Melyik az a város, amelyik annyira büszke a római kori múltjára, hogy a legnagyobb, monumentális ókori leletét nem láthatja a nagyközönség?

ugytudjuk.hu
2019. augusztus 22. csütörtök, 19:00
Segítünk: úgy végződik, hogy "ombathely".

Most, hogy kezdődik a Savaria Történelmi Karnevál, az ország szeme kicsit Szombathelyre és a történelmi római múltjára szegeződik, hozzátesszük, teljes joggal.

 

Egy olyan város, ami Kr. u. 43 óta folyamatosan lakott, méltán lehet büszke múltjára. Ezt Puskás Tivadar polgármester (Fidesz-KDNP) is rendszeresen hangoztatja különböző fórumokon.

 

Arra is büszke lehet, hogy olyan sok római kori lelet van itt a föld alatt, hogy időnként az építkezéseket levezénylő szakiknak is komoly fejfájást okoznak. Sőt, arra is büszke lehet, hogy a föld alól rengeteg korabeli tárgyat kiemeltek és a nagyközönség számára is láthatóvá tettek, a Savaria Múzeumban és az Iseumban ezek megtekinthetők.

 

Sőt, arra is büszke lehet Szombathely, aka Savaria, hogy itt tárták fel Magyarország legnagyobb műtárgyát, az egykori helytartói palota Közép-Európában egyedülálló, de világviszonylatban is jelentős mozaikpadlóját. Ez volt a Romkert legfontosabb látványossága, amit tavaly márciusban szedtek fel.

 

A Romkertben lévő egykori palota mozaikja - Fotó: Benkő Sándor / szombathely.hu

 

Volt, egészen addig, amíg el nem töketlenkedte a városvezetés. Ezen sajnos nincs mit szépíteni.

 

Annyi történt, hogy egy 1,2 milliárd forintos projekt keretében megújult volna a Járdányi Paulovics István Romkert. A fenti képen látható egyedülálló mozaikszőnyeget teljesen restaurálták volna és építettek volna fölé egy üvegfalú épületet, ezzel megóvva mindentől és a nagyközönség számára 21. századi módon bemutatva. A beruházást az Európai Unió fizette volna egyébként.

 

A beruházás látványterve

 

A problémáról részletesen írtunk, a lényege annyi, hogy a Romkert területe a Szombathelyi Egyházmegyéhez tartozik, az épületet a Savaria Múzeum működtette volna (ahogy a Romkertet eddig is), az építkezésre elnyert pénzt viszont a város hívhatta volna le. Az egyház áldását adta volna az építkezésre azzal a feltétellel, hogy a pontos tervek elkészültekor további egyeztetésekre lesz szükség. Ez viszont úgy tűnik, elmaradt, a kormányhivatal azóta már megszűntetett Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya kaszálta el a beruházást.

 

Információink szerint az oda tervezett épület és a telek tulajdonosával, vagyis az egyházzal való egyeztetés hiánya okozta a gondot: az épület nagyságával és annak elhelyezkedésével is probléma volt, a fogadóépületből be lehetett volna látni a szomszédos egyházmegyei kollégium szobáiba is.

 

Különösen pikáns, hogy egy meghíusult EU-s beruházás miatt a városnak mindenképp a zsebébe kellett nyúlnia, ugyanis az elkészült terveket ki kellett fizetni, ez 12 millióba került.

 

Nemrég megkerestük Csapláros Andreát, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatóját, hogy kiderítsük, mi van a mozaikkal. Tőle tudjuk, hogy kiemelték a Romkertből, hogy restaurálják, most a Savaria Múzeum raktárában várja sorsát. A közönség számára viszont nem látható.

 

A mozaikpadló egykori helyén 2018 márciusában - Fotó: Benkő Sándor / szombathely.hu

 

Így történt, hogy a római múltra büszke Savaria mai helytartóinak köszönhetően nem látható Pannonia provincia legnagyobb ókori műtárgya.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás