Mit kéne tenni, hogy az emberek ne autóba, hanem biciklire üljenek Győrben?

Pintér Bence 2020-03-16 11:10:00
Mik azok a biciklis gondok Győrben, amiket azonnal orvosolni lehetne? Mit kell tenni a kerékpárutak építésén túl? Mi az oka annak, hogy Győrben mindenki autózik? Interjú!

A győri önkormányzat márciusban tárgyal a közlekedésről (amennyiben ezt nem írja teljesen felül a koronavírus miatti vészhelyzet), mi pedig ebből az alkalomból kifaggattuk a győri kerékpáros közlekedésről, annak problémáiról és lehetőségeiről Tóth Péter egyetemi oktatót, a Keret egyesület alapítóját.

Márciusban áll neki az új győri városvezetés a közlekedés áttekintésének. Mi az, amire szerinted biciklis fronton különösen figyelni kell? Elég csak minél több bicikliutat építeni, vagy szükség van szemléletváltásra is?

Is-is. Háromfajta kerékpáros megközelítés van: ezek közül az egyik a hivatásforgalmi biciklizés. Ez azt takarja, amikor valaki a biciklivel munkába megy, elviszi a gyerekét iskolába, óvodába, el akar menni bevásárolni. Ebben az esetben arra van szükség, hogy az illető a lehető leghatékonyabban, leggyorsabban, legbiztonságosabban jusson el A-ból B-be.

A város útszerkezete és egyes kerületei például nem alkalmasak arra, hogy mind a három feltételt kielégítő infrastruktúrát építsünk ki, miközben a biztonság nyilván nem hagyható el.

Mindehhez jön még egy halom szabályzat, hogy hogyan kell kerékpáros infrastruktúrát fejleszteni, ezek pedig így együtt jelentősen behatárolják a lehetőségeket.

Ebből következik, hogy van egy nagy terv, ami arról szól, hogy hogyan kéne átkerékpározhatóvá tenni a várost: a második ilyen kerékpáros koncepció van most érvényben. Mindegyik koncepciónak van határideje és ha az egyik lejár, akkor újat kell készíteni. Mind a kettő leírta, hogy hogyan szeretné ezt megoldani. Mind az észak-déli, mind a kelet-nyugati átjárhatóság szempontjából a belváros jelenti a legnagyobb problémát. Az utcaszerkezet olyan, amilye a történelmi autók előtti városszerkezetből adódik: szűk utcák, behajtani tilosok, miegyéb.

Eközben ugye minden utazás arról szól általában, hogy be akarok jutni a belvárosba, vagy a belvárosból el akarok jutni valahova. Ezt megoldani nagy kihívás.

Ez nem csak közlekedési, de politikai kérdés is, nem?

Igen, nagy kérdés az is, hogy kinek milyen beleszólása van a döntésekbe. Van az autóslobbi – ezt a várost hívták Autópolisznak, részben azért, mert az autóiparnak van itt hagyománya, másrészt pedig arról, hogy nagyon sokan járnak autóval ebben a városban, jóval nagyobb arányban, mint mondjuk Budapesten.

Ilyen helyzetben nehéz kerékpáros infrastruktúrát fejleszteni úgy, hogy ezzel várhatóan az autóval közlekedőktől veszi el a teret a város. Ezeket a konfliktusokat általában nem szokta felvállalni a városvezetés.

Ha van egy jó adag autós szavazód, akkor valószínűleg nekik fogsz jót tenni,

akik leginkább középosztálybeli, középkorú férfiak. Kimaradnak azok, akik még, vagy már nem vezethetnek, vagy nincsen lehetőségük autót venni és abban üldögélni. Ők jóval többen vannak ám.

Ha az a kérdés, hogy egy kerékpárút kedvéért megszüntetsz pár parkolót, akkor világos, hogy konfliktus lesz az autósokkal, a helyi lakossággal, a helyi üzletekbe érkező emberekkel. Bonyolult az ügy, de ha valamit el akarunk érni, fel kell vállalni ezeket a vitákat. De nem feltétlenül kell mindenhová kerékpárutat építeni: ahogy megyünk kifelé a városból, egyre több a kerékpározható, kis forgalmú, alternatív útvonal, ahol akárhol kerékpározhatunk.

A kerékpárutak építésén túl mi az, ami a hivatásforgalmi kerékpározás ügyében fontos?

Nyilván nem csak a kerékpárutak, de az ezt kiegészítő infrastruktúra megléte és minősége is fontos.

Például nagyon sokáig nem lehetett  egyszerűen és biztonságosan megközelíteni a belvárosi középiskolákat (Révai, Kazincy, Hild, Jedlik, Deák) kerékpárral. Ebben vannak előrelépések, de ezután is megvan a kérdés: ha a gyerek odament biciklivel, le is tudja tenni? Van-e elég megfelelő lezáró? azok megfelelően védve vannak? Nagyon szép az új Spar a Rónay Jácint úton, de ha le akarja zárni a bringáját, akkor egy nagyon szexi, betonból kiöntött, ámde használhatatlan lezárót talál, pedig a kerékpáros koncepciókban benne van az ajánlás, hogy milyet kellene.

Szabályozni kell azt, hogy milyen kerékpártárolót kell csinálni. Ez nem olyan bonyolult: a használható támaszok P- vagy U- betű alakúak, hogy egyszerre lehessen a vázat és a kereket is lakatolni. A belvárosban egyre több ilyen van szerencsére. És ezeket a tárolókat például az egyetemen és az Audinál is jobban kéne védeni, hiszen folyamatosan lopják a kerékpárokat. Ebben segíteni kell a magánberuházókat.

Vannak olyan pontok, ahol gyors döntésekkel lehetne nagy változást elérni?

A legfontosabb kritérium persze a biztonság, de ebben is van azért némi mozgástér, Győr azonban általában a konzervatív megoldásokat választja. Ez nem feltétlenül az önkormányzaton múlik, ami többször is előállt innovatív javaslatokkal, az útkezelő azonban ezeket rendre lelőtte a biztonság nevében.

Ilyen például a körforgalmak kérdése: Győrben a legtöbb körforgalomba nem engedik be a kerékpárosokat, én meg azt mondom, hogy ahol a forgalom ezt engedi, ott be kéne –  számos olyan körforgalom van, ahol erre lenne lehetőség. Vagy ilyen az, hogy több egyirányú utcába lehessen behajtan szemből,

Vagy hogy a kerékpárosok a kocsik elé állhatnának fel a pirosnál és ők indulhatnak először.

De gyorsan megoldható a biciklis támaszok fent említett kérdése. Lehet azt mondani az üzleteknek, hogy építsenek valamennyit maguk elé, és a város hozzátesz még valamennyit. Szintén ilyen, a komfortérzetet könnyen növelő lépés lenne a lábtámaszok kihelyezése ott, ahol a bicikliseknek mondjuk egy lámpa miatt várakozniuk kell. Van, ahol megoldja ezt a padka, de van, ahol nem.

A magas padkák is gondot jelentenek sok helyen a kerékpárral közlekedők számára, a fel- és lehajtási problémák is gyorsan és hatékonyan orvosolhatóak. De ilyen a vízelvezető csatornafedelek megforgatása is, hogy a kerékpár kereke ne szorulhasson a rácsok közé.

Milyen intézkedések csökkenthetik az autós forgalmat?

Az egyik az egyértelműen az agglomerációs tömegközlekedés fejlesztése, ez azonban messzire visz, és a kerékpárnak kis szerepe van benne. A másik viszont a belső szervezés. Párizs polgármestere hirdette meg a 15 perces városrész koncepcióját, ami azt jelenti, hogy egy adott városrészen belül minden szolgáltatás az iskolától az orvoson és a bevásárláson át a cipészig legyen elérhető 15 perces utazással gyalog, kerékpárral, esetleg közösségi közlekedéssel. Semmiképpen sem autóval. Sőt, manapság már a mikromobilitás fejlesztéséről beszél mindenki nagyvárosi környezetben, amibe beletartozik minden, amivel mozogni lehet, a rollertől, a gördeszkán át.

Ebben a kérdésben a szocializmus alatt tervezett lakótelepek jól állnak például, de egy csomó olyan városrész van, ahol ezek az alapvető szolgáltatások, vagy egy részük hiányzik – tehát mindenki autóba ül, amikor a dolgait intézi. A gyereket elviszem óvodába, elmegyünk bevásárolni. Bácsa például klasszikusan ilyen terület, de nincs ezzel egyedül a peremkerületek közül.

Ha ezen változtatnának, akkor kevesebbet autóznának az emberek, és helyben szívesebben ülnének biciklire. Nagy kérdés például Városrét: ha tovább épül a városrész, akkor gondolni kell majd erre. Ez hosszútávú dolog, a meglévő városrészek átalakítása kérdéses.

És mi a helyzet a szabadidős kerékpározással?

Hatalmas lehetőségek vannak benne. Ha megadnánk a terét, akkor zseniális dolog lehetne, amiből nem csak Győr, de az agglomeráció is profitálhat. Ott van az a vékony kis betoncsík a gáton, ami az Aranyparton indul, és Zámoly határában van vége – na ezen nem lehet elférni hétvégén.

Mi lenne, ha ezt bekötnénk a rendszerbe, összekötnénk a szigetközi kerékpárúttal, és lehetne menni mindenfelé? A lényeg, hogy ezek vezessenek valahova, lehetne egy csillagtúra eleme.

De sok település nem csak szabadidős szempontból szeretne csatlakozni a győri hálózathoz: Kunszigeten ott van a falu határáig lebetonozva az út, amit aztán egy poros út, majd a gáton egy kavicsos szakasz következik. Ha ezek le lennének betonozva, akkor máris ott egy nagy kör. Elindulok a GYÁÉV-uszodától Kunszigetre, aztán átmegyek Dunaszentpál és Dunasziget között, ahonnan vissza tudok tekerni Győrbe a szigetközi kerékpárúton. Ez egy egész napos túraútvonal, és számtalan ilyen út lehetne, ha ezek a kis kapcsolatok meglennének. A Győr-Pannonhalma például ha most megépül, az nagy királyság lesz. Sok ilyen kéne még, és tudatosítani kéne azt is, hogy ezek a lehetőségek vannak és használhatóak.

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.