A kormány jóindulatán múlik, hogy Szombathely fordíthat-e pénzt a Gothard-kastély állagmegóvására

Farkas Bazsi 2020-06-20 15:23:00
A Modern Városok Program kasszája üres. A város korábban a kastély felújításának előkészítésére kapott pénzt, de most valószínű, hogy vissza kell utalnia az abból maradt 76 és fél millió forintot.

Lassan 5 éve nem történik semmi a szombathelyi Gothard-kastély felújításával. Az épület rendbe hozatalának híre először 2015-ben röppent fel, amikor Orbán Viktor miniszterelnök szombathelyi látogatása során megígérte, hogy a Modern Városok Programban többek között a kastély felújítására is külön pénzt csoportosítanak el. 

2016. márciusában, a megyei pártlanban Illés Károly (Fidesz-KDNP) akkori alpolgármester és Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) korábbi tanácsnok jelentette be, hogy végre felújítják a hányatott sorsú műemléket. Akkor azt közölték, hogy a 2 milliárd forintos beruházás 2018. március 31-ig el fog készülni. De nem így lett. 

 

Többször is beharangozták a Gothard-kastély felújítását, közben az épület lassan összedől

2020 előtt aligha készül el a szombathelyi Gothard-kastély felújítása, pedig a politikusok már többször bejelentették, hogy küszöbön az átadás. Szürke novemberi délelőtt állunk Szombathely Herény városrészében a Gotthard-kastély előtt. Szerencsénk van, egy hölgy éppen az épület kertjében a macskákat eteti, így mi is be tudunk menni.

 

Történt ez annak ellenére, hogy a kastélyban lakó 15 családot 2016 májusában kiköltöztették. 

Közben azért - ha nem is látványosan, de haladtak a dolgok. 2017. december 22-én az önkormányzat és a Miniszterelnökség megkötötte az a támogatói szerződést, amiben 94 és fél millió forintot kapott a város a kastély fejlesztésének előkészítésére, vagyis engedélyes és kiviteli tervekre, részletes megvalósíthatósági tanulmányra,
előzetes kiállítási forgatókönyvre, műemléki kutatásokra és a közbeszerzés lebonyolítására. A kapott támogatás legkésőbb 2020. március 30-ig kellett volna felhasználni.

Csakhogy időközben kiderült ez a pénz az előkészítésre nem lesz elég.

Az előkészítéssel megbízott Equinox Consulting Kft. tanulmányában azt írta, hogy a korábban a projekt keretösszegének szánt bruttó 1 milliárd 800 millió forint helyett 2 milliárd 718 millió 633 ezer 582 forint + ÁFA lenne csak elég az épület rekonstrukciójára. Ehhez képest pedig a kapott 94 és fél millió forint nem lesz elég az előkészítésre, helyette 209 millió 500 ezer forint kellene. 

 

Az eredeti költségek közel dupláját verheti el a kormány a szombathelyi Gothard-kastélyra

Minden cikkünknek ilyen gyorsan legyen foganatja, kezdi az atlatszo.hu: közel egy hónapja írtak a szombathelyi Gothard-kastélyról. Egyebek mellett azt, hogy bár a Fideszes városvezetés már többször is bejelentette az épület felújítását, a grandiózus tervekből egyelőre semmi sem valósult meg. A kastélyt az 1600-as években építették, az a 19.

 

A módosított számokat a 2018 decemberi közgyűlés elfogadta, ám mivel az előkészítéshez szükséges plusz pénz nem volt a kasszában, így annak neki sem álltak. 

Igaz, Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) korábbi polgármester 2018 decemberében levelet írt a kormánynak, hogy jelezze plusz forrás kell a kastélyra. Válaszul azt kapta a Modern Városok Programban 2020, és 2021-re is kiapadtak a források. Ezzel jó időre szunnyadni hagyták a projektet.

Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester idén februárban küldött levelet Hende Csabának a térség fideszes országgyűlési képviselőjének és a Miniszterelnökségnek azzal a kéréssel, hogy az előkészítésre korábban fel nem használt 76 millió 530 ezer forintot hadd használja fel Szombathely a Vásárcsarnok felújításánál. A válasz egy rövid és határozott nem volt. A döntésnél arra hivatkoztak, hogy ezt a pénzt csakis műemlék épület felújítására lehet fordítani.

 

Lebontaná a Gothard-kastélyt a Fidesz herényi képviselőjelöltje

Ahogy arról már beszámoltunk immár hagyomány Herényben, hogy a körzet önkormányzati képviselőjelötljeit vitára hívja a Herényi Kulturális Egyesület. Ma este egy asztalhoz ült György István Péter (Éljen Szombathely), Koczka Tibor (Pro Savaria) és Horváth Gábor (Fidesz-KDNP), hogy mindenki elmondja, hogyan képzeli el a körzet jövőjét, miben változtatna, mi a fontos és a kevésbé fontos.

 

Ezután Nemény egy áprilisi levélben azt kérte, hogy akkor hadd gazdálkodhassanak ezzel a forrással az Éva malom felújításánál. Erre is elutasító választ kapott a polgármester, annyi kitétellel, hogy talán, arra lenne mód, hogy ebből a pénzből megvalósuljon a kastély állagmegóvása. A probléma csak az, hogy a pénz felhasználhatósága március 31-vel lejárt. Így most a kormány kegyeire van bízva az, hogy legalább az ahhoz szükséges munkák meglegyenek, hogy a kastély ne boruljon lassan össze.

Jövő héten ül össze a közgyűlés, első körben arról kell döntenie a képviselőknek, hogy támogatják-e a polgármester indítványát, amiben ahhoz kér támogatást, hogy levélben kérje a kormányt a pénz felhasználását állagmegóvásra. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.