Fotó: orszagszerte.atlatszo.hu

Nyomoz a rendőrség a balogunyomi félbemaradt polgármesteri hivatal építkezése miatt

Farkas Bazsi
2019. augusztus 16. péntek, 07:35
Hiába feszített Hende Csaba is az alapkőletételnél, befuccsolt a balogunyomi önkormányzati beruházás.

2018. február 7-én nagy nap volt a Vas megyei Balogunyom életében, alapkőletételre gyűlt össze a falu, még a térség fideszes országgyűlési képviselője, Hende Csaba is ott pózolt. Közpénz-százmillióból indult az polgármesteri hivatal és közösségi ház építésébe, csakhogy nem sokkal később bedőlt a környék kedvenc építési beruházója. Aggasztó jelek korábban is akadtak, csak valamiért nem igazán érdekelt senkit addig - írja cikkében az Átlátszó.

 

Tavaly indították azt az építkezést, amivel a település végre új polgármesteri hivatalt és közösségi házat kapott volna. Összesen bruttó 125 millió 678 ezer 669 forintért épült volna meg az intézmény. Az építkezés költségeihez a kormány is hozzájárult. 

 

Ahogy azt Hende Csaba a térség fideszes parlamenti képviselője az alapkőletételnél elmondta, a költségvetés mintegy kétharmadát kormányzati pénzből állják, egyharmadát pedig Balogunyom kasszájából fizetik majd.

 


A közbeszerzésen a Vasi Energetikai Kft. lett a nyertes. A céget az Opten adatai szerint 2012-ben alapították, és bár az első két évben veszteséges volt a vállalkozás, a 2014-től kezdve folyamatosan plusszos mérleggel zárt.

 

2018 júniusában kezdték meg a felszámolást a cég ellen, tehát a nagy februári bejelentés után alig telt el 4 hónap, a Vasi Energetikai Kft. máris a megszűnés felé támolygott. A felszámolás megkezdéséig pedig nem volt olyan év, hogy ne tábláztak volna végrehajtás a cégre, a leggyakrabban NAV-os kezdeményezésre, igaz, ezeket később mind törölték. 

 


Sokáig nem tartottak a mézeshetek Balogunyommal sem. Az önkormányzat legalábbis az alapkőletételt követő második hónapban, áprilisban állította ki az utolsó számlát a cégnek. Majd aztán a pénzt novemberben egy sztornó számlával vissza is követleték tőlük. 
Akár körültekintőbben is intézhették volna a beszerzést a balogunyomi vezetők. A munkát elnyerő cég ekkori résztulajdonosának, a Fejér megyei Vértesacsára bejelentett Képíró Zsoltnak például az alapkőletétel idejére már két érdekeltsége szűnt meg felszámolással, egy harmadik pedig kényszertörlés nyomán. Pontosan ezért, a fotókon széles mosollyal az alapkövet elhelyező Képíró pedig ekkor már régen - 2015-től - el volt tiltva a cégvezetéstől, a tiltás 2020-ban jár csak le.

 


A furcsaságok dacára a cég éveken át tarolt a dunántúli települések közbeszerzésein, 2015-től fogva tíz munkát is elnyertek, az utolsót - egyéb cégekkel közös ajánlattevőként - a győri tankerületi központtól pár hónappal a felszámolás decemberi bejegyzése előtt, tavaly augusztusban.
A balogunyomi szerződésben azt fektették le, hogy a kivitelező ütemezetten, 5 ütemben kapja meg a pénzét. Az önkormányzatnak így 20, 40, 60, 75 majd 100%-os készültségben kell fizetnie a díjakat. Előlegként 25 millió 135 ezer 733 forintot kapott a kft. A tervek szerint novemberig kellett volna elkészülni a munkával, ám a kezdeti lendület hamar alábbhagyott. 

 


A közérdekű adatigényléssel kikért számlákból és teljesítési igazolásokból az derül ki, hogy az épület 20%-os készültségig jutott, 46 millió 531 ezer 507 forintot fizetett ki ezért az önkormányzat (a sztornózott 19 millán felül).

 


Aztán semmi sem történt. A faluban azonban többen is morgolódtak a meghiúsult beruházás miatt, többen azt állították, feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. 

 


Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője az ügyészségnél érdeklődött azzal kapcsolatban, hogy volt e feljelentés az ügyben. Polt Péter legfőbb ügyész azt válaszolta, hogy az ügyészséghez sem érkezett semmi községházügyben. 

 

Pár napja kérdeztük meg a rendőrségtől, hogy hozzájuk érkezett e feljelentés. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságtól azt a választ kaptuk, hogy:

 

Tekintettel arra, hogy folyamatban lévő eljárásról van szó, bővebb felvilágosítást nem áll módomban adni.

 

Tehát hozzájuk érkezett feljelentés, és nyomozni is kezdtek a felébe-harmadába maradt hivatal épületével kapcsolatban.

 

Az Átlátszó a  Balogunyom polgármesternél, Márfi Ernőné Kiss Anitánál (független)is próbált érdeklődni. Heteken át igyekeztek elérni telefonon, de hiába. Sem a hivatalban, sem pedig a mobiltelefonján nem tudtak vele beszélni, végül elutaztak a faluba, ahol személyesen érték utol. A polgármester azt mondta, nem akar nyilatkozni, mivel “nem kíván politikai csatározásokban részt venni”. Annyit azonban hozzátett, hogy az új közbeszerzési eljárás már folyamatban van. 

 


Az Átlátszó kereste az új közbeszerzési kiírást, de sajnos nem találták az értesítőben.


Keresék Hende Csabát is, hiszen tavaly februárban örömmel pózolt az alapkőletételnél. Azt kérdezték tőle, hogy mivel az épülethez szükséges 125 millió forint 2/3-át, a sajtóhírek szerint, személyesen az ő közbenjárására adta Magyarország kormánya, így egészen biztos, hogy ő is figyelemmel kísérte a beruházás alakulását. Mi történt az építkezéssel? Mikorra készülhet el az épület? Az alapkőletétel nagy sajtóvisszhangja után a megrekedt építkezés hírét miért nem kommunikálta a beruházó?


Választ nem kaptak Hendétől. 


Hogy mi történhetett a céggel, egyelőre ködös. A Cégbíróságon a lap érdeklődésére annyit közöltek, hogy a vállalkozással szemben nem adóhátralék miatt kellett megindítani az eljárást. Azt pedig, hogy mikor tervezik, tervezik-e egyáltalán a folytatást, a cégnek a cégbíróságon megadott email-címén kérdezték - a felszámolót is szerették volna faggatni, de szabadságát tölti -, mivel nem érkezett válasz, ebben egyelőre nem lettek sokkal okosabbak a hoppon maradt balogunyomiaknál.
 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás