Melyik az a város, amelyik annyira büszke a római kori múltjára, hogy a legnagyobb, monumentális ókori leletét nem láthatja a nagyközönség?

ugytudjuk.hu 2019-08-22 19:00:00
Segítünk: úgy végződik, hogy "ombathely".

Most, hogy kezdődik a Savaria Történelmi Karnevál, az ország szeme kicsit Szombathelyre és a történelmi római múltjára szegeződik, hozzátesszük, teljes joggal.

Egy olyan város, ami Kr. u. 43 óta folyamatosan lakott, méltán lehet büszke múltjára. Ezt Puskás Tivadar polgármester (Fidesz-KDNP) is rendszeresen hangoztatja különböző fórumokon.

Arra is büszke lehet, hogy olyan sok római kori lelet van itt a föld alatt, hogy időnként az építkezéseket levezénylő szakiknak is komoly fejfájást okoznak. Sőt, arra is büszke lehet, hogy a föld alól rengeteg korabeli tárgyat kiemeltek és a nagyközönség számára is láthatóvá tettek, a Savaria Múzeumban és az Iseumban ezek megtekinthetők.

Sőt, arra is büszke lehet Szombathely, aka Savaria, hogy itt tárták fel Magyarország legnagyobb műtárgyát, az egykori helytartói palota Közép-Európában egyedülálló, de világviszonylatban is jelentős mozaikpadlóját. Ez volt a Romkert legfontosabb látványossága, amit tavaly márciusban szedtek fel.

A Romkertben lévő egykori palota mozaikja - Fotó: Benkő Sándor / szombathely.hu

Volt, egészen addig, amíg el nem töketlenkedte a városvezetés. Ezen sajnos nincs mit szépíteni.

Annyi történt, hogy egy 1,2 milliárd forintos projekt keretében megújult volna a Járdányi Paulovics István Romkert. A fenti képen látható egyedülálló mozaikszőnyeget teljesen restaurálták volna és építettek volna fölé egy üvegfalú épületet, ezzel megóvva mindentől és a nagyközönség számára 21. századi módon bemutatva. A beruházást az Európai Unió fizette volna egyébként.

A beruházás látványterve

A problémáról részletesen írtunk, a lényege annyi, hogy a Romkert területe a Szombathelyi Egyházmegyéhez tartozik, az épületet a Savaria Múzeum működtette volna (ahogy a Romkertet eddig is), az építkezésre elnyert pénzt viszont a város hívhatta volna le. Az egyház áldását adta volna az építkezésre azzal a feltétellel, hogy a pontos tervek elkészültekor további egyeztetésekre lesz szükség. Ez viszont úgy tűnik, elmaradt, a kormányhivatal azóta már megszűntetett Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya kaszálta el a beruházást.

Információink szerint az oda tervezett épület és a telek tulajdonosával, vagyis az egyházzal való egyeztetés hiánya okozta a gondot: az épület nagyságával és annak elhelyezkedésével is probléma volt, a fogadóépületből be lehetett volna látni a szomszédos egyházmegyei kollégium szobáiba is.

Különösen pikáns, hogy egy meghíusult EU-s beruházás miatt a városnak mindenképp a zsebébe kellett nyúlnia, ugyanis az elkészült terveket ki kellett fizetni, ez 12 millióba került.

Nemrég megkerestük Csapláros Andreát, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatóját, hogy kiderítsük, mi van a mozaikkal. Tőle tudjuk, hogy kiemelték a Romkertből, hogy restaurálják, most a Savaria Múzeum raktárában várja sorsát. A közönség számára viszont nem látható.

A mozaikpadló egykori helyén 2018 márciusában - Fotó: Benkő Sándor / szombathely.hu

Így történt, hogy a római múltra büszke Savaria mai helytartóinak köszönhetően nem látható Pannonia provincia legnagyobb ókori műtárgya.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.