Kik is azok a közalkalmazottak, akik miatt húsvét óta áll a bál a közéletben?

Farkas Bazsi 2020-05-13 11:38:00
Egy helyen minden, amit tudni akartál a témában. 

Te is mindig kevered a közalkalmazottat a köztisztviselővel? Mit is csinál egy közalkalmazott? Ki fizeti a közalkalmazottat és milyen módszer alapján? Hogyan lesz valaki közalkalmazott? Mennyit keres? Szájbarágó! 

Ki lehet közalkalmazott? 

18 év felettinek és büntetlen előéletűnek kell lenni, illetve magyar állampolgárnak is, de a törvény engedi, hogy azok a nem magyar állampolgárok is közalkalmazottak legyenek, akik törvényesen tartózkodnak Magyarországon.

Jó, ezt értem, de mivel foglalkoznak a közalkalmazottak? 

Többek között az iskolai, középiskolai tanárok és a felsőoktatás oktatói, az ezekben az intézményben dolgozó nem pedagógusok is. Az állami (de nem honvédelmi) egészségügyi, és szociális intézményekben dolgozó orvosok, ápolók, szociális munkások, a gyermekvédelmi intézmények munkatársai, bizonyos önkormányzati dolgozók - ők mind közalkalmazottak. 

Most még a kulturális intézményben (múzeumok, könyvtárak) dolgozók is, de a Fidesz egy új törvénnyel kivenné őket a közalkalmazotti státuszból.

És akihez megyek az okmányirodába útlevelet hosszabbítani, ő akkor milyen státusszal rendelkezik? 

Ő nem közalkalmazott, hanem köztisztviselő. Az ő munkáját egy másik törvény szabályozza, de ugyanúgy az államtól kapja a bérét. 

Nem értem, ha ugyanúgy állami alkalmazott mindkettő, akkor miért van két különböző státusz? 

Valóban bonyolult a helyzet. Az olyan közintézményekben, amelyekben nem gyakorolnak semmilyen közhatalmat, döntően közalkalmazottak dolgoznak.

Ezzel szemben vannak a közszolgálati tisztviselők: ide tartoznak a minisztériumokban dolgozók (kormánytisztviselők vagy ügykezelő), hivatalokban dolgozók (köztisztviselő vagy ügykezelő). Ők már végeznek közhatalmi tevékenységet, tehát bírságolhatnak, kiadhatják a személyi igazolványodat az okmányirodában, meghosszabbíthatják a jogosítványod. 

Na, ez tényleg jó bonyolult, de akkor a rendőrnek, bírónak vagy az ügyésznek meg sima munkaszerződése van? 

Nem. A fegyveres szervek tagjainak (rendőrség, hadsereg) különleges szolgálati jogviszonyuk van. Mivel a bírák és az ügyészek nem a közigazgatás döntéseit hajtják végre és függetlenül működnek attól, ezért rájuk speciális szabályok vonatkoznak. 

Térjünk vissza a közalkalmazottakra. Ha valaki elvégezte pl. a gyógypedagógiai főiskolát, hogyan válik közalkalmazottá? 

Először is a közintézmény kiír egy pályázatot, és erre kell pályázni, majd feláll egy bíráló bizottság. Pozitív elbírálás esetén jön a kinevezés, illetve annak elfogadása. Tehát a közalkalmazotti státusz ezzel a kinevezéssel jön létre, nem munkaszerződéssel. 

A közalkalmazotti jogviszonynál főszabály, hogy határozatlan időre jön létre, és csak kivételesen létesíthető határozott időre (pl. ha helyettesítés történik). 

És mennyit fog keresni? 

A kinevezési okiratban rögzíteni kell a fizetési osztályt és a közalkalmazotti illetményt. A közszférában illetménynek hívják a bérezést. 

Fizetési osztály, az meg micsoda? 

A végzettség, nyelvtudás és képesítés alapján történő besorolás. A törvény 10 ilyen fizetési osztályt ismer, ezeket A-tól J-ig nevesíti. 

Az A-B fizetési osztályban találhatók az alapfokú iskolai végzettséghez tartozó bérek.

A C, D,  E fizetési osztályban vannak a középfokú iskolai végzettséghez köthető bérek. 

Az F-től a J-ig tartozó fizetési osztályokban vannak a különböző felsőfokú végzettséghez kapcsolódó bérek. 

Az A fizetési osztályban az alapbér bruttó 161.000 Ft, míg a J osztályban az alapbér 210.600 Ft. 

Jól értem, hogy akkor összesen bruttó 210.600 Ft-ot kereshet felsőfokú végzettséggel? 

Nem egészen. A fizetési osztályokat tovább differenciálják fizetési fokozatokra. Összesen 17 fizetési fokozat van. Ezek már a munkában eltöltött idő szerint differenciálnak. 

A fizetési fokozatok közötti váltáskor alapesetben három évnek kell eltelnie. Ez lerövidülhet 2 évre, ha a közalkalmazott annyira jó munkát végez, hogy “kiválóan alkalmas”-nak minősítik. Sőt, további 1 évre, ha munkájáért kitüntetést kap. 

És mennyi a maximum fizetés akkor? 

A jelenlegi szabályok szerint a 17. Fokozatban J fizetési osztályban bruttó 321.746 forintot lehet keresni. 

Ez nagyon kevés! 

Valóban. Az alapilletményen a kormány évek óta nem emelt, nem véletlen, hogy elképesztő magas a szakemberhiány. Összehasonlításul: az átlagos megélhetéshez egy aktív háztartásban 124 900 forintra lenne szükség.

De akkor igaza van a kormánynak, amikor azt mondja, hogy inkább legyen munkaszerződésük, mert abban nincsenek ilyen hülye megkötések a bérre. 

Nem egészen. A közalkalmazottak kirúgására nagyon szigorú szabályok és feltételek vonatkoznak, sokkal szigorúbbak mint egy sima munkaszerződés esetén. 

Másrészről ahogy fentebb is láthattuk, itt tulajdonképpen garantált a előmeneteli és bérezési rendszer. Ha a kormány eddig nem emelte a közalkalmazottak illetményalapját, akkor miért gondoljuk, hogy ha megváltozik a státusz, akkor majd emelnek? 

Akkor a kulturális dolgozóknál most elbocsátások jöhetnek? 

Korábban a szakképzésben oktató pedagógusokat is kivették a közalkalmazotti státuszból és ott is történtek sajnos. A munkaszerződéssel a kulturális dolgozók sokkal védtelenebbé válnak, a fizetésük emeléséhez eddig is megvolt a szükséges forrás, csak a politikai akarat nem volt meg. Ez nem fog változni. 

Mindeközben pont a kormány emberei kezdtek el beszélni arról, hogy a haszontalan munkatársak “majd lemorzsolódnak”, sőt odáig mentek, hogy azt mondták: “van félnivalójuk” a könyvtárosoknak, múzeumi dolgozóknak. 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.