Nagy Feró lázadásra és tanulásra biztatta a fiatalokat, az ELTE-SEK nyílt napján

Varga Mátyás 2020-01-22 18:55:00
A beszélgetés során azt is megtudtuk, hogy sokszor a feleslegesnek hitt tudásra is szükség van.

Szerkesztőségen belül nagyon meglepődtünk, amikor az elmúlt hetekben megtudtuk, hogy az ELTE-SEK nyílt napján Nagy Feró lesz a meghívott sztárvendég. Akkor is és most a program után is értetlenül állok ezelőtt, hogy miért pont őt invitálták meg. De ha már ellátogatott városunkba a Beatrice énekese, akkor úgy gondoltam, hogy meghallgatom, hogy miről beszélgetnek dr. Németh István rektorhelyettessel.


A probléma ott kezdődött, hogy a Facebook eseményben a C-épületben található könyvtár, konferenciaterme volt megjelölve helyszínként. Egy ismerősömtől viszont megtudtam, hogy nem itt, hanem az A épület Dísztermében tartják a kötetlen beszélgetést. Majd mikor megérkeztem közölték, hogy egy 10 percet csúszik a kezdés, mivel a többi program miatt (vélhetően) a rektorhelyettes még nem érkezett meg.


Aztán nagy taps közepette megérkezett a rendezvény sztárja és a tőle megszokott lazasággal le is huppantak a színpadra elhelyezett fotelbe Németh Istvánnal. Az esemény a My Generation című film trailerével kezdődött, ami után Németh elmondta, hogy azt akarja, hogy a fiatalok megdöntsék az idősebb generációkat, és egy olyan világot formáljanak, ami az ő gyerekeik és unokáik számára is élhető.


Egy pillanatnyi politikai kitekintés (amikor a baloldal átvette a hatalmat és ketté váltak a punkok és a skinheadek) kapcsán Feró elmondta, hogy ő úgy látja, hogy a most tapasztalható lázadásnak nem mindig van értelme. Kicsit olyan, mintha egy tömegverekedésben nem tudnánk, hogy miért verekszünk, csak azért csináljuk, mert a többség is ezt csinálja. Ugyanakkor szerinte a fiataloknak szerinte is lázadnia kell, hiszen idővel ők veszik át a hatalmat. A gondolat zárásaként pedig azt tanácsolta a leendő hallgatóknak, hogy mindenképpen legyen előttük egy cél, amiért küzdenek, mert ha nincs célunk, akkor semminek sincs értelme.


Személyes kedvencem azonban az volt, amikor szóba került, hogy az énekesnek a matematika a tudás legmagasabb oszlopa, és a többi tudomány szerinte csak amolyan köretként funkcionál. A fizikusok például véleménye szerint több száz évvel le vannak maradva matematikus kollégáiktól. Ez azért volt érdekes, mert Németh István a fizika tanszéken tanít. De, hogy miért hozta fel a ‘nemzet csótánya a matekot’? Azért, mert állítása szerint ő is matematikus akart lenni. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a főiskolán a Laplace transzformációnál azt mondta, hogy neki ennyi elég volt és ezért is fejezte be felsőfokú tanulmányait.


Könnyen mondhatná azt, hogy ezek a transzformációk feleslegesek, de lényegében ez is hozzájárult ahhoz, hogy azzá váljon, aki lett. Németh István is meg is jegyezte, hogy bár sokszor hallani olyan véleményeket, hogy sok dolgot ki lehetne venni az oktatásból. Azonban az esemény sztárjának példája is azt mutatja, hogy igenis minden információra szükség van, mert lehet, hogy később egy korábban tanult dolog miatt döntünk másként egy fontos kérdésben az életünk során.

Az egész beszélgetést összegezve a rektorhelyettes elmondta, hogy a sikeres élet kulcsa a dinamizmus, tudás és akarat. Összességében egy laza, de tartalmas beszélgetésnek lehetett fültanúja az, aki elment az egyetem Dísztermében. Aki pedig nem ért rá, az alábbi videókon vissza tudja nézni a beszélgetést.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.