Márciusra kész kellene lennie a körmendi kastély felújításának, de még csak neki sem álltak a munkának

Farkas Bazsi 2019-12-14 10:01:00
A körmendi polgármester 3 milliárd forintos felújítási keretről beszél, az államtitkár 1,5 milliárdról tud.

Az önkormányzati kampány egyik legfontosabb eleme volt Bebes István (Fidesz-KDNP) a székét védő körmendi polgármester számára a Batthyányi-kastély felújítása. Bebes 3 milliárd forintos felújítási keretről beszélt, ami egy rész a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramból lehívható  1,5 milliárd forint, másrészt további 1,7 milliárd forint egyéb támogatási összegből tevődik össze.

Csakhogy, az NKVP oldalán a körmendi kastély felújítása mellett az az adat is szerepel, hogy a munkának 2020 márciusában be kellene fejeződnie. 

A napokban jártunk a kastély udvarán, ahol semmi jelét nem láttuk annak, hogy a munka egyáltalán elkezdődött volna nem, hogy a célegyenesbe fordulna. 

De nem mi vagyunk az egyetlenek, akik erre felfigyeltek. Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő nemrég egy írásbeli kérdésben kérdezett rá, hogy mi is van az ikervári és a körmendi kastély felújításával. Merthogy a körmendi mellett az ikervári volt az, ahol szintén szóba jött egy komolyabb kastély rekonstrukció.

Ungár kérdésére, Orbán Balázs (Fidesz-KDNP) államtitkár válaszolt. 

Az ikervári kastély korábban nem kerülhetett be az Eszterháza Központ és jogutódjai vagyonkezelésébe, mert az épület tulajdonjogát évekig nem lehetett tisztázni. Végül 2016-ban megvalósult a kisajátítással történő állami tulajdonba vétel, és az elmúlt években intézkedéseink
nyomán sikerült megóvni a kastélyt a helyrehozhatatlan következményektől.


A kérdésével érintett másik kastély kapcsán örömmel tájékoztatom, hogy a körmendi Batthyány-Strattmann kastély jelenleg a Nemzeti Kastélyprogram része. Ennek keretében megújulnak a földszint és a Sala Terrena terei, továbbá a díszlépcsőház, a belső várudvar és a kápolna is. 

A tervek szerint a Kormány 1,5 milliárd forintot fordít a körmendi kastély fejlesztésére. A célunk az, hogy Vas megyében is a lehető legtöbb műemléket és kastélyt mentsük meg az utókor számára. Magyarország Kormánya kiemelt ügyként kezeli nemzeti örökségeink védelmét, a hazai
gazdaság teljesítőképességének függvényében pedig folyamatosan vizsgáljuk további források bevonásának lehetőségét.

Érdemes kiemelni, hogy a körmendi kastélyt érintő Orbán válaszában 1,5 milliárd forintot emeleget, amit majd valamikor terveket szerint elkölt rá a kormány. Pontos dátumot az államtitkár nem említ és szintén nincsen nyoma annak a további 1,7 milliárd forintnak, amit Bebes emlegetett.

Több forrásból úgy értesültünk, hogy bár korábban valóban volt arról szó, hogy a körmendi kastély több, mint 3 milliárd forintot kap felújításra, ám a kormány tervei és a helyi szándék eléggé eltért egymástól, így végül a kormány befagyasztotta a forrásokat. 

Természetesen kerestük a körmendi polgármestert is, aki a következő választ adta:

Körmend Város Önkormányzata elkötelezett a város jelképének számító Batthyány kastélyegyüttes teljes megújításra. Az elmúlt években több lépésben, jelentős eredményeket sikerült elérnünk az épületegyüttes egyes részeinek megújításával. Megújult többek között a Színház, a volt Kocsiszín, a Lóistálló, valamint a Kastélyparkban található Vadászlak épülete is. A körmendi emberek számára kiemelt jelentőséggel bíró épületegyüttes tehát az évek során folyamatosan új külsőt kapott, és új funkciókkal gazdagodott.  

A Batthyány kastély megújítására jelen pillanatban két elnyert forrással rendelkezik Körmend városa:

1.)
Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a GINOP-7.1.1-15-2016-00025 azonosítószámú, „A körmendi Batthyány–Strattmann-kastély turisztikai célú fejlesztése” című projekt

Konzorciumi tagok:
NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, Körmend Város Önkormányzata és az Önkormányzat által létrehozott Batthyány Örökségközpont Kastélyfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Támogatás összege: 1.5 milliárd Ft

2.)
1773/2016. (XII.15.) Korm.határozat
Kedvezményezett: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Támogatás összege: 1,7 milliárd Ft

A két forrásból összetevődő támogatást a konzorciumi partnerek a körmendi kastély főépületének, valamint a kastély főbejárata mellett található keleti és nyugati őrségépületnek a felújítására, illetve a kastélyegyütteshez tartozó keleti tisztilak állagmegóvására kívánják felhasználni. 

A fent megjelölt felújításokra, az épület használhatóságára tervezett munkarészeket ez a két forrás teljes egészében nem tudja fedezni, ezért Polgármester Úr további forrásbevonási lehetőségek miatt jár el a kormányzati szerveknél.

Rendelkezünk a szükséges engedélyes tervvel, illetve engedélyünk van minden tervezett építési tevékenységre. A kivitelező terveket a kivitelező fogja elkészíttetni. A közbeszerzési eljárás jelen pillanatban előkészítés előtt áll. 

A kivitelezés várható megkezdése: 2020. első féléve. 


A polgármesteri levél a NÖF támogatását emlegeti, pedig az államtitkár erről egy szót sem beszél. Előfordulhat, hogy egy kormányhatározat alapján állami cégen keresztül kiosztott 1,7 milliárd forintról az államtitkár mit sem tud? Vagy idő közben ezt a pénzt visszavonta volna a kormány?


Az minden esetre egybecseng Bebes válaszával és az általunk hallottakkal, hogy a körmendi városvezetés további összegekért lobbizik a kormánynál. Csak, hogy több forrásunk is úgy értesült, hogy a kormánynak pont abból lett elege, hogy Körmendnek semmi sem elég, ezért döntöttek a projekt jegelése mellett. 


Figyelni fogjuk a Batthyány-kastély udvarát, amint megjelennek az első építőipari szakemberek, azonnal tudósítani fogunk róla. 


Ezek a kastélyfelújítások nem mennek valami gördülékenyen Vas megyében. Szombathelyen a Modern Városok Programban ígért Gothard-kastély felújítás áll már jó ideje. Erről itt írtunk bővebben

Szólj hozzá!

Az ingázóktól is kérik majd a tesztet a szlovák határon

Romlik a járványügyi helyzet északi szomszédunknál.

Hamilton új pályarekorddal szerezte meg a pole-t Bahrainben

Mögötte a szokásos sorrend, Bottas majd Verstappen, a Ferrarik a TOP10-ben sincsenek.

Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en már koronavírusosak

Tavasszal az ellenzéki vezetésű Budapesten szétcincálták az idősotthon fenntartóját, de amint fideszes településről van szó, maximális a titoktartás.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Győr kapta a Békéscsaba elleni kézilabda meccs pontjait

Pozitív koronavírusteszt miatt nem tartották meg a mérkőzést.

A Győr Sharks taszította le Divízió I-es trónjáról a Crusherst

A Cápák veretlenül húzták be a bajnokságot.

A zalaegerszegi kórház szerint senki sincs veszélyben a bajos lélegeztetőgépek miatt

Hatszor annyi gépük van, mint amennyit jelenleg használnak, leállás esetén kicserélik az eszközt.

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Semjén Zsolt még több reklámot szeretne a tévébe

Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese 50 százalékkal kitolná a reklámsávot.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Szét fogunk fagyni

Ideje bekészíteni a dupla takarót estére.

Ilyenek az advent fényei Győrben - képgaléria

Érdemes megnézni ezeket a fotókat!

Kollégiumban keletkezett tűzhöz riasztották a tűzoltókat Sopronban

A Baross úti épület alagsorában tapasztaltak füstképződést a lakók.

Az orosz vakcináról és Sorosról beszélt Kásler Miklós

A miniszter szerint elegendő a szakemberek létszáma járványfronton.

A Cápák Nyúlon fogadják a Zúzókat

Győr vagy Szombathely? Szombaton kiderül, ki nyeri a Divízió I-es amerikaifoci-bajnokságot.

van még itt cikk a témában:

Járványhelyzet ide, járványhelyzet oda, húszmilliárd forintot azért csak elköltünk a Citadellára

A főváros kultikus épülete teljes egészében megújul. Az előkészítő munkálatok során megtalálták az 1815-ben épült csillagvizsgáló alapjait, török kori érméket és egy első világháborús légvédelmi ágyútalpat.

Zsebe Ferenc: Nem ezt érdemeltem volna 

A körmendi kosárlabda ikonja 2 éve nem jár ki a meccsekre.