Szombathely 12 millió forintot fizetett ki egy el sem készült projekt tervére

Farkas Bazsi 2019-02-06 17:27:00
Ha új Romkertünk nincs is, terveink azért vannak.

Tavaly novemberben az Ugytudjuk.hu írt elsőként arról, hogy komolyan megtorpanni látszik a Romkert-projekt Szombathelyen. Az 1,2 milliárd forintos TOP finanszírozásos, vagyis kormányzati költségvetésből fedezett beruházás az első hírek szerint azért állt meg, mert a Romkert területe a Szombathelyi Egyházmegyéhez tartozott, ám az önkormányzat terveit a tulajdonos egyházzal senki sem egyeztette, az pedig nemtetszését fejezte ki a tervezett épülettel kapcsolatban.

Az első cikkünket aztán később a tavaly decemberi szombathelyi közgyűlés előterjesztési anyaga is alátámasztotta.

A közgyűlésen aztán volt is belőle nagy vita. Több kérdés is megfogalmazódott. Hogy hol lesz most kiállítva a mozaik? Amit időközben felszedtek és restauráltak. 

Ipkovich György (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) képviselő például azt javasolta, hogy ne vigyék el máshová a mozaikot, annak ott van jó helye ahol eredetileg 2000 évvel ezelőtt megépítették a császári helytartói palotában, a mai Romkertben.


Aztán szóba került, hogy a TOP pályázat 1,2 milliárdja utakra lenne fordítva. A pályázati szabályozás azonban olyan, hogy ezek a pénzek címkézve vannak, így egy célzott támogatást csak és kizárólag egy projektre lehet elkölteni. Akkor a Fidesz azt mondta, hogy államtitkári ígéretük van arra, hogy ha ezt a pénzt nem költik el turisztikai célú beruházásra, akkor utakra fordíthatják.

Az ellenzék akkor azt kérte, hadd nézzen bele ebbe a levélbe, ezt később meg is tették. Tóth Kálmán (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) képviselő szerkesztőségünket úgy tájékoztatta, hogy ennek a levélnek az elolvasása után számára az derült ki, hogy nincs ilyen ígéret az államtitkártól. Ő annyit írt, hogy amennyiben a Romkert felújítása helyett másra pályázna a város, történetesen utakra, akkor ugyanolyan pályázati elbíráláson kell végigmenniük, mint minden más pályázónak. 


A közgyűlés végül elfogadta Ipkovich javaslatát és végleges helye a mozaiknak a Romkertben lesz. Hogy addig ideiglenesen valahol bemutatják-e a leletet arról egyelőre nincs info. 


Molnár Miklós (Pro-Savaria) minden esetre hangsúlyozta, hogy furcsa lenne, ha most az egyházzal való egyeztetések elmaradása miatt meghiúsult építkezés miatt, végül a városnak magának kellene zsebbe nyúlni ahhoz, hogy egy új védőépületet emeljenek a mozaik fölé.

Bár az építkezés végül meghiúsult egy számlát mindenképpen rendeznie kell az önkormányzatnak, ez pedig a tervező cég, az ABC Group Kft. munkadíja, ami  8 millió 804 ezer forint + áfa, vagyis pontosan 11 millió 181 ezer 080 forint.

A városi honlap szerint a teljesítési igazolás megérkezett, a számlát ki is fizették. 

Bár lehet, hogy ezzel a Romkert-projekt még nem futott teljesen zátonyra? Tegnap ugyanis az AGORA sajtótájékoztatót tartott a tavaszi programjairól. Ott volt Puskás Tivadar is, aki köszöntőjében elmondta, hogy Szombathelyen sok más egyéb mellett megszépül a Romkert is. Sajnos ezt később nem fejtette ki teljesen, így egyelőre homály fedi, hogy mire gondolhatott. 

Szólj hozzá!

Fegyvernek látszó tárggyal akartak rabolni a szombathelyi KFC-nél

A Körmendi úti étteremhez kellett hétfő este kivonulni a rendőröknek.

A Szombathelyi Haladásba igazolt Bajner Bálint

A 33 éves csatár a szezon végéig írt alá.

VIDEÓ - Autós üldözés volt Győrben

Egy 26 éves sofőr nem bírt a vérével.

A legnépszerűbb streetwear márkák a fiatalok körében

A streetwear divat ebben a szezonban sem kerül el senkit.

Egy naptár praktikus kellék otthonra és az irodába

Bár ma már az okostelefonok, a számítógépek és az okosórák és -karkötők korában számos eszközbe beírhatjuk a legfontosabb teendőinket, az emlékeztetőket, továbbra is a papíralapú naptárak nyújtják a leglátványosabb megoldást.

15,7 millióval szponzorálta a győri önkormányzat az I. Győri Bált szervező önkormányzati céget

A cég korábban azért nem adta ki, kivel és milyen összegben szerződött, mert szerintük nem közpénzből szervezték a bált.

Czeglédy: Diplomát hazudik a Vas Népe Lenkai Nórának

Ha már erről is hazudnak, miről fognak még? - írja a képviselő.

Meneszthetik az ETO FC Győr vezetőedzőjét

Kikapott a feljutásért küzdő csapat a Kozármislenytől.

Féláron járhat a negyedéves felnőtt buszbérlet Győrben

A győri állandó bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok a negyedéves bérleteiket féláron vásárolhatják meg.

Gyenge eső, zápor is előfordulhat hétfőn

Késő délután északnyugat felől már felszakadozik, csökken a felhőtakaró.

10 ezer forintot adna minden szombathelyi nyugdíjasnak a városvezetés

Az egészségkárosodás miatt ellátásban részesülők is megkapnák az önkormányzat egyszeri segítségét.

LMP: Lázár János minisztériuma fellebbezett a párt népszavazási kérdése ellen

A zöld párt azt akarja elérni, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt.

Lenkai Nóra: A kampány indulásával szabadságra fogok menni

Április 20-ig azonban továbbra is az ELTÉ-n dolgozik a szombathelyi Fidesz polgármester-jelöltje.

Koczka: Hende Csaba egy politikai pilótajátékot űz Szombathelyen

A Pro Savaria önkormányzati képviselője szerint a helyi Fidesz éppen úgy működik, mint egy pilótajáték, mindig a régóta bent lévők járnak legjobban.

Dézsi nem hitt a szentiváni civilek akkreditált vizsgálatának, több mint 2 millióért újramérette a szennyezést

Pedig előtte egyszer már leellenőriztette az eredeti mintákat. Ismét kicenzúrázott szerződést küldött adatigénylésre a győri polgármester.