Bük-Sárvár külön turisztikai térségként működik ezentúl

Bazsó Bálint 2020-09-15 20:16:00
És öt helyett már tizenegy turisztikai térségünk is van.

Hivatalosan október 1-től, az eddigi öt helyett már tizenegy turisztikai térség lesz hazánkban. A hétfőn megjelent kormányhatározatban Balaton, Sopron-Fertő, Bük-Sárvár, Tokaj és Nyíregyháza,  Mátra–Bükk, Gyula, Győr–Pannonhalma, Pécs-Villány, Debrecen valamint Budapest térségeket határozták meg. 

Bük-Sárvárhoz, ami korábban Sopronhoz tartozott, tartozik majd: Bozsok, Bő, Bük, Cák, Celldömölk, Csepreg, Gencsapáti, Horvátlövő, Horvátzsidány, Kemenessömjén, Kőszeg, Kőszegdoroszló, Kőszegszerdahely, Lukácsháza, Mesteri, Narda, Perenye, Pornóapáti, Sárvár, Szombathely, Velem, Vép, Zsira.

Az elmúlt 9 évben nem sok minden történt turisztikai szempontból Szombathelyen, DE a Fidesz éppen most mutatná meg nagyon, hogy mit is kell a területtel csinálni

Turisztikai témájú sajtótájékoztatót tartott szerda délután a Fidesz Szombathelyen. Csak úgy pörögtek a statisztikai adatok a növekvő vendégéjszakákról, GDP-hozadékokról, meg a világot bepörgető nemzetközi utazásokról. De, nehogy túl távoli vidékekre kalandozzunk, inkább maradjunk csak Szombathelyen. A város turisztikai fejlesztései kerültek szóba, ami meglehetősen érdekes volt, ugyanis turisztikai fejlesztésként út- és járdafelújítás, a Nagyszálló-ügye és új szálloda építése került szóba.

Győr–Pannonhalma turisztikai térségbe tartozik : Abda, Ásványráró, Dunakiliti, Dunaszeg, Dunasziget, Gönyű, Győr, Győrladamér, Győrújbarát, Halászi, Hédervár, Hegyeshalom, Ikrény, Kimle, Kunsziget, Lébény, Lipót, Mosonmagyaróvár, Nyúl, Pannonhalma, Rajka

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból kiderült, hogy az eredetileg három, később ötre bővített egységek (Balaton, Sopron-Fertő, Tokaj-Felső-Tisza és Nyírség, Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy és Tisza-tó, valamint a Dunakanyar), részbeni átalakításával, illetve újak létrehozásával létrejött turisztikai körzetek mellett a kormány a Balaton turisztikai térségben hat, a Sopron-Fertő turisztikai térségben hét ingatlant vagy "egyéb kiemelt turisztikai jelentőségű" állami ingatlant nevezett meg "kiemelt állami beruházásként", köztük olyanokat is, amelyek a magyar újságolvasó számára is ismerősen csengenek.

A balatoni térségben ugyanis kiemelt beruházás lett az a csopaki Ranolder-villa, amely korábban a miniszterelnök veje, Tiborcz István tulajdonában volt, később Rákay Philip, a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese szerezte meg. De kiemelt lett a keszthelyi Festetics-kastélyegyüttes és park, a szintén keszthelyi Amazon Szálló, a Fenékpuszta műemléki együttes, a keszthelyi Fenyves allé és a szántódi Majorsági épületegyüttes.

A Sopron–Fertő turisztikai térség esetében pedig a Fertő tavi vízitelepet, a Lővérek program keretében megvalósuló nemzeti konferencia központot, a Fertődi Esterházy kastélyegyüttes és ahhoz kapcsolódó területeket, a Fertődi sírdomb környékét, a Nagycenki Széchenyi kastélyegyüttest és ahhoz kapcsolódó területeket, köztük a kastély parkjának részét képező Hársfasort, valamint a Fertőrákosi Püspöki Palotát jelölték ki kiemelt állami beruházásnak.

Vagyis többségében olyan ingatlanegyütteseket tett kiemelt státuszba a kormány, amelyek jó állapotban vannak és nagyobbrészt átestek már a teljes felújításon.

A kormányhatározat ugyanakkor csupán e két térség kiemelt ingatlanjait részletezi, így semmit nem tudni arról, hogy például a Bük-Sárvár turisztikai térség erősen felújításra szoruló értékes ingatlanegyüttesei mikor és mennyi állami fejlesztési pénzhez jutnak.

A kormány jóindulatán múlik, hogy Szombathely fordíthat-e pénzt a Gothard-kastély állagmegóvására

Lassan 5 éve nem történik semmi a szombathelyi Gothard-kastély felújításával. Az épület rendbe hozatalának híre először 2015-ben röppent fel, amikor Orbán Viktor miniszterelnök szombathelyi látogatása során megígérte, hogy a Modern Városok Programban többek között a kastély felújítására is külön pénzt csoportosítanak el.

Szólj hozzá!

Sorra fertőződnek meg az intenzíves orvosok a győri kórház főigazgatója szerint

Tamás László János hozzátette: emellett jelentősen emelni kell a koronavírusos betegek intenzív ágyainak a számát.

Hajszálon múlt a SZKKA sikere az MTK otthonában

A második félidő derekán még egál volt a részeredmény.

A Falco nyerte a Krasznai-emlékmeccset

A szombathelyiek győztek a Sopron ellen.

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:

Családi házak napelemeire is lesz támogatási program

Az a cél, hogy "magyar tulajdonú, zöld és high-tech" legyen az energiagazdaság.

A Dunaújváros ellen próbál meg javítani a Crushers

Idegenben kéne megszerezni az első győzelmet.

Hamar lebukott a győri tolvaj a lopott szerszámgéppel

24 órán belül elfogták a gépkocsifeltörőt.

A Lokál hazudott Czeglédyről

Rosszul zárult a hét a NER-média számára a Fővárosi Törvényszéken. Két nap alatt három esetben kötelezték őket sok százezres sérelemdíj megfizetésére.

Müller Cecília: a szabályok azért szükségesek, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs ülése után arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségi terjedés jellemzi a járványt.

Bő SZEKUND komolyzenei standup - Bősze Ádám önálló estje az AGORA-Savaria Filmszínházban

A Bartók Rádió és a Virtuózok tehetségkutató műsorvezetője lép fel.

Győri Jobbik: a Dézsi által két hónapja átadott nyilvános WC máris bedöglött

A Bem téri illemhely meghibásodását kéri számon a polgármesteren a párt helyi szervezete.

Tudta, hogy a patkány milyen jó csapatjátékos?

A kutatás sokat segíthet a megfelelő mesterséges intelligencia kifejlesztésében.

A fertőzöttek száma 32,5 millió, a halálos áldozatoké 988 ezer világszerte

A Földön 32 472 766 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 987 679, a gyógyultaké pedig 22 377 620 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

Széllel, esővel, hidegfronttal köszönt az ősz

A nap első felében zivatarok is várhatóak.

Cserbenhagyót keres a rendőrség Sopronban

Sérülten otthagyta áldozatát Kópháza és Nagycenk között.

Aranyérmet kapott Magawa, a kambodzsai taposóaknakereső patkány

A rágcsáló lassan már nyugdíjba vonul, a karrierje alatt 39 robbanószerkezetet fedezett fel.

60 éves a Megáll az idő

Az örökzöld slágerből most új felvétel készült.

van még itt cikk a témában:

Már idén megkezdődhet a Fertő tavi gigaberuházás?

Két év alatt több, mint 9 milliárd forintot költ el a kormány, indulhat a szállodaépítés is.

Cseh turisták mégis jöhetnek Magyarországra, bizonyos feltételekkel

Ha van öt napnál nem régebbi negatív tesztjük, jöhetnek a cseh turisták. A cseh miniszterelnök lobbizott ezét Orbánnál.