Németh Ákos: A fideszes képviselők 300 ezer forintot sajnáltak arra, hogy Szombathely a Klímabarát Települések Szövetségéhez tartozzon

Farkas Bazsi 2019-12-09 06:50:01
Az ellen azonban nincs kifogásuk, hogy 36 millió forintot vigyen magával a VasiVíz távozó vezérigazgatója.

Hogy mennyire komolyan veszi a környezet védelmét és a fenntartható fejlődést az új szombathelyi városvezetés, azt jól mutatja, hogy külön tanácsnok foglalkozik a területtel. Vele, vagyis Németh Ákossal beszélgettünk.

Egyértelmű volt, hogy mivel az összefogásban Ön az LMP lévén kerül be, így a zöld párt háttérbázisát kihasználva a környezetvédelemmel fog foglalkozni?

Azt hiszem kevés ennél egyértelműbb dolog van, mint ez. Egyszóval: igen. Az új közgyűlés megalakulása előtt már egyeztettünk erről Nemény András, polgármesterrel. 

Korábban is beszéltünk már erről: kevés ennél aktuálisabb és népszerűbb téma van.

Ami rengeteg feladattal jár. Abba gondoljon bele, hogy eddig minden egyes városházi területnek volt előélete. Ha az azzal foglalkozó alpolgármester, vagy más képviselő személye változott is, a hivatalnokok megmaradtak. Volt egy “örökség”, aminek a nyomán tovább lehetett haladni. Nekem most az egész területről elsőként kell gondoskodnom, ami azt jelenti, hogy elsőként fel kell mérnem, hogy hol is tartunk, kell egy pillanatkép, ami megmutatja, hogy mi az amin változtatni kell, melyek azok a területek, amikre rá kell erősíteni. 

Azért már a választási kampányban is kiderült, hogy a fontos ez a terület, elég például az 1000 fa ültetésére gondolni.

Na igen, de naivság lenne azt gondolni, hogy ezzel le van tudva minden. A hulladékgazdálkodástól kezdve a tömegközlekedésen át szinte nincsen olyan terület, ami ne képzené annak a komplex rendszernek a részét, ami összességében a fenntartható fejlődést és elsősorban a klímavédelmet jelenti. Pont ez most a legnagyobb falat számomra, hogy egyáltalán meghatározzuk, hol állunk neki ennek a bizonyos térképnek, ami aztán végül kirajzolja, hogy mi is lenne a cselekvési terv.

Csatlakoztunk a Klímabarát Településekhez, ez azért már egy lépés. 

Hogy ez a lépés kicsi vagy nagy, még ezt sem látjuk. A korábbi években ugyanis valamiért nem volt fontos a városvezetésnek, hogy csatlakozzunk ehhez a közösséghez. Évi 300 ezer forintos tagdíjat jelent ez Szombathelynek, amit a legutóbbi közgyűlésen a fideszes képviselők égbekiáltó pazarlásnak neveztek. Akkor azonban nem tiltakoztak hevesen, amikor 36 millió forintos bérkiegészítést akart zsebre tenni a VasiVíz távozó vezérigazgatója. Talán egy kicsit ez is mutatja az elmúlt évek hozzáállását, mi az, ami a Fidesznek itt helyben is, fontos volt és mi az, ami kevésbé volt az.

A Klímabarát Települések Szövetsége pedig nem más, mint egy kiváló kezdeményezés arra, hogy a tagok megvitassák, milyen ötletekkel lehet csökkenti a károsanyag kibocsátást. Ráadásul nekik már van tapasztalatuk a megvalósíthatóság területén, hiszen - ellentétben velünk - náluk évekre visszamenőleg megvan már a rutin.

Mi a mostani legsürgetőbb feladat?

Nagyon rövid időn belül el kell készítenünk a Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervet, vagyis a SECAP-ot. Ez az a dokumentum, amiben az előbb említett felmérések, cselekvési tervek szerepelnek Szombathelyre vetítve. Ha ez megvan, akkor a Polgármesterek Szövetségén keresztül tudunk pályázni eu-s forrásokra, az elektromos buszoknak a beszerzésének lehetőségén keresztül, akár hulladékudvar modernizációra vagy gyakorlatilag bármire a témában.

A tanácsnoki teendőiről beszéltünk. Adna egy kis kitekintést a választókörzetére, a KISZ-lakótelepre is?

Ha már itt tartunk, hadd köszönjem meg mindenkinek, aki rám szavazott. Folytatom azt a munkát, amit elődeim, Gyebrovszky János és Nemény András elkezdett. A napokban adtunk át, vagyis vehette birtokba a gyereksereg a Kőrösi Csoma Sándor utcában a megújult játszóteret. Azért is javítottam ki magam, mert elhatároztuk, hogy mi nem fogunk avatni, egyszerűen csak hagyjuk, hogy az elkészült beruházásokat használni kezdjék a városlakók. 

Ezen felül a Szent Gellért utcában hamarosan nekiállunk egy új, 60 férőhelyes parkoló kialakításának. Valamint folyik a csapadékvíz árkok rendbetétele is. 

Megtartottam az első fogadóórámat, közel három és fél órán keresztül jöttek a lakók és sorolták, hogy mi mindent kellene még megoldani. Feladatom van bőven, igyekszem minél hamarabb a végére érni. 


 

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.