Négy motorral gazdagodott a Savaria Műszaki Intézet és a gépészmérnöki képzés

Székely Zoárd 2020-11-17 06:13:01
A szentgotthárdi Opel-gyár jóvoltából.

A szentgotthárdi motorgyár egy széleskörű adományozás keretében 18 db 1.2 literes Turbo PureTech motort adományozott négy középiskola és két egyetem számára. A gyár idén kezdte gyártani az új háromhengeres turbómotort, és rövid idő alatt a típus egyik fő beszállítója lett a PSA Csoporton belül.
Ez a motor számos Opel, Peugeot és Citroen autótípusban megtalálható, és az elmúlt években négy alkalommal is az év motorja lett kategóriájában, nemzetközi megmérettetésben.

Az 1200 köbcentiméter lökettérfogatú benzines EB turbómotorokat - melyek négy alkalommal is elnyerték az év motorja díjat - a vállalat képző intézmények részére adományozza az ott folyó oktatás támogatása céljából. Az Opel Szentgotthárd Kft. számára mindig is fontos volt a tudás fejlesztése, az oktatás színvonalának növelése és a szakképzett munkaerő biztosítása; mindez a társadalmi felelősségvállalás jegyében.

November 12-én az Opel Tudásközpontban ünnepélyes keretek között Mesics Olivia az Opel Szentgotthárd Kft. ügyvezetője adta át a motorokat Prof. Dr. Kollár Lászlónak az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézet Igazgatójának.

A vállalat képzőközpontja a régió egyik legnagyobb tanműhelye, ahol 2015 óta folyik duális közép- és felsőfokú gyakorlati képzés. Az Opel Tudásközpont egyben a szombathelyi ELTE gépészmérnök-képzésének duális gyakorlati oktatóbázisa is.

Fotó: ELTE

A gyakorlatozó diákok a képzésükhöz előírt ismeretek tanműhelyi elsajátítása mellett a gyári munkafolyamatokba (termelés, logisztika, minőségbiztosítás) is bekapcsolódnak. Ennek köszönhetően nem csak életszerű gyakorlati ismereteket szereznek, hanem fontos támogatást is jelentenek a vállalat számára, mindennapi folyamataink részévé válnak.

A szombathelyi duális gépészmérnöki képzés öt éve indult el hat Vas megyei nagyvállalat, köztük az Opel Szentgotthárd Kft. közreműködésével a szombathelyi egyetemen a duális gépészmérnök-képzés. A 7 félévnyi időtartam felét a hallgatók a duális partnervállalatoknál töltik gyakorlattal, melynek során a cégspecifikus gyakorlati ismereteket is el tudják sajátítani. Vállalatunk az eltelt időszakban minden tanévben fogadott duális gépész hallgatókat, és továbbra is elkötelezett a gépészmérnöki képzés mellett.

Az adományozott motorok az Intézet Jármű- és motorszerkezettani laborjában kapnak majd helyet, és az ehhez kapcsolódó tárgyak oktatása során kerülnek felhasználásra.

Az Opel-gyár és a szombathelyi gépészmérnökképzésnek a kezdetektől fogva szoros kapcsolata van: a vállalat az elsők között állt be a duális képzés mögé és vállalt partnercégi szerepkört, de emellett rendszeresen támogatja a képzést különböző eszközök adományozásával.

Szólj hozzá!

Északkeleten több mint 5 centiméternyi hó is hullhat

Az ország nyugati részén hosszabb időre kisüthet a nap. A Dunántúlon az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon helyenként élénk lökések kísérhetik.

A magyar kormány korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

Egy hét múlva dönthetnek arról, hogyan tovább.

Nemény András: Az advent lényege leginkább belül van

Szombathely polgármestere szerint a város egy erős közösség.

A legkisebb szám a 38-as volt a mai ötöslottó sorsoláson

Aki születésnapokkal játszik, annak veszett fejsze nyele volt a hét.

Meggyújtották a szombathelyi adventi koszorú első gyertyáját

Idén a vírushelyzet miatt nagyobb rendezvény nélkül tartották meg az eseményt.

Az ingázóktól is kérik majd a tesztet a szlovák határon

Romlik a járványügyi helyzet északi szomszédunknál.

Hamilton új pályarekorddal szerezte meg a pole-t Bahrainben

Mögötte a szokásos sorrend, Bottas majd Verstappen, a Ferrarik a TOP10-ben sincsenek.

Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en már koronavírusosak

Tavasszal az ellenzéki vezetésű Budapesten szétcincálták az idősotthon fenntartóját, de amint fideszes településről van szó, maximális a titoktartás.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Győr kapta a Békéscsaba elleni kézilabda meccs pontjait

Pozitív koronavírusteszt miatt nem tartották meg a mérkőzést.

A Győr Sharks taszította le Divízió I-es trónjáról a Crusherst

A Cápák veretlenül húzták be a bajnokságot.

A zalaegerszegi kórház szerint senki sincs veszélyben a bajos lélegeztetőgépek miatt

Hatszor annyi gépük van, mint amennyit jelenleg használnak, leállás esetén kicserélik az eszközt.

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Semjén Zsolt még több reklámot szeretne a tévébe

Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese 50 százalékkal kitolná a reklámsávot.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Szét fogunk fagyni

Ideje bekészíteni a dupla takarót estére.

Ilyenek az advent fényei Győrben - képgaléria

Érdemes megnézni ezeket a fotókat!

van még itt cikk a témában: