Szerelem az őrület és valóság határán - Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

Székely Zoárd 2020-10-31 16:33:26
Meddig vagyunk képesek elmenni egy illuzórikus végcélért?

Ha az ember szerelmbe esik, esetenként képes maximálisan figyelmen kívül hagyni a racionalitás fogalmát: érzelmi alapokon hozunk döntéseket, nem számolva a következményekkel, melyek jóval komolyabb befolyással bírnak életünkre, mintsem azt az adott helyzetben, illetve állapotban gondolnánk. Ezzel természetesen semmi újat nem árultam el, ez pedig vonatkozik Horvát Lili legújabb nagyjátékfilmjére is: egy túlságosan jól ismert helyzetet tár elénk, ám olyan realisztikus és visszafogott stílusban, amitől ismét visszatér a hazai filmgyártásba vetett hitünk. 

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (16) előzetes

Dr. Vizy Márta (Stork Natasa) professzionális idegsebész, szakmájának egyik kiugró tehetsége, aki több éve praktizál New Jersey-ben. Egy konferencián találkozik Dr. Drexler Jánossal (Bodó Viktor), akivel megbeszélnek egy randevút Budapesten. A nő hátrahagyja karrierjét és barátait, hazaköltözik Magyarországra és munkát vállal abban a kórházban, ahol János dolgozik. Ám amikor sor kerül a találkozásra, váratlan dolog történik: a férfi nem ismeri meg a nőt, sőt állítása szerint korábban sem látta soha. Márta ezután kételkedni kezd saját épelméjűségében, pszichológust keres, ahol érzéseiről mesélve újra és újra megkérdőjelezi ennek a szerelemnek a valódiságát, létjogosultságát. Mintha ő maga sem tudná eldönteni, hol húzódik a valóság és fikció közti határ - mi van akkor, ha az egész csupán az ő agyának szüleménye?

Roppant intenzív látásmóddal bír a film: egyenesen belemászunk a főszereplő fejébe és végig az ő konstans bizonytalan, hol rémült, hol merengő tekintetével figyeljük a történéseket. Ez a kételkedés a nézőre is átragad: úgy érezzük, hogy amit a vásznon látunk, talán nincs is ott, illékony varázs csupán és tökéletes bizonyosság hiányában csak pillanatnyi fellélegzés jutott arra vonatkozólag, hogy amit érzünk és látunk Mártával együtt, kézzelfoghatónak minősül. Ez a koncepció könnyen elfajulhatott volna odáig, hogy a nő fokozatos megőrülésére helyezik a hangsúlyt, ezzel szemben egy jóval érzékenyebb, szolidabb megközelítést kapunk, ettől lesz a film egyszerre finoman nyugtalanító és gyönyörű a maga természetességében.

Fotó: Mozinet

Érdekes kontraszt figyelhető meg a szerelem lebegő állapotának érzékeltetése és a magyar egészségügy, a kórházi viszonyok, illetve onnan kilépve a főváros és az ott élők mindennapjainak bemutatása között. A vágás, a zene, az operatőri munka minden szempontból roppant egyedi és ötletes, különösen a képi világ tesz mély benyomást a nézőre: az őszies, narancssárgás színek és a szürkeség váltakozása remekül kifejezi mind Márta állapotát, mind a film mögött megbújó deprimáltságot. 

Fotó: Mozinet

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Testről és lélekről óta nem láttunk ennyire visszafogott, mégis sajátosan szép szerelmes filmet. Kifinomult stílus- és arányérzékkel rendelkező, kiszámíthatatlan, enigmatikus mozi, amely minden percével meglep, elbűvöl, érzésekre, gondolatokra késztet és gondoskodik arról, hogy ez az érzés a stáblista után is velünk maradjon. Ha csak egy filmet szeretnétek moziban megtekinteni a közeljövőben, bátran javaslom, hogy ez legyen az.

A film vetítéseire a jegyfoglalas.savariamozi.hu oldalon lehet jegyet foglalni.

 

- Szponzorált tartalmat olvastál! -

Fotó: Mozinet

Szólj hozzá!

Csökkent Szombathely szennyvízében a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja

Sok településen viszont emelkedést mérnek a szakemberek.

A Shell egy hagyományos benzinkutat épített át elektromosautó-töltő állomásnak az Egyesült Királyságban

Ha már az olajtársaságok is a villanyosításban hisz, akkor ki fogja ellenezni?

Kiderült, ki árulhatta el a náciknak, hol rejtőzik Anne Frank és családja

Anne Frank naplója a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

Megszületett Nara, Konor és Vitus

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Feloszlatta magát a Jobbik egri szervezete

Rendkívüli taggyűlésen szavazta meg az elsöprő többség.

A ZTE kivásárolta a Szombathelyi Haladás utánpótlás-válogatott védőjét

Mocsi Attila mellett Tóth Dávid is távozott a Haliból.

Győrben is sok munkát ad a tűzoltóknak a viharos szél

Kidőlt fák, leszakadt ágak, megrongálódott épületek miatt riasztják a tűzoltókat.

A fideszes Rogán Antal kabinetfőnöke is kapott kamueredményt vizsgájához

A Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett végrehajtóknak és végrehajtók hozzátartozóinak, így a fideszes képviselővel szoros munkakapcsolatban álló Schadl György például azt is elérte, hogy olyan is átmehessen a vizsgákon, aki ott sincs.

Elhunyt Murai Gábor

A tanár és filmes szakember 57 éves volt.

Tóba hajtott egy autó Mosonszolnoknál

A tűzoltók kivontatták a vízből a gépkocsit.

Fucsovics Márton kiesett az Australian Open nyitókörében

Maratoni csatában kapott ki szerb ellenfelétől.

Baleset történt az M1-es autópályán Győrnél, három ember megsérült

Az érintett útszakaszon torlódásra és lassú haladásra kell számítani.

Videó – Összeverekedett két rab a börtönben

Egy Győr-Moson-Sopron megyei intézet kamerái rögzítették a balhét.

3,5 millió dollárért vásárolt be Pokémon kártyákat egy Youtuber, aztán kiderült, hogy hamis mind

Közel 1 milliárd 100 millió forintnak megfelelő dollárt tett le értük az asztalra.

Hétfőn jön a hidegfront

Viharossá fokozódik a nyugati-északnyugati szél.