Tovább pusztul a Batthyány kastély Körmenden, a parkja sem ússza meg

ugytudjuk.hu 2020-03-11 17:20:00
"Kasza kell ide, nem szóvirág".

A körmendi várkert a Batthyány kastély melléképületeivel és a hozzá kapcsolódó 40 hektáros  parkjával a legjelentősebb hazai műemlékek közé tartozik. A Batthyány kastély egyike az öt kiemelt hazai kastélyegyüttesnek, az ország történelmi jelentőségű épületkomplexuma. 

Márciusra kész kellene lennie a körmendi kastély felújításának, de még csak neki sem álltak a munkának

Farkas Bazsi A körmendi polgármester 3 milliárd forintos felújítási keretről beszél, az államtitkár 1,5 milliárdról tud. Az önkormányzati kampány egyik legfontosabb eleme volt Bebes István (Fidesz-KDNP) a székét védő körmendi polgármester számára a Batthyányi-kastély felújítása. Bebes 3 milliárd forintos felújítási keretről beszélt, ami egy rész a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramból lehívható 1,5 milliárd forint, másrészt további 1,7 milliárd forint egyéb támogatási összegből tevődik össze.

Újabban azzal került a figyelem középpontjába, hogy a főépület tervezett, több milliárdos felújítása meghiúsulni látszik (erről mi is többször írtunk). A többnyire önigazoló, politikusi beszédek, magyarázatok ellenére tény, hogy a tavaly novemberre ígért felújítás máig várat magára. Váratni is fog, mivel a döntnök állami szervezet másra fordítja az ide szánt pénzt. Ez nem csak rossz hír, de kemény presztízsvesztesége is a városnak.

De legalább ott van a park, mondhatnánk, amely önmagában is kiemelkedő kerttörténeti és természeti értéket képvisel. A százötven hazai történeti kert közül az első tíz között tartják számon. A kert olyan építészeti és növényi alkotás, amely történeti vagy művészi szempontból közérdekű. Mint ilyen, műemléknek tekinthető, kiemelkedő jelentőségű, hiszen az évszázadok folyamán mindig értékes, és a kor divatjának megfelelő színvonalú, stílusú volt. Története csakúgy, mint a városé, egybeforrt a Batthyány család történetével. Növényállománya gazdag és idős, területe a szokásosnál nagyobb.

Lőttek a körmendi kastély felújításának

Farkas Bazsi A kormány visszavette a korábban megítélt 1 milliárd 500 millió forintot. December 14-én jelent meg egy cikkünk, ami a körmendi Batthyányi-kastély felújításának csúszásával foglalkozott. Az épületet a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban kiosztott 1 milliárd 500 millió forintból újították volna fel, az NKVP oldalán pedig az áll, hogy 2020 márciusában be kellene fejezni az építkezést, csakhogy december közepén annak még csak neki sem álltak.

„A várkert Körmend város belterületén, annak északkeleti szélén helyezkedik el, országos védettségű természetvédelmi terület. Nagyszerű termőhelyet találunk itt, ez elsősorban a közeli Rába folyónak köszönhető, amelynek árterülete volt a védőgát megépítése előtt és áradáskor többször el is öntötte. Geológiai felépítése új pleisztocén korabeli kavics, amelyre a Rába több méteres hordalékot rakott. A terület sík, tengerszint feletti magassága 191 méter. Talaja tápanyagban gazdag, ez tette lehetővé fáinak hatalmas méretét, amelyek a tényleges koruknál jóval többet mutatnak", sorolja a szakértő. Mindez bizonyítja, hogy egy olyan objektumról van szó, amely nem csak helyi, hanem egyetemes érték is.

Éppen ezért nem mindegy, hogy miként néz ki az a park, amelyre  a pályázatok révén több tízezer euró közpénzt költöttek. Nem mellékesen a városvezetés stratégiai elmei közé tartozik, legalább 18 éve. Voltak jobb és rosszabb korszakok. Most az utóbbi látszik manifesztálódni, ha sétát teszünk a kertben. Kidőlt, korhadó fák, állagukból ítélve már hosszú évek óta heverhetnek az aljnövényzetben. Persze, ennek is lehet haszna, hiszen haláluk a mikrovilág életét ösztönzi, de feltehetőleg nem ez a cél. 

Sikertörténetként hirdették a közpénzből felújított Vadászlak megnyitását, az is volt. De más az ünnep és más a köznap: a házhoz vezető út környéke gazos, elhanyagolt. Látható, hogy a kert gondozása nagy falat, viszi a pénzt, de nem hozza. Nem sikerült ráállítani a fizetős turizmusra, ezzel amúgy is komoly gondjai vannak Körmendnek.

Nagyon nem akarja elárulni a Kormány, miért vonták vissza a körmendi kastély felújítására szánt pénzt

Kovács Lilla Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az eredeti tervek szerint ez év márciusában kellett volna elkészülnie a körmendi Batthyány-Strattmann-kastély felújításának. A Kormány azonban minden előzetes bejelentés nélkül visszavonta az erre szánt 1,5 milliárd forintos támogatást.

Mert hiába terül el a déli, olasz fertályról érkező főút mentén, hiába a jól csengő történelmi háttér, a kiváló múzeum, néhány nagy rendezvény, a turizmus csak szerény formában van jelen. Az időközben megépült olasz szálló és a fürdője inkább sziget a szürke tengerben. Meglehet, éppen a várkert lenne az, amely meghozhatná a szerencsét. Minden zöldül, még a kormány is, erre lehetne talán építeni. Meg a jó levegő, a tömény zöld, a tavak. Ha gondozottak. De többnyire nem azok.

„Kasza kellene ide, nem szóvírág"

- fakad ki egy helyi atyafi. Arra célozván, hogy az ígéretek szintjén már két éve elbontották a ma is masszívan málló cipőgyári irodákat.

„Negyven éve járok ide. Nézze, ez a park jobban  nézett ki a nyolcvanas években, Volt benne élet. Szólt a zene, majálisoztak, rengeteg volt  a fiatal. Tudja, volt akkor kasza és akarat, levágták a füvet, elvitték a törött gallyakat és kész. Ha kommunista szombaton, akkor azon. De elvitték".

Már nincs kommunista szombat. De fiatal sincs, aki kaszálni tudna, más lett a világ. Nem is lehetne erre építeni a park gondozását. Ám ami most van, az nagyon szerény színvonalat eredményez, pedig még erőre sem kapott a mindent beterítő susnyás. A szóbeszéd szerint Körmend a kamerák városa, sajnos ez sem akadályozza meg a mindenütt látható szemetelést, ennek nyomait. Egy biztos, mind a kastély, mind a kertje többet érdemelne. 

Szólj hozzá!

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.