Összefogatva

Bazsó Bálint 2020-11-24 19:00:00
Miért erőlteti a Fidesz maga is az ellenzéki közös listát? Miért jelent plafont az összellenzék feloldódása és miért béklyó ez a pártoknak? És persze ki lesz a nyertese az erőszakos összefogásnak? Vélemény!

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának kormánypárti többsége elfogadta Volner János javaslatát a választási törvény módosításáról. Eszerint a 2022-es országgyűlési választáson a Fidesz által eddig javasolt 50 egyéni képviselőjelölt helyett 71-re lesz szükség ahhoz, hogy országos listát állítsanak (jelenleg 27 a minimális létszám).

Amennyiben eddig kétségeink lettek volna a kormánypárt szándékait illetően, a mostani döntéssel - biztosak lehetünk benne, a bizottsági szakasz után az Országgyűlés plenáris ülésén is meg fogják szavazni a kormánypárti képviselők a módosítást - végképp egyértelművé vált, a Fidesz a közös ellenzéki lista indulásában érdekelt.

Másfél évvel a választás előtt, a járványhelyzet kellős közepén egy, a választási rendszeren történő módosítás bármennyire is visszataszító, a Fidesz esetében egyáltalán nem meglepő húzás, mondhatni azt is, hogy nem is nagyon vártunk mást, s nemcsak az unalomig ismételt Gyurcsány-hatás miatt.

Volner János pontosabban nem is fogalmazhatott akkor, amikor az Azonnalinak azt mondta: 

"Ha úgy tetszik, most megvalósítottuk a DK szándékát"

A Demokratikus Koalíció ugyanis elsőként és a legerőteljesebben nyilvánította ki a közös lista gondolatiságát, ezt pedig következetesen képviselik azóta is. A világos üzenet mára nemcsak választástechnikai kérdés, de egyre nyilvánvalóbb értéküzenetté vált, mely az ellenzéki oldal valódi csodafegyverévé, az "Orbán-rezsim" elleni sikeres harc alapfelszerelésévé vált. Olyannyira, hogy ennek már nemhogy elutasítása, de esetlegesen elmaradó hangsúlyozása is azzal járhat egy-egy ellenzéki képviselő számára, hogy könnyedén diszkvalifikálhatják a Nagy Ellenzéki Sportágválasztó sorsolásán, sőt, egy-egy kritikusabb megnyilvánulás esetén nagyon gyorsan a rendszer melletti kollaboráció vádja zúdulhat rá néhány száz facebookos kamuprofil képében.

Természetesen érthető és logikus lépés a választási rendszer által kikényszerített koordinált indulás, ám a teljes ellenzéki (ön)feloldódás óriási kockázat is, aminek elengedhetetlen feltétele a közös lista. 

Ezen a közös listán ugyanis a következő országgyűlésben már nem az MSZP, a Jobbik, az LMP vagy a Momentum politikusai lesznek, hanem az Összefogásé, ahol a különböző pártok eltérő ideológiája, üzenete és céljai egyre jobban feloldódnak a nagy ellenzéki cél, Orbán Viktor legyőzésében. Ez pedig talán elegendő egy választás megnyerésére, de valódi kormányzáshoz édeskevés.

2022-ben nagyon kevés lesz azt ismételgetni, hogy összefogás, O1G és bontsuk le a kétharmadot!

Amennyiben az ellenzéki pártok kormány pártok szeretnék lenni 2022-től, akkor meg kell találniuk az úgynevezett arcélüket, víziójukat és történetüket. Az összefogás, a kétharmad lebontása és a váltsuk le a rendszert ugyanis nem program, csupán öncél, hogy 2022-től ők legyenek a hatalom.

A kikényszerített összefogás ugyanakkor egyben kényszer is, egy béklyó, ahol a folyamatos egyeztetések, koordinációk, a majdnem kimondott, de még idejében visszaszívott szavak és persze az üzengetések már-már a szépemlékű (nem) MSZP-SZDSZ koalíciós tárgyalásokra emlékeztetnek. Egy olyan világra, ahol a politika az erőközpontok, platformok közötti véget nem érő egyensúlyozásáról szólt, kormányzásról pedig a legkevésbé.

Nem vitatva e cél nemességét, a közös lista azt is jelenti - ha a borsodi időközi választás még nem tette volna egyértelművé - hogy magára marad egy jelentékeny, több százezer főt jelentő tábor. A közös lista ugyanis egyben plafon is. Az O1G-ző, Orbánt Hitlerhez hasonlító, sokszor harsány és mindenekelőtt számos, régesrég elhasználódott politikust a hátán cipelő hivatásos ellenzékiség ugyanis nem szólít, nem szólíthat meg minden rendszerrel elégedetlent. 

És ez az, amit pontosan jól tudnak a Lendvay utcában is. 

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.