Rejtélyes gyilkosságok, eltűnt elkövetők, megoldatlan bűnügyek

ugytudjuk.hu 2020-06-19 18:38:00
Döglött akták a hazai kriminalisztikában.

Két, nemzetközileg is nagy figyelmet keltett és eddig megoldatlan bűnügy került ismét a lapok címoldalára. A legismertebb az angol kislány, Madeleine McCann 13 évvel ezelőtti eltűnése és valószínű megölése. A másik a finnországi Bodom tónál 60 évvel ezelőtt elkövetett, bestiális mészárlás. Amelynek során három tinit kaszaboltak össze sátrukban, 1960 júniusában. Hazánkban is akadnak máig lezáratlan ügyek, nyomozói szakzsargonban „döglött akták".

A Madeleine-ügy éppen most vett új fordulatot. Remény van rá, hogy elkapják a gyilkost, egy börtönben ülő, negyvenes német pedofilt. A bodomi gyilkosságok lehet, örök rejtéllyé válnak, mivel nagy idő telt el és az elkövető, vagy elkövetők már valószínűleg nem élnek.

Ez a helyzet állhat elő az egyik legnagyobb indulatokat keltő hazai bűncselekmény, a Labancz Anna gyilkosság esetében is. A 24 éves, feltűnően csinos ápolónő a miskolci kórház szemészetén dolgozott 1966-tól. Elvégezte a Földes Ferenc Gimnázium esti tagozatát, az akkori lehetőségekhez képest minőségi társadalmi életet élt. Személyisége és szépsége senkit sem hagyott közömbösen, ez lehetett a veszte is. 1970. április 18-án a miskolci nővérszállón tartózkodott. Este telefonhívást kapott egy ismeretlentől, de nem törődött vele.


Labancz Annát 24 évesen ölték meg

Hajnali fél négykor velőtrázó sikolyok verték fel az épületet, a lány vérben úszva tántorgott a folyosón. Társnői rémülten próbáltak segíteni, de nem ismerték fel a sérülések jellegét. Mivel Anna szobájának ablaka kitört – a tettes ezen át mászhatott be- balesetre gyanakodtak. Rosszabb volt, hogy a mentőket későn hívták ki és a téves információ miatt a műtőt balesetire készítették fel.

A valóság a műtőasztalon derült ki, amikor a lány testét átfordították és a hátán több mély, a tüdőt is átvágó szúrt sebet fedeztek fel. „Isten sosem bocsájtja meg nekünk, ha ma nem tudjuk visszahozni", ezt mondta a nő életért kétségbeesetten küzdő orvos csoport vezetője.


A gyilkosság helyszíne, a nővérszálló bejárata 

Sajnos Labancz Anna nem élte túl a támadást, bár egymás után három életmentő műtétet is elvégeztek rajta. Reggelre nyomozók hada lepte el a tetthelyet, kezdetét vette a sem időt, sem pénzt nem számoló nyomozás. Rengeteg embert hallgattak ki, akadtak szemtanúk is, de a rendőrök kezéből kisiklott a gyilkos. Kiderült, a lánynak nem voltak ellenségei, sem csalódott szerelmi szál nem tűnt elő. Annát szülőfalujában temették el, édesapja mellé. A történet bizarr mellékszála, hogy apja 1960-ban gyilkosság áldozata lett...

A szocialista Magyarország egyik legmisztikusabb, máig felderítetlen bűncselekményét 1977. március 4-én, délután 14 óra tájékán követték el Budapesten, a Hungária körút egyik OTP fiókjában. A tettes nyom nélkül hatolt be az ebédszünet miatt még zárva tartó helyiségbe. Ezután az ott lévő két alkalmazottat, hölgyeket, a mellékhelyiségben egy nagy tűzerejű TT-pisztollyal tarkón lőtte. Majd 113 ezer forintot vitt el, ez akkor 27 havi átlagbérnek felelt meg. Ugyanakkor ott hagyott 28 millió (!) forintot, erre a nyomozók semmiféle érdemleges teóriát nem tudtak gyártani.  


Korabeli taxi

A fegyvert a hadsereg, a munkásőrség és a rendőrség használta, eleinte itt kutakodtak, eredménytelenül. Időközben lenyomozták az áldozatok kapcsolatait. Volt meglepetés, mert kiderült, hogy az egyik hölgy kiterjed szerelmi életet élt. Ennek nyomán került képbe egy katonatiszt, akinek eltűnt a pisztolya. Ezt később a Dunában megtalálták, de nem volt bizonyító erejű. Az ügyben több ezer embert hallgattak ki, de az OTP-s rablógyilkosság végül felderítetlen maradt. A bűncselekmény 1997-ben elévült.

A harmadik megoldatlan bűnügy egy gyulai kislány, Szathmáry Nikolett, a magyar Madeleine meggyilkolása volt. Aki 1998. január 14-én tűnt el, maradványaira és ruháira 3 évvel később a város egyik vizenyős területén találtak rá. A rendőrség nagy erőket vetett be, minden szálat végigbogoztak. Az ügy igazi rejtélye az volt, hogy a kislány gyakorlatilag egy száz méteres utcai szakaszon, fényes nappal tűnt el. Ez felvetette azt a gyanút, hogy kifigyelhették, követhették és az alkalmas pillanatban lecsaptak rá. Ennek nyomán külföldi pedofil hálózatok is képbe kerültek, de döntő bizonyíték nem került elő.  


Szathmáry Nikolett a magyar Madeleine

Nikolett emlékét még ma is sokan ápolják. Tragikus sorsa felkerült a világhálóra, nevével közösségi oldalt nyitottak, rendszeresek a rá emlékező mentek. Amelyek egyúttal a kiskorúk fokozottabb védelmére is felhívják a figyelmet. Egyesek az ügyet megpróbálták politikai célokra is felhasználni.

A döglött akták jó oldala, hogy ha új szempontok/bizonyítékok kerülnek elő, akkor leporolhatók. Bár az idő múlása az eltűnt gyilkosoknak kedvez, azért az igazság bármikor kiderülhet.  Az USÁ-ban olyan DNS-azonosítási rendszert dolgoztak ki, amelynek révén például sikerült egy 1970-es években elkezdődött, több mint 20 éven át tartó sorozatgyilkosságot felderíteni (a gyilkos rendőr volt). Bízzunk benne, hogy a magyar nyomozók sem adják alább. 

Szólj hozzá!

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.