A győri kórház főigazgatója eddig többször is megszólalt járványügyben, de most már talán ideje sincs rá, annyira súlyos lett a helyzet

Papp László Tamás 2020-11-04 15:35:00
Végtelenül kevés időm van gonosz és értetlen interjú-erőszakra - írta már egy korábbi válaszában is Tamás László János.

Érdemes végignézni, hogyan szólalt meg a győri kórház, illetve annak vezetője járványügyben az elmúlt hetekben, hónapokban. Illetve azt is, mikor hallgatott, mikor nem válaszolt. Összeállításunkból egy súlyosbodó, eszkalálódó helyzet rajzolódik ki. Illetve az, hogy egy egészségügyi intézmény vezetője kommunikációs fronton sincs könnyű helyzetben. Egyrészt az operatív törzs központosította a téjékoztatást, ugyanakkor rengeteg kérdésre csak helyi, intézményi szinten lehetne konkrét és korrekt választ kapni. Látleletünk a szituációról itt olvasható.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója, Tamás László János szavait mi is többször idéztük az utóbbi hetekben. Ezekből az derül ki: a helyzet nem igazán jó. Szeptember 26-án a kórházvezető azt mondta: az öt megye intenzív ellátását végző intézményben az ellátandó feladat nagyjából a 3-4-szerese a tavaszi legrosszabb napoknak. Hozzátéve: miközben tavasszal harmadával, időnként 25 százalékkal volt kevesebb a fekvőbeteg-szám a kórházban és a járóbeteg-ellátás is megfelelőzött, így szabad kapacitásaik lettek, most teljes üzemben kell egy járványügyi ellátórendszert működtetni.

Sorra fertőződnek meg az intenzíves orvosok a győri kórház főigazgatója szerint

Az öt megye intenzív ellátását végző győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban az ellátandó feladat nagyjából a 3-4-szerese a tavaszi legrosszabb napoknak - nyilatkozta a győri HírCity-nek az intézmény főigazgató-főorvosa, aki hozzátette: miközben tavasszal harmadával, időnként 25 százalékkal volt kevesebb a fekvőbeteg-szám a kórházban és a járóbeteg-ellátás is megfelelőzött, így szabad kapacitásaik lettek, most teljes üzemben kell egy járványügyi ellátórendszert működtetni.

Tamás László János akkori nyilatkozatában elmondta azt is: hat intenzív ágy áll rendelkezésre koronavírusos beteg számára, de néhány napon belül harmincra kell emelni az ágyszámot. Jelenleg az intenzív ágyak csaknem tele vannak, a Covid-osztályon 60 százalékos a kihasználtság – mondta a főigazgató, aki kiemelte azt is, a koronavírusos betegek ellátása mellett naponta 150 beteg érkezik a sürgősségi osztályra, 150-180-an pedig a kórház járványügyi ambulanciájára. A főorvos szerint ez nagyon komoly erőket igényel, és valószínűnek tartja, hogy „lesz egy pillanat, amikor meg kell állnunk”.

Ennek nemcsak a növekvő betegszám az oka, hanem az is, hogy fertőzés miatt folyamatosan esnek ki az orvosok és az ápolók az ellátásból. A Youtube-ra szeptember 25-én feltöltött videóban a főigazgató azt mondta, tegnap hat orvos és legalább tíz egészségügyi szakdolgozó került karanténba vagy pozitivitás miatt kitiltásra, és egy sem az intézményben kapta el a vírust. Arra a kérdésre, hogy van-e elég orvos az intenzíves ágyak mellé, a főigazgató azt mondta, 15-17 intenzív szakorvos és 70-80 intenzív szakápolásban jártas ápoló Győrbe csoportosítására lenne szükségük, ezzel a létszámmal tudnák működtetni a 30 intenzív ágyat.

Október 22-én a főigazgató újból megszólalt: az IME egészségügyi szakkonferencián elmondta, „hogy az elmúlt tíz hónapban az egyre szaporodó súlyos esetek hogyan alakították át intézményét járványkórházzá, amelyben mostanra az ellátás „fullra jár”. Intézménye öt megye ellátóközpontja lett, a legsúlyosabb esetek kerülnek ide. Az ellátást igénylők száma a tavaszi legrosszabb napokhoz képest megsokszorozódott. Míg az első hullámban (augusztus 31-ig) napi 17 fertőzött volt a napi átlag, mostanra ez 81 beteget jelent és van olyan nap is, amikor 152 covidos érkezik a járványügyi szakambulanciájukra – tette hozzá.

Győri kórházigazgató: Nem állunk túl jól

„A győri megyei kórház esete mutatja mennyivel súlyosabb a járvány második hulláma: míg márciustól augusztusig ide kerülő 44 covidos betegből négy halt meg, addig a második periódusban szeptembertől október közepéig a 296 páciensükből 59-et elveszítettek” - írja a Népszava.

Tamás László János október 22-én azt is elmondta: egy teljes járványügyi ellátórendszert kellett megszervezniük, mostanra 212 ágyon, a kórház kapacitásának húsz százalékán kezelnek ilyen beteget. Ellátásukhoz az intézményen belül 441 embert irányítottak át, és további 45 orvost, ápolót kaptak más intézményekből. A főigazgató szerint még ezzel együtt sem úszhatták meg, hogy a covidos ellátásban dolgozó munkatársaik ne vegyenek részt az egyéb osztályok feladataiban is. Mind súlyosabb esetek kerülnek hozzájuk. A fertőzöttek között egyre több az ötven feletti, s az elmúlt hat hétben lélegeztető gépre került 65 betegből 36-ot sikerült levenni – fogalmazott.

A napi mintavételeken belül ekkor 20-30 százalék volt a pozitív tesztek aránya. A főigazgató akkori szavai szerint ez azt is jelenti, hogy már hetekkel ezelőtt elvesztették azt a lehetőséget, hogy megtalálják tünetmentes fertőzőket. Arra a kérdésre, hogy most mi okozza a kiugró halálozási adatokat, azt felelte: most sokkal több a súlyos eset, mint tavasszal. Az ilyen állapotban lévőknek pedig kicsi az esélyük a gyógyulásra. A főigazgató beszélt arról is, hogy 124 dolgozójuk került karanténba, ebből 86-nak volt a tesztje pozitív, a többiek, mint kontakt személyek kerültek járványügyi megfigyelés alá. Adataik szerint az érintettek mindössze tíz százaléka kapta meg a fertőzést a kórházi munkájával összefüggésben, a többiek máshol fertőződtek meg – hangsúlyozta.

S ezzel nem fejeződtek be a győri kórházból jövő olyan kijelentések, melyekre az ember felkapja a fejét. Alig több, mint egy héttel később, október 31-én jelent meg a Facebook-on az aneszteziológusként ügyeletet ellátó Dr. Csipszer Bernadett posztja. A bejegyzés szintén a helyzet súlyosságát emelte ki: „A kórházban jelenleg 3 intenzív osztályon (eddig 1db központi intenzív osztály volt) küzdenek szó szerint a kollégáim a betegekért….2 intenzív osztály COVID-intenzív, 1 nem fertőzött betegeket ellátó intenzív osztály. A betegek csak jönnek és jönnek, egyre fiatalabbak az intenzívre kerülő pozitív betegek…nem 80+, hanem 50+, 40+ vagy fiatalabb. Az intenzíven dolgozó kollégák elmondása alapján, aki lélegeztető gépre kerül, annak sajnos kis esélye van a túlélésre” – írta.

A győri kórház Facebook-oldala is megosztotta Dr. Csipszer Bernadett bejegyzését

„Tisztelt betegeink, látogatóink. Kérjük olvassák el Dr. Csipszer Bernadett kolléganőnk gondolatait a kialakult járványhelyzetről." - ezekkel a szavakkal ajánlotta olvasói figyelmébe a Petz Aladár Megyei Kórház Facebook-oldala az egyik orvosuk posztját, amelyről tegnap mi is beszámoltunk.

„Kevés beteget tudnak megmenteni. Aki intenzíves szakorvos, szakdolgozó hozzá van szokva a küzdelemhez, halálhoz, de nem ehhez, ami most zajlik.A környéki megyék kórházai beteltek, a mobil járványkórház, közel teltházas…intenzíves orvosok hívják egymást, hogy próbáljanak a betegeik számára vmelyik másik intenzíven helyet találni, mert ők már nem tudják hová tenni a beteget……TELE, TELE, TELE….. És közben az egyéb betegek ellátása (balesetek, szívinfarktus, agyvérzés, mérgezés, szülések, stb. stb) ugyanúgy szükséges és nincs belőlük kevesebb, mint máskor” – fűzte hozzá.

Ezután pedig, meglepő fordulat gyanánt a kórház Facebook-oldala megosztotta a bejegyzést. Az elmúlt hetekben mi is többször kerestük a főigazgatót, interjút kérve tőle, de ezt mindig elhárította, az operatív törzshöz küldve bennünket - vagy pedig nem is reagált. Erről a Facebook-bejegyzésről, illetve annak kórház általi megosztásáról is megkérdeztük, de arra sem válaszolt. 

A járvány alatt folyamatosan követtem a győri kórházban zajló eseményeket. Már a kezdeti időszakban érezhető volt, hogy rendkívül súlyos a helyzet. Ez derült ki például a koronavírus-megfigyelő központ létrehozásával kapcsolatos (még az Átlátszó győri tudósítójaként írt) riportból.

A főigazgató válasza tükrözi a helyzet miatti feszültséget. „Illetékes kollégáim tájékoztatták Önt. Végtelenül kevés időm van gonosz és értetlen interjú-erőszakra. Hetek óta minden percemet a vészhelyzet megoldására fordítom, ami valójában a dolgom. Amennyiben Ön szabad idővel bír, és nem csak kívülről, a partvonalról szurkol, és  szeretne az emberekért tenni is, akkor jelentkezzen hozzánk, közénk. Szívesen látjuk önkéntesnek, és akkor közelről érzékeli majd, hogy milyen erőfeszítéseket teszünk. Vélt hibáinkat is javíthatja közvetlen közelről” – válaszolta.

A Blikk bemehetett a győri kórházban fekvő újraélesztett szívbeteghez, a családtagok nem

Felháborodott Facebook-posztot tett közzé egy hozzátartozó, aki szerint a győri kórházban fekvő szívbeteg rokonával a Blikk riportot készíthetett, miközben őket nem engedték oda a betegágyhoz. A lapnál az Átlátszó kérdésre elmondták, az interjút készítő munkatársuk hivatalos belépési engedéllyel rendelkezik, az azonban nem derült ki, kitől és milyen feltételek mellett jutottak hozzá az engedélyhez.

A kórházzal kapcsolatos problémát vetett fel egy hozzátartozó megkereséséből született, április 27-én megjelent riport. Kiderült ugyanis, hogy a járvány alatti látogatási tiltalom alatt a Blikk bejuthatott az intézménybe és riportot készíthetett egy újraélesztett betegről, odamehetett az illető betegágyához, miközben a rokonait nem engedték be hozzá. Nyilvánvalóan finoman szólva is érdekes helyzet, amikor az egyik újságot még a kórházba is beengedik, a másiknak viszont az online, írásban feltett kérdéseire sem válaszolnak. Későbbi, a járvány időszakában tett betegjogi panaszokra vonatkozó kérdéseink is erre a sorsra jutottak. Az indok ez utóbbinál is az volt, hogy járvánnyal kapcsolatos ügyekben az operatív törzs az illetékes.

Ami érthető is lenne, csak az fenti megszólalásokból pedig az látható, hogy a főigazgató, ha úgy érzi, a járvánnyal kapcsolatban is megosztja a saját (vagy az egyik kollégája) gondolatait a nyilvánossággal. Illetve megtalálja a módját, hogyan tegye ezt. Viszont, mivel ezt közvetlenül, interjú vagy nyilatkozat formájában (legalábbis nekünk, a mi kérésünkre) nem teszi, az olvasó találgatásokra van utalva, hogy ezek némelyike mit is jelent pontosan? Mondjuk, ha egy kórház a Facebook-oldalán megosztja egy orvos járvánnyal kapcsolatos mondatait, az mi? Egy magánembernél a megosztás többnyire egyetértést fejez ki.

Azért sajátos a történet, mert újságíróként egészségügyi dolgozókkal beszélgetve napi szinten tapasztaljuk, hogy nem mernek a kórházban, rendelőben történtekről nyilatkozni, mert úgy vélik, ezért nem megosztás, hanem kirúgás jár.  „Velünk a járványtól függetlenül eleve aláíratták a szerződésünk részeként, hogy belső kórházi ügyekben nem nyilatkozhatunk a médiának. Ezt most én is megszegem azzal, hogy válaszolok a kérdésekre. Az ilyesmit régebben is ugyanúgy szankcionálták, ha észrevették. Például volt olyan eset, hogy egy kolléga egy Facebook-posztja miatt fegyelmit kapott” – mondta például egy neve elhallgatását kérő dolgozó júniusban.

De akkor hogy is van ez? Mindenki posztolhatna olyat, mint Dr. Csipszer Bernadett? És senkinek nem kell utána kirúgástól, fegyelmitől tartania? Akkor sem, ha eléjük nem tart védőernyőt egy hivatalos kórházi Facebook-oldal? Szívesen feltennénk ezeket a kérdéseket is. De újságíróként az utóbbi hetek tapasztalatai alapján válaszban nemigen reménykedhetünk. Persze volt már olyan a járvány alatt, hogy a főigazgató, ha csak egy-két mondat erejéig, de szóba állt portálunkkal, legyünk hát optimisták. De lehetséges, hogy már annyira súlyos a helyzet, hogy a főigazgatónak ezért nincs ideje megszólalni.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.