Mindennapos látvány az esti éjszakában játszó nyest Szombathelyen

Nagy Donát 2020-06-08 19:40:00
A kisállat akár komoly károkat is okozhat az autótulajoknak. Viszont nagyon cuki.

Sokaknak még csak mostanában fogy ki a téli ablakmosó folyadék a kocsiból. Ilyenkor a legközelebbi bevásárlás alkalmával a nyári szélvédőmosdó is a kosárba kerül, esetleg a következő tankolásnál választunk egy túlárazott flakont a benzinkúton.

Az autónál a motorháztetőt felnyitva azonban néha meglepő látvány fogad.

"Nyam nyam, de finom!"

Aranyos, kedves, barna szőrmók - vélik, akik csak képről vagy hallomásból ismerik a nyestet. Egyre több embernek azonban komoly anyagi kárt és nem kevés bosszúságot okoznak a lakott területen mind gyakrabban felbukkanó apróságok. 

Hazánkban számos kisemlős, például a sün, néhány denevérfaj, a nagypele, a mókus, a nyest és a menyét városi előfordulása ismert.

Sőt, az utóbbi évek felmérései alapján már városlakónak számít a borz és a vörös róka is.

A nagyvárosok összefüggő, nagyobb kiterjedésű zöld területei kitűnő élőhelyet biztosítanak az urbanizálódott vadak számár; elsősorban azok a területek, amelyek valamilyen zöld folyosóval (pl. patak, erdősáv, vasúti töltés) kapcsolódnak vagy korábban kapcsolódtak a városon kívüli területekhez. 

- mondta a National Geographic Online-nak Heltai Miklós, a Szent István Egyetem Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszékének oktatója.

Fotó: Wikipedia

A nyestek városi megjelenése és elszaporodása egyrészt azzal magyarázható, hogy a városokban lévő nagy belmagasságú üres padlások kitűnő búvóhelyet jelentenek, valamint az emberi szemmel sivárnak tűnő városok jó táplálkozóhelyül is szolgálnak.

Míg a természetben élő nyestek elsősorban gyümölcsökkel és kisemlősökkel táplálkoznak, a városban élőknél megfigyelhető, hogy a táplálék összetétele eltolódik a madarak felé, valamint másodlagosan gyümölcsöket is fogyasztanak. Ez utóbbiak közül leginkább az eperfa, a ringló és az ostorfa termése szerepel az étrendjükön

- mondta a lapnak Szőcs Emese, a Szent István Egyetem Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszékének PhD hallgatója, aki a nyestek táplálkozási szokásait kutatta.

A nyest azonban szívesen kiüríti a galambok és a rigók fészkét is. Ennek nyomait őrzik a padlásokon hagyott tojásdarabok és tollak. Ugyanakkor mivel a városi nyestek territóriuma gyakran egybeesik a macskákéval, előszeretettel pusztítják riválisuk kölykeit is; bár ez a "szokás” kölcsönös.

A tetőszigeteléstől az autóig

A nyest első budapesti megjelenéséről szóló írásos dokumentum szerint 1896 augusztusában a mai Déli-pályaudvar közelében, Karácsonyi gróf birtokán két nyestet lőttek ki. Habár a terület akkor még nem tartozott a belvároshoz, az esemény így is szenzációértékűnek számított. Ennek bizonyítéka, hogy az elejtett nyestpárt kitömve a Nemzeti Múzeumnak adományozták.

Az 1980-as években már egyre gyakrabban lehetett hallani a nyestek városi felbukkanásáról, de igazi problémát csak az 1990-es évek közepétől kezdtek jelenteni. Manapság a városban lakók pedig az autókon okozott károkból látják, ha új kisállat érkezett a környékre.

A szombathelyi nyestek

www.ugytudjuk.hu

A védekezés meglehetősen nehéz ellenük, mert territoriális állatok és ha megszoknak egy helyet, onnan nehéz őket kiűzni. Sokan esküsznek a nyestek elleni harcban a kutyaszőrre [jelen cikk szerzője is ezzel próbálkozik], mások pedig a boltokban kapható elektromos nyestriasztókra teszik a voksukat A legfurább megoldás a kocsi elé és mögé elhelyezett vizes flakon, ami pedig az állat látását kívánja összezavarni.

Ezek a megoldások a tapasztalatok szerint azonban csak ideig-óráig működnek, mert az állat hamar megszokja őket, és jóformán semmit sem érnek. 

A különféle praktikákat mellett a legeredményesebbnek az élve befogást tartják a szakemberek. Magyarországon még annyira nem jellemző, de nyugaton meglepően sok vállalkozás foglalkozik a városi kis ragadozók befogásával vagy a házak ”ragadozómentessé” tételével.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült. 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.