Kimondta a bíróság: Puskás polgármester törvényt sértett akkor, amikor megvonta Molnár Miklós jogköreit és a fizetését is csökkentette

Farkas Bazsi 2019-07-22 15:10:00
Még a polgármester sem tehet meg mindent saját hatáskörében.

Ezekben a percekben is tart Molnár Miklós (Pro Savaria) szombathelyi alpolgármester sajtótájékoztatója a városházán, ahol a politikus arról tájékoztat, hogy kimondta a bíróság: 

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester jogot sértett akkor, amikor januárban Molnár jogköreit megvonta és ezzel a fizetését is csökkentette.

Molnár addig az alpolgármesteri fizetésre volt jogosult, ami bruttó 950 ezer forintot jelentett, majd Puskás intézkedése után csupán a képviselői juttatást kapta meg, ami bruttó 200 ezer forintot plusz a költségtérítést jelenti. 

Molnár akkor lett szálka a fideszes városvezetés szemében, amikor a januárra összehívott rabszolgatörvény elleni rendkívüli közgyűlésen szavazatával napirendre került az ellenzéki határozati javaslat. Mivel a Fidesz-frakció nem volt jelen, így az Éljen Szombathely-DK-MSZP-Együtt frakció és Balassa Péter (Jobbik) közös szavazatival át is ment a törvényt ellehetetlenítő ellenzéki javaslat.

Molnárt másnap árulónak kiáltotta ki Puskás, majd megvonta alpolgármesteri jogköreit. Később a fizetését is csökkentette. A pitiánerség netovábbjaként pedig a titkárnőjét is elvette. 

Molnár elmondta, hogy a bírósági döntés június 13-án született meg, azóta a városvezetés nem érzett annyi kötelességet, hogy kommunikálja azt a közvélemény felé. A döntés lényege azonban annyi: hogy a polgármester azért sértett törvényt, mert a közgyűlési döntés figyelmen kívül hagyásával saját hatáskörbe helyezte át Molnár jogköreinek a megvonását. Ezt ugyanis nem tehette meg.

Molnár emlékeztetett, hogy Puskás korábban azt hangoztatta, hogy jogszerűtlen döntés után kapta visszaállását az Országos Mentő Szolgálatnál azután, hogy 2006-ban polgármester-jelöltsége után menesztették állásából. Az alpolgármester, most arra lett volna kíváncsi, hogy hogyan reagál Puskás, mikor kiderült hasonló esetben ő is jogszerűtlenül járt el. Molnár aggodalmát fejezte ki, hogy ha Puskás a központi akaratot az ő esetében úgy hajtotta végre, hogy azzal sem volt tisztában jogosan jár e el, akkor mi lehet a többi hasonló ügyben.

A politikus azt a furcsa helyzetet is előhozta, hogy a Fidesz új polgármesterjelöltje a megye jegyzője. Akinek azért kíváncsi lenne a véleményére, hogy a törvényesség őre, mit szól ahhoz, hogy elődje törvényt sértett. 

A perköltségét az állam állta, az ügyvédi költséget, ami 60 ezer forint, a polgármesteri hivatal fizette ki.

A döntés jogerős fellebbezésnek helye nincs. 

Frissítés

Kedd délután háromnegyed kettőkor kaptunk emailt a polgármesteri hivataltól, amelynek tartalmát változtatás nélkül közöljük.

A cikk címében valótlanságot közölnek, ugyanis a polgármester az alpolgármesterek – így többek között Molnár Miklós – feladatait polgármesteri utasításban határozta meg. Mindezek alapján Molnár Miklós feladatainak visszavonására is polgármesteri utasítás keretében került sor és nem a bíróság által megsemmisített 4-3/2019. számú munkáltatói intézkedésben.

A bíróság ítéletében ezzel kapcsolatban az alábbi álláspontot fogalmazta meg: „A bíróság egyetért azon alperesi okfejtéssel, hogy a polgármesternek joga van az alpolgármester feladatainak akár teljes körű megvonására is a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 74. § (1) – (2) bekezdése, illetőleg a 67. § (1) bekezdés g) pontja, továbbá a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 225/J. § (2) bekezdése alapján.”

Molnár Miklós feladatainak polgármesteri megvonását a bíróság jogszerűnek ítélte meg.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.