Összefogatva

Bazsó Bálint 2020-11-24 19:00:00
Miért erőlteti a Fidesz maga is az ellenzéki közös listát? Miért jelent plafont az összellenzék feloldódása és miért béklyó ez a pártoknak? És persze ki lesz a nyertese az erőszakos összefogásnak? Vélemény!

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának kormánypárti többsége elfogadta Volner János javaslatát a választási törvény módosításáról. Eszerint a 2022-es országgyűlési választáson a Fidesz által eddig javasolt 50 egyéni képviselőjelölt helyett 71-re lesz szükség ahhoz, hogy országos listát állítsanak (jelenleg 27 a minimális létszám).

Amennyiben eddig kétségeink lettek volna a kormánypárt szándékait illetően, a mostani döntéssel - biztosak lehetünk benne, a bizottsági szakasz után az Országgyűlés plenáris ülésén is meg fogják szavazni a kormánypárti képviselők a módosítást - végképp egyértelművé vált, a Fidesz a közös ellenzéki lista indulásában érdekelt.

Másfél évvel a választás előtt, a járványhelyzet kellős közepén egy, a választási rendszeren történő módosítás bármennyire is visszataszító, a Fidesz esetében egyáltalán nem meglepő húzás, mondhatni azt is, hogy nem is nagyon vártunk mást, s nemcsak az unalomig ismételt Gyurcsány-hatás miatt.

Volner János pontosabban nem is fogalmazhatott akkor, amikor az Azonnalinak azt mondta: 

"Ha úgy tetszik, most megvalósítottuk a DK szándékát"

A Demokratikus Koalíció ugyanis elsőként és a legerőteljesebben nyilvánította ki a közös lista gondolatiságát, ezt pedig következetesen képviselik azóta is. A világos üzenet mára nemcsak választástechnikai kérdés, de egyre nyilvánvalóbb értéküzenetté vált, mely az ellenzéki oldal valódi csodafegyverévé, az "Orbán-rezsim" elleni sikeres harc alapfelszerelésévé vált. Olyannyira, hogy ennek már nemhogy elutasítása, de esetlegesen elmaradó hangsúlyozása is azzal járhat egy-egy ellenzéki képviselő számára, hogy könnyedén diszkvalifikálhatják a Nagy Ellenzéki Sportágválasztó sorsolásán, sőt, egy-egy kritikusabb megnyilvánulás esetén nagyon gyorsan a rendszer melletti kollaboráció vádja zúdulhat rá néhány száz facebookos kamuprofil képében.

Természetesen érthető és logikus lépés a választási rendszer által kikényszerített koordinált indulás, ám a teljes ellenzéki (ön)feloldódás óriási kockázat is, aminek elengedhetetlen feltétele a közös lista. 

Ezen a közös listán ugyanis a következő országgyűlésben már nem az MSZP, a Jobbik, az LMP vagy a Momentum politikusai lesznek, hanem az Összefogásé, ahol a különböző pártok eltérő ideológiája, üzenete és céljai egyre jobban feloldódnak a nagy ellenzéki cél, Orbán Viktor legyőzésében. Ez pedig talán elegendő egy választás megnyerésére, de valódi kormányzáshoz édeskevés.

2022-ben nagyon kevés lesz azt ismételgetni, hogy összefogás, O1G és bontsuk le a kétharmadot!

Amennyiben az ellenzéki pártok kormány pártok szeretnék lenni 2022-től, akkor meg kell találniuk az úgynevezett arcélüket, víziójukat és történetüket. Az összefogás, a kétharmad lebontása és a váltsuk le a rendszert ugyanis nem program, csupán öncél, hogy 2022-től ők legyenek a hatalom.

A kikényszerített összefogás ugyanakkor egyben kényszer is, egy béklyó, ahol a folyamatos egyeztetések, koordinációk, a majdnem kimondott, de még idejében visszaszívott szavak és persze az üzengetések már-már a szépemlékű (nem) MSZP-SZDSZ koalíciós tárgyalásokra emlékeztetnek. Egy olyan világra, ahol a politika az erőközpontok, platformok közötti véget nem érő egyensúlyozásáról szólt, kormányzásról pedig a legkevésbé.

Nem vitatva e cél nemességét, a közös lista azt is jelenti - ha a borsodi időközi választás még nem tette volna egyértelművé - hogy magára marad egy jelentékeny, több százezer főt jelentő tábor. A közös lista ugyanis egyben plafon is. Az O1G-ző, Orbánt Hitlerhez hasonlító, sokszor harsány és mindenekelőtt számos, régesrég elhasználódott politikust a hátán cipelő hivatásos ellenzékiség ugyanis nem szólít, nem szólíthat meg minden rendszerrel elégedetlent. 

És ez az, amit pontosan jól tudnak a Lendvay utcában is. 

Szólj hozzá!

Kiütéses győzelmet aratott a győri ETO

12:38 lett az eredmény Kisvárda ellen.

Hazugság, hogy nem lehet vakcinához jutni, inkább csak drágálljuk

Miközben a kormány az EU-t szapulja, valójában ismét kettős játékot játszik.

Már nem Ziga Mravljak az Egis Körmend vezetőedzője

Jelenleg több jelölttel is tárgyal a klub.

Giccses, de mégis megindító teaser érkezett Az Igazság Ligája című filmhez

Zack Snyder 4 éve húzódó álmát március közepén láthatjuk az HBO GO-n.

Ungár és Jenei a fideszes honatya Simon Róbert Balázshoz fordultak Rákosfalvy járvány alatt is vígan üzemelő kaszinója miatt

Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője és Győr-Moson-Sopron megyei elnöke nyílt levelet intéztek a kormánypárt helyi politikusához.

Döntöttek az előválasztás menetrendjéről az ellenzéki pártok

Újabb mérföldkőhöz érkezett az ellenzéki együttműködés.

Célegyenesben a szombathelyi Jégcsarnok építése

Hamarosan elkezdődik a pályatest hűtési rendszerének a kialakítása is.

Fotókon a félelmetes tűz a berekben

A tűzoltók jelenleg is küzdenek a lángokkal Fonyódon.

Aki születésnapokkal játszik, egy számot sem talált el az ötös lottón

A 32 napos hónapot egyelőre nem találták még fel.

Nem bírt Jászberénnyel az Egis Körmend

A vasiak lemaradtak a hajrában.

Nagylelkűség: a kormány kifizeti az orvosok többletmunkáját

Külön díjazást kapnak azok a háziorvosok, akik hétvégén is oltanak.

Húsz hektáron ég a berek a Balatonnál

Minden tűzoltót odarendeltek, aki csak a környéken állomásozik.

van még itt cikk a témában:

Joga van-e a magánélethez Varga Juditnak?

Az utóbbi napok, hetek egyik visszatérő közéleti elemévé lépett elő Varga Judit magánélete, vagyis házassága és válása. A sajtó felkapta, a közösségi médiában futótűzként terjedt a hír, válik a miniszter, aki aztán - érthető módon - szóvá is tette ezt, sőt, összehangolt sajtótámadást vizionálva kérte az újságírókat, hogy tartsák tiszteletben a magánéletét.

Így veszi el a kormány még az oltáspártiak kedvét is az oltástól

A kínai vakcina rohamtempós engedélyeztetése az eddigi törékeny bizalmat is aláássa, amit az emberek még a kormányba vetettek.

Egy keresztény szülő mit szólna, ha kötelezővé tennék az Isteni téveszme olvasását?

Publicisztika a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskola ügyének apropóján.