stratégiai elemét képeznék.

A tervezet, amiben Vas megye érintőlegesen sem szerepel

Logisztikai, kereskedelmi, turisztikai és ipari parkokat építenének koncentráltan, ahol a keletről jövő kereskedelmet szűrnék és fogadnák. Innét vinnék az árut Kelet-Európába. E parkok a Bécs-Pozsony-Graz háromszögben valósulnának meg, vagyis végleg ejtették az említett Szombathely-Graz-Maribor tengelyt.

A tervekről most közölt részleteket a Burgenland című, reprezentatív üzleti kiadvány. Megtudható, hogy részben új, részben már fejlesztés alatt álló területeket vonnának be. Parndorfban például olyan komplexumot hoznának létre, amely napi 30 ezer embert fogadhatna, a Fertő tóra építve.

A tartományi székhelyen, Kismartonban (Eisenstadt) a központ leágazna Mattersburg és Sopron irányába. Müllendorf és a Szentgotthárd melletti Heiligenkreuz szerepel még a tervekben. A keleti kapu szerepét Kittsee töltené be, Pozsony felé.

A projekt nagyságát érzékelteti, hogy Müllendorfban a beépítendő terület meghaladná a félmillió (!) négyzetmétert. Szombathely, Kőszeg térségét nem említi a tervezet. Az esetleges osztrák javadalomból így elsősorban az épülő, M8-as autóút melletti települések, Körmend és Vasvár városok részesülnének.

A tervvel kapcsolatban megszólaltatták Szombathely testvérvárosa, Oberwart polgármesterét, Georg Rosner urat is. Ő több száz új munkahelyet, fejlesztéseket vár az üzleti parkoktól. Az EO bevásárló centrum körzetében lényegében már erre épülve el is indultak beruházások, a Hartberg-Güssing kivezető utat újabb sávval látták el. A polgármester bízik a Vásárközpont átfogó felújításában éppen úgy, mint az útépítésekben.

Felsőőr polgármestere, Georg Rosner

Nem mellesleg a kultúra és az oktatás fellendülését is várja a városban, ahol – szavait idézve – „mondják, hogy te egy magyar, roma, horvát vagy, de nem, mi valamennyien oberwartiak vagyunk, a város egyesít minket!" Sokatmondó, hogy a hosszabb interjúban a polgármester egyszer sem említi a szombathelyi kapcsolatokat, az uniós üzleti fejlesztésekben sem tér ki rá.  

Lehet persze felhorgadni, de a passzátszelet nem mi fújjuk. Nagyon úgy néz ki, Burgenland szemében egyfajta rozsdafolt lettünk. A helyzet persze nem szokatlan, hiszen a 40 éves határzár, a Vasfüggöny idején sem volt ez másképp. De akkor nem a mi döntésünk nyomán. 

Szólj hozzá!

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.