Végre kimozdultunk a karanténból

ugytudjuk.hu 2020-05-09 17:22:00
Ugrásra kész az őrségi turizmus.

Óvatos nyitás- ez most a jelszó és mi nagy óvatosan kimentünk a szombathelyi kvázi-karanténból, megcélozva az Őrséget. A csupán egy délutánnyi mini-túra is számos élménnyel, tanulsággal szolgált.

Mindjárt az elején azzal, hogy péntek ellenére alig láttunk teherautókat, furgonokat az úton. Néhány kamion elsüvített ugyan, de a sávokat személygépkocsik töltötték meg. Ebből viszont rengeteg volt, néha már úgy tűnt, sokan csak úgy, az autózás öröméért autóznak, különösebb cél nélkül. Nem csoda ez 290-300  forintos benzinárak mellett. A gazdaság problémáira azonban nagyon is ráutalt a  kisfuvarozók eltűnése az utakról: nincs munka, nincs alkatrész, nincs szállítás.

Körmend előtt egy kis elterelés, végre elkezdtek ismét dolgozni a 8-as építésén, az új csomóponton. A kisváros a szokásos képét mutatta, illetve dehogyis: a posta előtt meglepően hosszú sor állt. A maszkos emberek kellő távolságot tartva egészen a városi könyvtárig várakoztak. Hát igen, ez a sárga csekkes feladás nagy napja, mert ha késel pár napot, már jön is a bünti. 

Eltűnődve némely szolgáltatók szociális érzékenységén, a szinte üres főtér felé kanyarodunk. A máskor oly hangos, fiatalokkal teli placc kong. Persze, nincs iskola. A presszó viszont nyitva és ülnek is a teraszán. Kedvenc Rába parti vendéglőnk csendes, elvitelre főznek, de nincs mozgás más éttermekben sem. Az olasz szálló előtti parkoló üres, ők főleg a pestiekre és az olaszokra gyúrnak – ez most hiánycikk.

Csákánydoroszló, Ivánc, majd Őriszentpéter. A szépen rendezett kisváros nemzetközi hírű étterme éppen úgy zárva, mint mások. Az utcákon arányaiban több maszkos embert látunk, mint mondjuk Szombathelyen. Kimegyünk a benzinkúthoz, mellette kis presszó. A terasz üres, leülünk, kávét kérünk. A fiatal hölgy szinte azonnal hozza. „Jó látni vendéget", mondja, mire rákérdezünk: csak mi járunk erre felé? „Nem, nem", neveti el magát. „Mennek azért Szlovéniába is sokan, az ingázók. De akiket megszoktunk, például a budapestiek, vagy a muraszombatiak, ők most elmaradnak. Remélem, már csak pár hétig". 

Kortyoljuk a fekete nedűt, csiripelnek hozzá a madarak, simogat a napfény. Máskor ez a napi rutin része, most szinte ünnep. Az idő minden cseppje éppen úgy élvezetes, mint a kávé.

A városközpontban nagy a nyüzsgés, működnek a hivatalok, nyitva a posta. Kedvenc cukrászdánk és sütödénk viszont zárva. Éppen úgy, mint a központi étterem. Bő egy hónap múlva itt rockzene dübörögne, ezrek gusztálnák a sátras portékákat, nem is szólva a hűtött sörről, a sült hurka nemesítő illatáról. Igen, az Őrségi vásárra gondolunk, amelynek most csak az hűlt helye biztos, mivel idén a vírus törölte.  

Mégis, egyre inkább az az érzésünk, hogy már ugrásra kész az őrségi turizmus. Az utakon fel-feltűnnek a bringások, az első hírnökök. Nyitva a kis üzletek, a házias portékát kínáló őstermelők. Szattán rendezgetik a házakat, több épület kertjében látni fóliázott építkezési téglát. 

Áthajtunk a megyehatáron, bekukkantunk a mézéről híres Benkő-portára. Olga asszony kint a kertben, férje egy tejeskannát igazgat, míg a fiú, Alfréd a méhekkel foglalkozik. A kasoknál ezernyi kis jószág döng, ez most nagyon barátságos.  „Nem harapnak, szelídek”, így a gazda, aki bízik a gyors fellendülésben. „Nézze, minden baj véget ér egyszer, ez is. Mi itt nem nagyon érzékeljük, a jó mézre mindig van vevő. És a mi mézünk jó”, nyomatékosítja, s hogy nem a levegőbe beszél, kóstolóra hív.  A mennyei íz forrását találgatjuk, Alfréd kisegít: „Ez egy vadcseresznye méz, igen ritkán jön össze. Nem minden évben van ilyen, cserébe most meg alig lesz akác, ha egyáltalán lesz. Gyenge a virágzás”.

Hazafelé Pankaszon áthajtunk, itt is zárva még a cukrászda, előtte maszkos fiatal lányok sétálnak. A nagyobb forgalomra Nádasdig kell várni. Ott már tele a népszerű „szembe-kocsma” kertje, nagy a vigalom. Ők már láthatóan megnyitották a szezont. Jó kis nap volt ez, kimentünk a karanténból. 

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

10 millió forintos fejlesztést finanszírozott meg a TDK a szombathelyi Gépipariban

Egy komplett tantermet újítottak fel. Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott az összegből.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.