Bemutatták a Szombathely 2020-at, egy tiszta, rendezett, zöld város tervét

Nagy Donát 2020-01-21 15:21:00
Jön a köztisztasági és szociális csomag, új bölcsődei férőhelyek lesznek, a sporttámogatás is marad teljesítményhez kötve. Elindult az első teljes éve a városvezetésnek, a piacról és a hulladékszállításról sem feledkeznek meg.

Tavaly októberben a korábbi ellenzéket bízták meg Szombathely lakói városuk vezetésével. Az első két hónap a lehetőségek felmérésével, és a fókuszpontok kidolgozásával zajlott, hiszen a Polgármesteri Hivatal apparátusa segítségével sokkal mélyebben beleláttak a város új vezetői Szombathely helyzetébe. Korábban ugyanis sok információról egyszerűen le voltak tiltva.

A mai sajtótájékoztatón Nemény András, a város polgármestere felvázolta, mi mindennel fognak foglalkozni az előttük álló évben.

  • Szeretnének új buszokat hozni a városba, de emellett új és megfelelőbb menetrend kialakítását is tervezik. A járművekre várakozóknak pedig egyre több helyen építenek fedett buszvárókat is.
  • Egy komplett köztisztasági csomagot dolgoznak ki, hogy megszűnjön az évek óta tartó szemetes városkép.
  • Nem feledkeztek meg az út- és járdafelújítási programról, ami a választási programjuk egyik gerincét képezte.
  • Bevált a nyitott városháza koncepció, hiszen rengeteg civil szervezet keresi a városvezetést a szorosabb együttműködés végett.
  • Felállt a sokak által várt gyorsreagálású csapat, ami szinte azonnal képes megoldani a lakosok által jelentett problémákat.
  • Összeállt egy szociális csomag, ami a rászorulók támogatási lehetőségét bővíti.
  • A korábban ígértekhez híven a versenysportokat továbbra is készek támogatni, de fontos marad a teljesítmény.

Nemény elmondta, sok ellenzékivé lett önkormányzatban hetekig azzal voltak elfoglalva, hogy a szekrényből kiesett csontvázak okozta problémákat megoldják.

Szombathelyen nem akarnak boszorkányüldözést tartani, de amit látnak, az nem szép.

Sok olyan költség van, amit a szerződések miatt muszáj kezelni, de nem könnyű rá fedezetet találni.

Kitért a Nagyszálló kérdésére, a délutáni Gazdasági és Jogi Bizottság  ülését megelőzően elmondta, hogy sok városfejlesztési feladattal szemben a Nagyszálló gyors megvásárlása nincsen fókuszban, ez csak hosszabb távon lenne megvalósítható. A hirtelen előkerült befektetők miatt ugyanis 600 milliót kellene kifizetni az épületért, ami jóval magasabb az értékbecslésben foglalt árnál - ez a felelős gazdálkodás mellett jogszabályi kérdéseket is felvet. De bármi is lesz az ingatlan sorsa, a környék rendezésével, a parkolás rendbetételével, a faültetéssel nem fognak várni.

Horváth Attila elmondta, hogy a város pénzügyi helyzete stabil. Hiába mondta 2019 elején az akkori vezetés, hogy az ellenzék el fogja adósítani a várost, a szakszerű munkának köszönhetően ilyen helyzet nem áll fent.

Az alpolgármester szerint hiába van 10 milliárd forint körül a város bevétele az iparűzési adóból, Szombathelyről 2,6 milliárdot elvon a kormány, úgynevezett szociális adó formájában. Ez azt jelenti, hogy hiába teljesít jól a város bevételi szempontból és propagál jó gazdaságot a kormány, az országban több helyen is súlyos gondok vannak, amit ezzel az elvonással old meg az állam.

Szó esett a Szombathelyi Hulladékgazdálkodásnál jelentkező 500 milliós kiadásról is. Ez azért keletkezett, mert a SzomHull természetesen elszállítja a szemetet, a szolgáltatást azonban az állami kukaholdingnak kellene kifizetnie, amit azonban nem tesz meg. Így a város kénytelen ezt az 500 milliót odaadni a szolgáltatónak, hogy a szemétszállítás anyagi biztonságban legyen.

A Vásárcsarnok körüli helyzetről korábban az Ugytudjuk is rendszeresen beszámolt, ennek felújítása volt többek között a Fidesz egyik nagy választási ígérete is. Mivel az előző városvezetés alatt tulajdonképpen semmi sem történt, a lassan lejáró szerződések miatt két lehetőség áll Szombathely előtt: vagy veszni hagyja az Európai Uniótól kapott 1,2 milliárdot, vagy betesz saját forrásból kb. 300 milliót az elszálló költségek miatt, és így - bár csökkentett műszaki tartalommal - végre megszépülhet a szombathelyi piac.

Az utóbbi mellett döntöttek a városházán, így hamarosan valóban megkezdődhet a renoválás.

Horváth Attila szerint több kisebb összegű tétel is előkerült, aminek forrása korábban nem volt megnevezve. Az Aréna utcai óvoda kerítésének felújítására nem volt eddig pénz elkülönítve, ide most 30 millió kell, de a kórházzal szemben épülő egészségház távhőre való csatolása sem volt betervezve, utóbbi 40 millióba fog kerülni. A Weöres Sándor Sínház sorsa is bizonytalan, mivel még nem látszik tisztán a kormány akarata.

Horváth Soma a készülő köztisztasági csomagról beszélt. Megnézik, hogy az itt tevékenykedő cégeknek milyen eszköz- és emberigényük merült fel a szolgáltatás maradéktalan teljesítéséhez, de egy új koncepciót is ki fognak dolgozni. A képviselőktől például már be is kérték, hogy a hulladékgyűjtők milyen gyakran legyenek ürítve, így elkerülve az eddig sokszor látott teli szemetesek látványát.

Ezt egyébként a többi ponttal együtt a fideszes képviselőkkel is egyeztetik a saját körzeteikre vonatkozóan.

A csomag eredményét az ígéret szerint már idén is látni fogják a szombathelyiek.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogyan lehet biztonságosabbá tenni a várost. Előkerült a közvilágítás témája, ugyanis több panasz is érkezett arra vonatkozóan, hogy a közvilágítás túl későn kapcsol be, illetve napközben is jó lenne néha, ha világítanának a lámpák. Erre vonatkozóan elhangzott, hogy jelenleg az egész Nyugat-Dunántúl világítását Tatabányáról irányítják, azonban az E-on-nal közösen elkezdtek dolgozni egy alkonykapcsolós rendszeren. Ennek hála hamarosan valóban a sötétség fogja meghatározni, mikor kapcsoljon be Szombathelyen a közvilágítás. A munka fél év alatt fejeződhet be, és 15 millió forintot szánnak rá.

Az út- és járdafelújítás mellett az 1000 fa projekt is jó ütemben halad, a főkertész és a zöld szervezetek bevonásával készülő anyag tekintettel lesz arra, hogy a közterületen melyik típusú fák és milyen viszonyok mellett tudnak hosszabb távon is életben maradni.

Felállt a gyorsreagálású csapat, aminek az a dolga, hogy az okostelefonos bejelentő applikáción, kátyúvonalon érkezett, vagy a képviselők által elmondott problémákat mihamarabb elhárítsák. A következő hónapokban jelentős javulást várnak a csapat munkájától a vársképre vonatkozóan.

Nemény András: "Ma egy lépést tettünk a jövő felé"

Elindult a vadonatúj Szombathely-applikáció. Egy igazán 21. századi fejlesztés miatt tartott hétfőn délután sajtótájékoztatót az Éljen Szombathely! választási szövetség polgármesterjelöltje, Nemény András és 2-es számú körzet képviselőjelöltje, Bokányi Adrienn. "Ezt igazán nehezen lopná el máról holnapra a Fidesz" - utalt Nemény András többek között a kormányablak-buszos afférra.

László Győző elmondta, hogy a humán szférába is jelentős energiákat fognak invesztálni. A szociális csomag részeként több juttatás összegét emelték, és a rászorulók körét is sikerült bővíteni. Példaként említette az egyedül élő nyugdíjasok gyógyszer-támogatását, ami havi 8 ezerről 20 ezer forintra emelkedett, de a szociálisan rászorulók lakbér-támogatása is 20-ról 30 ezerre változott. A tűzifatámogatás 10 ezer forintra emelkedett, ráadásul a korábbi 6 hónap helyett 8 hónapon át is igényelhető.

Lakásfronton kapacitáshiánnyal küzdenek, több önkormányzati bérlakás is felújításra szorulna. Ezt most úgy próbálják megoldani, hogy az igénylő akár saját maga is felújíthatja azt, és a bemutatott számláknak megfelelő összeget később lelakhatja a bérleményben. De a piacról is szeretnének lakásokat beemelni a bérlakás programba, hiszen rengeteg ingatlan amiatt áll üresen a városban, mert a tulajdonos nem akar a kiadással foglalkozni. Ennek folyamata jelenleg is kidolgozás alatt áll.

A felsőoktatás helyzetéről is szó esett, az alpolgármester pezsgő hallgatói életet szeretne a városban, emiatt már megkezdődtek az egyeztetések az intézményekkel.

A bölcsődei férőhelyekre is egyre több az igény, de emellett a megnövekedett számú SNI-s gyermekek ellátására is gondolnak. László Győző szerint ez nem jelenthet financiális kérdést.

Ugyanakkor minden városi óvodának beszereztek fejlesztőeszközöket, ezeket csütörtökön kapják meg az intézmények.

Új gyár épül Szombathelyen

Farkas Bazsi 150 embernek ad majd munkát. Új gyár épül Szombathelyen - jelentette be a mai közgyűlésen Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester. A Schaeffler Magyarország nyit új gyárat a városban. 18 ezer négyzetméteren épül meg az üzem, 15 ezer négyzetméter lesz a gyártósor. 150 embernek ad majd munkát, az elektromos autó alkatrészeket előállító gyár.

A sajtótájékoztató végén Nemény András kijelentette, a Schaeffler vállalattól az ipari terület eladása után kapott jelentős, milliárdos nagyságrendű pénzt nem szeretnék egyszerre elkölteni, és nem is működésre fogják fordítani.

Ebből az összegből mindenképpen fejlesztésekre fognak áldozni, akár hosszabb távra is elosztva a pénzt.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.