Németh Zsolt: Sárváron a gazdagok mindent megtehetnek, míg a szegényeknek alig vannak lehetőségeik

Fehér Buda 2020-02-06 16:35:00
A sárvári ellenzék egykori polgármesterjelöltje családilag leosztott bizottsági helyekről, a sárvári társadalom megosztottságáról mesélt.

Sárváron talán még sosem volt olyan élénk a közélet, mint a 2019-es önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszakban. A fideszes Kondora Istvánnak az egységes sárvári ellenzék, a Híd a Jövőnkért Egyesület jelöltjével, Németh Zsolttal kellett megküzdenie. Habár a városban ismét a kormánypárt diadalmaskodott, az ellenzékiek kemény munka árán megszereztek plusz egy képviselői széket. A választások utáni életről Németh Zsolttal beszélgettünk:

Megtörtént október 13-a, eggyel többen kerültek be az ellenzéki oldalra, viszont nem Ön lett a polgármester. Kudarcként, vagy sikerként élték ezt meg?

Úgy fogalmaznék, hogy se nem kudarc, se nem siker. Ha azt mondanám, hogy kudarc volt, akkor nem lennék igazságos. Az ellenzéki oldal még sosem könyvelhetett el annyi szavazatot, mint amennyit októberben kaptunk. Az ellenzéki oldal még sosem volt annyira egységes Sárváron, mint most. Ez az egység a mai napig megmaradt.

Habár nem én lettem a polgármester, de ellenzéki polgármester még annyi szavazatot nem kapott, mint én ősszel. A megelőző ciklusban Szabó Lajos és Eiveck Péter akkor még egymás ellen indult a polgármesteri székért, ők összesen nem kaptak annyi szavazatot, mint én 2019-ben. 

Egy képviselőt direktben is bejuttattunk a testületbe. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezt a saját egzisztenciánkból valósítottuk meg, míg a másik oldalon korlátlan források tárháza állt a rendelkezésre, akkor egészen büszkék lehetünk. Korrekten vittük végig a kampányt, jó csapatot állítottunk össze. 

Az sokkal nagyobb kudarcként éltük meg, hogy az előző ciklusban Varga Károlyt, aki ellenzékiként jutott be a képviselő testületbe, kirúgták az állásából, majd visszavették, és ő ekkor átült a Fidesz oldalára. Ma már nyíltan a kormánypárt színeiben politizál. Az is elgondolkodtató, hogy ezzel most is bepróbálkoztak. Ilyenkor elgondolkozik az ember, hogy a mostani demokráciában egyáltalán mit lehet tenni. 

Milyen volt a hangulat az új képviselő testület megalakulásakor?

Az első testületi ülés nagyon érdekes volt. Még az ülés előtt négyünk aláírásával adtunk be egy kérelmet a polgármester úrnak. Ezt az ellenzéki képviselők, tehát jómagam, Szabó Lajos, Eiveck Péter és Klimits István írtuk alá, arról szólt, hogy tisztelettel állunk a polgármester úr rendelkezésére. Amennyiben a város jövőjének érdekében, akár a bizottsági helyek leosztása, vagy szociális, gazdasági kérdéskörökkel kapcsolatban van miről egyeztetni, akkor ezt nagyon szívesen megtesszük. Erre semmilyen reakciót nem kaptunk. 


Az első ülésen aztán Kondora István polgármester úr a sértődésének adott hangot.

Ezt a mai napig nagyon nehezen tudom helyre tenni, nem tudjuk, melyek lehettek azok a pontok, ahol bárkit is megbánthattunk volna a kampány alatt. A sárváriak láthatták, hogy mi, a magunk részéről megpróbáltunk maximálisan szabálykövetők lenni. A szűkös lehetőségeinket nyilván kihasználtuk, de semmi olyan dolgot és ügyet nem hoztunk elő, amit alapvetően a polgármester úrnak, vagy bárkinek a Fidesz részéről sértettséget kellett volna előidézzen.

Ellenben bennünket az interneten keresztül a személyünkben megsértettek, a plakátjainkat lefestették, átragasztották, a kisebb plakátokat összetörték. Inkább nekünk lehetett volna okunk sértődöttségre, de nem hiszem, hogy bármi olyat tettünk volna, ami miatt az ellenkező oldalnak erre oka lehetne. Persze több olyan témát a felszínre hoztunk, ami azóta bebizonyosodott, hogy a város érdeke, például a szociálpolitika, a parkolás problémája, vagy az utak állapota. 

Kondora István polgármester úr felszólalásán kívül történt másféle retorzió? Esetleg számítanak a jövőben ilyenre?

Nem is retorzióról beszélhetnénk, hanem inkább arról, hogyan működik ma Sárváron a Fidesz. Megkaptuk azt a kritikát, hogy mi sértődtünk meg, hogy nem kaptunk bizottsági helyeket. Erre azt válaszolták, hogy nézzük meg, hogy működnek azok az önkormányzatok azokban a városokban, ahol az ellenzékiek nyertek októberben. Szerintem inkább a sárvári önkormányzat működését kell megnézni, hiszen itt, ha nem is kivétel nélkül, de a családtagoknak osztották le a bizottsági helyeket. Szerintem ez nincs így rendben, ezen biztosan változtatni kell a jövőben, de a jelenlegi erőviszonyokat figyelembe véve, csak tudomásul vehetjük a mostani helyzetet.

Október óta eltelt már közel négy hónap. Ennyi idő távlatában mit gondol, az ellenzékeik együtt tudnak dolgozni a képviselő testület többi tagjával?

Mi eddig is együtt akartunk dolgozni, az együttműködés volt a célunk. Az viszont elgondolkodtató, hogy a Fidesz képviselői teljes egészében kihagynak bennünket bizonyos egyeztetésekből, bizonyos döntési mechanizmusokból.

Ami viszont újdonság, hogy polgármester úr, és a városi fideszes képviselők gondolatvilága szerint, vannak a körzetekben direktben bejutott képviselők, és vannak az idézőjelesen másodrendű képviselők, akik a kompenzációs listáról kerültek be a testületbe.

Szerintem ennek úgy kellene működnie, hogy van Sárváron 11 képviselő. 8, plusz 3, nekik teljesen egyenrangúnak kell lenniük. Itt van például Szabó Lajos képviselőtársam, aki hosszú ideig országgyűlési képviselőként rengeteget tett a városért. Ma listás képviselőként látja el a feladatát, ezért éreztetik, hogy ő másodrangú. Ugyanakkor ugyanolyan képviselőnek kellene lennie, mint bármelyik másik képviselőnek, aki direktben tudott győzni. 

Szóval érezhető egyfajta kirekesztés.

Igen, a kirekesztést több helyről is érezzük. Én 2006 óta vagyok képviselő. Az első ciklusomban még Dénes Tibor polgármester úrral elmentünk az összes testvérvárosunkba, ahol kapcsolatokat építettünk. Olyan kapcsolatokat építettem ki, aminek köszönhetően a sárvári gimnazisták meglátogathatták a testvérvárosokat, de a testvérvárosok diákjai is ellátogattak hozzánk. Az elmúlt két ciklusban azonban nekem senki sem szólt, hogy érkeznek majd a testvérvárosokból, nem mondták azt, hogy Németh  képviselő úr, számítanánk a jelenlétére. Ilyen módon tényleg érezhető az, hogy háttérbe sorolnak minket. 

A választások óta több új felületen is megjelentek, elindult a Facebook tévéjük, új irodát is nyitottak. Mikor döntöttek úgy, hogy belevágnak ebbe?

Ez egy hosszabb folyamat része volt. Először saját magunkban kellett helyre rakni, hogy milyen irányban tudunk elindulni a választás után. A választásokat követő egy-két hónapban teljesen világossá vált, hogy nem tudunk visszaintegrálódni a rendszerbe, nem tudunk együttműködni a fideszes képviselőkkel, így az év végén úgy döntöttünk, a saját utunkat fogjuk járni. 


Miért érzik úgy, hogy szükség van az ilyen fajta jelenlétre?


Erre azért volt szükség, mert szerintünk jelenleg nem objektív a városi média, nem jelennek meg olyan hírek, amelyek a jelenlegi városvezetést rossz színben tűntetnék fel, esetleg kritikát fogalmazna meg feléjük. Sajnos az elmúlt években egyre torzabban jelentek meg a mi híreink is. Eleinte csak kicsit változtattak meg a mondanivalónkon, de ahogyan teltek az évek, ez egyre durvább lett. Akkor mondtuk azt, hogy így, ebben a formában többet nem kívánunk nyilatkozni, amikor az én, első mondatom második felét már nem én mondtam. A második mondattal pedig nem az én gondolatomat folytatták, sőt, hazudtolták az én mondandómat. 

A választást követően én magam kerestem meg a Sárvári Média Nonprofit Kft. vezetőjét, és elmondtam neki, hogy amennyiben új alapokra helyezhetjük a kommunikációt, akkor a Híd a Jövőnkért Egyesület a városi média rendelkezésére fog állni. Akkor azt ígérte, visszahív, ám ez azóta sem történt meg. A polgármester urat személyesen is megkerestem ezzel, ő azt mondta, hogy a sárvári újságból nem kíván politikai lapot csinálni. Ekkor rákérdeztem, hogy az hogyan lehetséges, hogy ő, polgármesterként egy újságon belül kétszer, háromszor is megjelenthet, miközben mi egy képpel sem kívánhatunk kellemes ünnepeket a lakóknak? Erre sem volt válasz. Azt gondolom, hogy ez így egyáltalán nem demokratikus, ezért volt szükség arra, hogy más módokon jelenjünk meg. 

Fel tudják így venni a versenyt a városi médiával?

Őszintén? Nem. A városi média minimum 30 és 50 millió forint közötti összeget használhat fel a sárvári adófizetők pénzéből. Ha a médiaviszonyok korrektek lennének, akkor ez rendben lehetne. De én úgy gondolom, ahogyan ez a média ma működik, az túlmutat a demokratikus korrektségen. Ezzel mi pár százezer forintból nem tudjuk felvenni a versenyt.

A választások után a szombathelyi Fidesz elég látványosan kezdte átmenteni az embereit Sárvárra. Milyen ezt belülről látni?

Ami a fürdőn történt meg, az egészen bizarr volt. Sárvár történetében eddig még sosem fordult elő, hogy egy vezetőt valós, életszerű indoklás nélkül, kizártak a rendszerből. Én, mint gyakorló gazdasági szakember, úgy gondolom, ha valakit ki kell rakni, azt igenis meg kell indokolni. De személy szerint egyetlen indokot nem kaptam, hogy miért kellett a fürdő eddigi igazgatóját meneszteni.

A fürdő új igazgatójáról azt gondolom, hogy mint szakember, el fogja tudni látni a feladatát. De azt is gondolom, hogy egy ilyen pozíció betöltését meg kellene pályáztatni, versenyhelyzetnek kellene kialakulnia. Már említettem, hogy a bizottsági helyek leosztása sok, igaz nem minden esetben, családi alapon történt. Ha a demokrácia úgy működik, hogy a vezető pozíciókba csak fideszes, vagy csak családtagok kerülhetnek, akkor ezen nagyon erősen el kell gondolkodni.

Mert én azt gondolom, hogy ha a demokrácia innentől fogva így működik, akkor lehet, hogy rosszabb élethelyzeteket fog teremteni, mint a kommunizmus annak idején.

A választások idején nagy port kavart még az is, hogy egy fiatal, fideszes politikus az akkor még épülő Sárvár Aréna közvetlen közelében kezdett építkezni. 

Épitkezni mindenkinek jogában áll, én annak örülnék, ha minél többen tehetnének így. Sajnos Sárváron az elmúlt tíz évben nagyon kevesen építkeztek, ami szerintem baj.

Úgy látom, teljesen polarizálódott a város társadalma.

Sárváron, és az egész országban, azt láthatjuk, hogy a gazdagok bármit megtehetnek, a szegényeknek meg alig vannak lehetőségeik. 

Nézzük meg Ausztriát. Ott a gazdagok és a relatíve szegények között az a különbség, hogy az egyiküknek új Mercedese van, a másikuknak pedig egy 15 éves Mercedese. Magyarországon azonban ennél sokkal nagyobb a különbség. A politikus építkezése kapcsán ugyanezt látjuk. Rengetegen élnek ma Sárváron albérletben, hónapról hónapra, esélyük sincs építkezni. Eközben valakik meg iszonyatos, szinte kifogyhatatlan jólétben élnek.

Hogyan lehet innen folytatni, mik az önök elképzelése a következő pár évről?

Azokat a témákat, amiket a kampányunk során körbejártunk, legyen a Csónakázó-tó, vagy a vár rekonstrukciója, az utak állapota, a kerékpárutak további fejlesztése, vagy éppen a munkaerő ellátottságának a kérdése, itt még mindenképpen vannak teendők. Mi a következő négy és fél évben szeretnénk, és fogunk is dolgozni ezeknek a problémáknak a megoldásán. A siker kulcsa nem feltétlenül nálunk van, de hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy ezek a dolgok jó irányba menjenek.

Sajnos kritikát is meg kell fogalmazzak magunk irányába. Komolyabb szervezetfejlesztést is meg kell valósítanunk az ellenzék oldalán. Sajnos a demokrácia ma úgy van felépülve, hogy annak, aki a Fidesz oldalán áll, annak bármire van lehetősége, rálátása. Mi nagyon nehéz helyzetben vagyunk, mert nagyon sokan vannak olyanok, akik egyetértenek azzal, amit mi képviselünk. De amikor arra kerül a sor, hogy ezek az emberek jöjjenek, és mondják el a problémáit, akkor ők elpárolognak. El kell azon gondolkoznunk, hogy ezen hogyan tudnánk javítani. Azt szeretnénk elérni, hogy az elkövetkezendő pár évben minél többen legyünk, és kiálljunk olyan ügyek mellett, amiken változtatni is tudunk.
 

Szólj hozzá!

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.

Miről ismerhetjük fel a minőségi CBD olajat?

Amikor valamilyen táplálékkiegészítővel, illetve annak a szedésének a gondolatával kacérkodunk, akkor lényeges kérdés az is, hogy hogyan válasszuk ki azt a konkrét terméket a sok közül, amit majd fogyasztani fogunk.

Haragosa telefonszámával hirdetett szexuális szolgáltatást

Zaklatás miatt egy év szabadságvesztés is lehet a büntetés.

Napos, gomolyfelhős idő lesz szerdán

A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között várható.

Választási plakátoknak látszó nem választási plakátok lepték el Szombathelyt

Vajon mit szól majd a hatóság a gyógyászati fű legalizációjáért lobbizó hirdetésekhez?

Az igényes férfiak bőrcipőt viselnek, és megfelelően gondozzák lábbelijüket

A bőrcipő viselése egyfajta presztízs a férfiak számára, de mindenképpen magas szintet képvisel a lábbelik piacán. Ez annak köszönhető, hogy a bőr megmunkálása drága, illetve az anyag rendkívül kedvező tulajdonságainak is. 

Ungár Péter megint beszólt Karácsony Gergelynek

Az LMP társelnöke szerint az ellenzék sikeres polgármestereinek győzelmét veszélyeztető jelöltek is felkerültek Karácsony listájára.