A kormány jóindulatán múlik, hogy Szombathely fordíthat-e pénzt a Gothard-kastély állagmegóvására

Farkas Bazsi 2020-06-20 15:23:00
A Modern Városok Program kasszája üres. A város korábban a kastély felújításának előkészítésére kapott pénzt, de most valószínű, hogy vissza kell utalnia az abból maradt 76 és fél millió forintot.

Lassan 5 éve nem történik semmi a szombathelyi Gothard-kastély felújításával. Az épület rendbe hozatalának híre először 2015-ben röppent fel, amikor Orbán Viktor miniszterelnök szombathelyi látogatása során megígérte, hogy a Modern Városok Programban többek között a kastély felújítására is külön pénzt csoportosítanak el. 

2016. márciusában, a megyei pártlanban Illés Károly (Fidesz-KDNP) akkori alpolgármester és Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) korábbi tanácsnok jelentette be, hogy végre felújítják a hányatott sorsú műemléket. Akkor azt közölték, hogy a 2 milliárd forintos beruházás 2018. március 31-ig el fog készülni. De nem így lett. 

 

Többször is beharangozták a Gothard-kastély felújítását, közben az épület lassan összedől

2020 előtt aligha készül el a szombathelyi Gothard-kastély felújítása, pedig a politikusok már többször bejelentették, hogy küszöbön az átadás. Szürke novemberi délelőtt állunk Szombathely Herény városrészében a Gotthard-kastély előtt. Szerencsénk van, egy hölgy éppen az épület kertjében a macskákat eteti, így mi is be tudunk menni.

 

Történt ez annak ellenére, hogy a kastélyban lakó 15 családot 2016 májusában kiköltöztették. 

Közben azért - ha nem is látványosan, de haladtak a dolgok. 2017. december 22-én az önkormányzat és a Miniszterelnökség megkötötte az a támogatói szerződést, amiben 94 és fél millió forintot kapott a város a kastély fejlesztésének előkészítésére, vagyis engedélyes és kiviteli tervekre, részletes megvalósíthatósági tanulmányra,
előzetes kiállítási forgatókönyvre, műemléki kutatásokra és a közbeszerzés lebonyolítására. A kapott támogatás legkésőbb 2020. március 30-ig kellett volna felhasználni.

Csakhogy időközben kiderült ez a pénz az előkészítésre nem lesz elég.

Az előkészítéssel megbízott Equinox Consulting Kft. tanulmányában azt írta, hogy a korábban a projekt keretösszegének szánt bruttó 1 milliárd 800 millió forint helyett 2 milliárd 718 millió 633 ezer 582 forint + ÁFA lenne csak elég az épület rekonstrukciójára. Ehhez képest pedig a kapott 94 és fél millió forint nem lesz elég az előkészítésre, helyette 209 millió 500 ezer forint kellene. 

 

Az eredeti költségek közel dupláját verheti el a kormány a szombathelyi Gothard-kastélyra

Minden cikkünknek ilyen gyorsan legyen foganatja, kezdi az atlatszo.hu: közel egy hónapja írtak a szombathelyi Gothard-kastélyról. Egyebek mellett azt, hogy bár a Fideszes városvezetés már többször is bejelentette az épület felújítását, a grandiózus tervekből egyelőre semmi sem valósult meg. A kastélyt az 1600-as években építették, az a 19.

 

A módosított számokat a 2018 decemberi közgyűlés elfogadta, ám mivel az előkészítéshez szükséges plusz pénz nem volt a kasszában, így annak neki sem álltak. 

Igaz, Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) korábbi polgármester 2018 decemberében levelet írt a kormánynak, hogy jelezze plusz forrás kell a kastélyra. Válaszul azt kapta a Modern Városok Programban 2020, és 2021-re is kiapadtak a források. Ezzel jó időre szunnyadni hagyták a projektet.

Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester idén februárban küldött levelet Hende Csabának a térség fideszes országgyűlési képviselőjének és a Miniszterelnökségnek azzal a kéréssel, hogy az előkészítésre korábban fel nem használt 76 millió 530 ezer forintot hadd használja fel Szombathely a Vásárcsarnok felújításánál. A válasz egy rövid és határozott nem volt. A döntésnél arra hivatkoztak, hogy ezt a pénzt csakis műemlék épület felújítására lehet fordítani.

 

Lebontaná a Gothard-kastélyt a Fidesz herényi képviselőjelöltje

Ahogy arról már beszámoltunk immár hagyomány Herényben, hogy a körzet önkormányzati képviselőjelötljeit vitára hívja a Herényi Kulturális Egyesület. Ma este egy asztalhoz ült György István Péter (Éljen Szombathely), Koczka Tibor (Pro Savaria) és Horváth Gábor (Fidesz-KDNP), hogy mindenki elmondja, hogyan képzeli el a körzet jövőjét, miben változtatna, mi a fontos és a kevésbé fontos.

 

Ezután Nemény egy áprilisi levélben azt kérte, hogy akkor hadd gazdálkodhassanak ezzel a forrással az Éva malom felújításánál. Erre is elutasító választ kapott a polgármester, annyi kitétellel, hogy talán, arra lenne mód, hogy ebből a pénzből megvalósuljon a kastély állagmegóvása. A probléma csak az, hogy a pénz felhasználhatósága március 31-vel lejárt. Így most a kormány kegyeire van bízva az, hogy legalább az ahhoz szükséges munkák meglegyenek, hogy a kastély ne boruljon lassan össze.

Jövő héten ül össze a közgyűlés, első körben arról kell döntenie a képviselőknek, hogy támogatják-e a polgármester indítványát, amiben ahhoz kér támogatást, hogy levélben kérje a kormányt a pénz felhasználását állagmegóvásra. 

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Így szabadulhat fel Szombathely közlekedése

Készül a város új közlekedési koncepciója, de azért mi is besegítünk ötleteinkkel.