Még tovább korlátozhatja a pártok országgyűlési választásokon való indulását a kormány

ugytudjuk.hu 2020-11-24 12:06:00
Korábban azt ígérték, többet nem nyúlnak bele a választási törvénybe. Spoiler: nem így lesz.

Támogatta a Fidesz-KDNP kedden az Országgyűlés igazságügyi bizottságában Volner János azon, a választási törvény újabb tervezetéhez benyújtott módosító javaslatát, amely tovább szigorítja az országos listaállítás feltételeit - tájékoztatta a Telexet Sebián-Petrovszki László. A DK országgyűlési képviselője, a bizottság tagja azt mondta

a kormánypártok képviselői egyhangúlag szavazták meg a javaslatot, így 8 igen szavazat volt a bizottsági ülésen, míg a 4 jelenlévő ellenzéki képviselő nemmel szavazott.

Volner János javaslata kikötné, hogy a jövőbeni választásokon pártlistát csak az a párt állíthat, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Ez lényegében azt jelenti, hogy amennyiben a választási törvénymódosító csomagot ebben a formában szavazza meg a kétharmad, az ellenzéki pártoknak sem esélyük, sem lehetőségük nem lesz külön listán indulni a 2022-es országgyűlési választáson.

Sőt, több kis, de létező párt sem lesz képes majd országos listát állítani anélkül, hogy az ellenzéki pártok számára esélyesnek vélt egyéni választókerületekben jelöltet ne indítana.

Korábban a Magyar Kétfarkú Kutyapárt jelezte, hogy külön listát állítana a minimum szükséges számú jelöltekkel, de anélkül, hogy az ellenzéki koordinációba bezavarna. Mindamellett, hogy az ellenzéki pártokat egy közös listára kényszeríti a javaslat, az MKKP tervei is ugrottak.

Fotó: MTI

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter két hete, a kormányinfón jelentette ki, hogy az ellenzéki pártok külön listás, vagy akár kooperációs indulását nem fogja akadályozni a kormány, és nem fogja a választási törvényt kénye-kedve szerint változtatni.

Hát, nem így lesz.

Jelenleg 27 választókerületben kell jelöltet állítani az országos listához, ez a szám emelkedett egy korábbi variálás miatt 50-re, a kormányzati indoklás szerint azért, hogy a jelöltállítás, és így az állami kampánypénzekhez jutás feltételei szigorodjanak, kamupártok pedig ne jussanak ilyen forrásokhoz.

A javaslat elfogadása után a 106 egyéni körzetből 71-ben kell majd jelöltet állítani, azaz amennyiben két ellenzéki lista készülne, úgy 36 körzetben mindenképpen 2 ellenzéki induló lenne a Fidesz jelöltjével szemben.

Elemző: Ha ezt így megszavazzák, akkor a Fidesz érdekelt abban, hogy az ellenzék egy listán induljon

Azt nem tudjuk, hogy Volner János e javaslat megfogalmazásában mennyire tekinthető autonóm szereplőnek, vagyis akár történt összebeszélés, akár nem, a képviselő felült arra a hullámra, amit a Semjén Zsolt által november 11-én beadott javaslat keltett - mondta portálunk érdeklődésére Kovács János politikai elemző.

Úgy vélte: a választási szabályok átírása alig másfél évvel a 2022-es választás előtt egyértelmű hatalomtechnikai mérnökösködés.

Szerinte amennyiben a független és most pártot alapító képviselő javaslata átmegy a Fidesz szűrőjén, az azt is jelenti, hogy a Fidesz érdekeltnek tartja magát abban, hogy az ellenzék egy, közös listán induljon.

A politológus szerint az már egyértelmű, hogy mind a 106 egyéni választókerületben közös vagy koordinált jelöltállítás lesz, ám a listakérdés a mai napig nyitott.

Kérdésnek nevezte viszont, hogy ezzel a Fidesz valóban nyerhet-e.

Kovács János politológus, elemző

Fotó: Fotó: Béli Balázs/Alfahir.hu


 
A Semjén-féle módosítót még lehetett így is, úgy is magyarázni, hiszen a kisebb szereplők esetében, akik számára komoly logisztikai problémát jelenthetne az országos listaállításhoz szükséges nagyobb számú egyéni jelöltállítás, valóban egy összerántó hatást láthatunk, míg a kétlistás megoldás eszerint is életképes, sőt technikailag még könnyebben kivitelezhető is - mondta Kovács János.

Szerinte a Volner-féle javaslat elfogadása esetén tudni fogjuk, hogy milyen választási stratégiára készül a Fidesz, illetve mennyire szorítja bele ebbe jogi-adminisztratív eszközökkel az ellenzéki pártokat.
Emlékeztetett: Ha az ellenzék nyerni akar, akkor az egyéni választókerületekre kell koncentrálnia. Hozzátette: A stabil többséghez listán egyáltalán nem szükséges az ellenfeleinél több szavazatot szereznie a Fidesz-KDNP-nek.

Ugyanakkor figyelmeztetett: a kölcsönös taszító hatások az egy lista ellen szólhatnak, hiszen alacsonyabb fokú mozgósítási potenciált jelenthet azon pártok szavazói esetében, akik erős ellenérzéssel viseltetnek egyes ellenzéki szereplők, így például Gyurcsány Ferenc irányában.

Szólj hozzá!

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.