Bük-Sárvár külön turisztikai térségként működik ezentúl

Bazsó Bálint 2020-09-15 20:16:00
És öt helyett már tizenegy turisztikai térségünk is van.

Hivatalosan október 1-től, az eddigi öt helyett már tizenegy turisztikai térség lesz hazánkban. A hétfőn megjelent kormányhatározatban Balaton, Sopron-Fertő, Bük-Sárvár, Tokaj és Nyíregyháza,  Mátra–Bükk, Gyula, Győr–Pannonhalma, Pécs-Villány, Debrecen valamint Budapest térségeket határozták meg. 

Bük-Sárvárhoz, ami korábban Sopronhoz tartozott, tartozik majd: Bozsok, Bő, Bük, Cák, Celldömölk, Csepreg, Gencsapáti, Horvátlövő, Horvátzsidány, Kemenessömjén, Kőszeg, Kőszegdoroszló, Kőszegszerdahely, Lukácsháza, Mesteri, Narda, Perenye, Pornóapáti, Sárvár, Szombathely, Velem, Vép, Zsira.

Az elmúlt 9 évben nem sok minden történt turisztikai szempontból Szombathelyen, DE a Fidesz éppen most mutatná meg nagyon, hogy mit is kell a területtel csinálni

Turisztikai témájú sajtótájékoztatót tartott szerda délután a Fidesz Szombathelyen. Csak úgy pörögtek a statisztikai adatok a növekvő vendégéjszakákról, GDP-hozadékokról, meg a világot bepörgető nemzetközi utazásokról. De, nehogy túl távoli vidékekre kalandozzunk, inkább maradjunk csak Szombathelyen. A város turisztikai fejlesztései kerültek szóba, ami meglehetősen érdekes volt, ugyanis turisztikai fejlesztésként út- és járdafelújítás, a Nagyszálló-ügye és új szálloda építése került szóba.

Győr–Pannonhalma turisztikai térségbe tartozik : Abda, Ásványráró, Dunakiliti, Dunaszeg, Dunasziget, Gönyű, Győr, Győrladamér, Győrújbarát, Halászi, Hédervár, Hegyeshalom, Ikrény, Kimle, Kunsziget, Lébény, Lipót, Mosonmagyaróvár, Nyúl, Pannonhalma, Rajka

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból kiderült, hogy az eredetileg három, később ötre bővített egységek (Balaton, Sopron-Fertő, Tokaj-Felső-Tisza és Nyírség, Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy és Tisza-tó, valamint a Dunakanyar), részbeni átalakításával, illetve újak létrehozásával létrejött turisztikai körzetek mellett a kormány a Balaton turisztikai térségben hat, a Sopron-Fertő turisztikai térségben hét ingatlant vagy "egyéb kiemelt turisztikai jelentőségű" állami ingatlant nevezett meg "kiemelt állami beruházásként", köztük olyanokat is, amelyek a magyar újságolvasó számára is ismerősen csengenek.

A balatoni térségben ugyanis kiemelt beruházás lett az a csopaki Ranolder-villa, amely korábban a miniszterelnök veje, Tiborcz István tulajdonában volt, később Rákay Philip, a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese szerezte meg. De kiemelt lett a keszthelyi Festetics-kastélyegyüttes és park, a szintén keszthelyi Amazon Szálló, a Fenékpuszta műemléki együttes, a keszthelyi Fenyves allé és a szántódi Majorsági épületegyüttes.

A Sopron–Fertő turisztikai térség esetében pedig a Fertő tavi vízitelepet, a Lővérek program keretében megvalósuló nemzeti konferencia központot, a Fertődi Esterházy kastélyegyüttes és ahhoz kapcsolódó területeket, a Fertődi sírdomb környékét, a Nagycenki Széchenyi kastélyegyüttest és ahhoz kapcsolódó területeket, köztük a kastély parkjának részét képező Hársfasort, valamint a Fertőrákosi Püspöki Palotát jelölték ki kiemelt állami beruházásnak.

Vagyis többségében olyan ingatlanegyütteseket tett kiemelt státuszba a kormány, amelyek jó állapotban vannak és nagyobbrészt átestek már a teljes felújításon.

A kormányhatározat ugyanakkor csupán e két térség kiemelt ingatlanjait részletezi, így semmit nem tudni arról, hogy például a Bük-Sárvár turisztikai térség erősen felújításra szoruló értékes ingatlanegyüttesei mikor és mennyi állami fejlesztési pénzhez jutnak.

A kormány jóindulatán múlik, hogy Szombathely fordíthat-e pénzt a Gothard-kastély állagmegóvására

Lassan 5 éve nem történik semmi a szombathelyi Gothard-kastély felújításával. Az épület rendbe hozatalának híre először 2015-ben röppent fel, amikor Orbán Viktor miniszterelnök szombathelyi látogatása során megígérte, hogy a Modern Városok Programban többek között a kastély felújítására is külön pénzt csoportosítanak el.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.