Fotó: Ugytudjuk.hu

Márciusra kész kellene lennie a körmendi kastély felújításának, de még csak neki sem álltak a munkának

Farkas Bazsi
2019. december 14. szombat, 10:01
A körmendi polgármester 3 milliárd forintos felújítási keretről beszél, az államtitkár 1,5 milliárdról tud.

Az önkormányzati kampány egyik legfontosabb eleme volt Bebes István (Fidesz-KDNP) a székét védő körmendi polgármester számára a Batthyányi-kastély felújítása. Bebes 3 milliárd forintos felújítási keretről beszélt, ami egy rész a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramból lehívható  1,5 milliárd forint, másrészt további 1,7 milliárd forint egyéb támogatási összegből tevődik össze.

 

Csakhogy, az NKVP oldalán a körmendi kastély felújítása mellett az az adat is szerepel, hogy a munkának 2020 márciusában be kellene fejeződnie. 

 

A napokban jártunk a kastély udvarán, ahol semmi jelét nem láttuk annak, hogy a munka egyáltalán elkezdődött volna nem, hogy a célegyenesbe fordulna. 

 

 

De nem mi vagyunk az egyetlenek, akik erre felfigyeltek. Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő nemrég egy írásbeli kérdésben kérdezett rá, hogy mi is van az ikervári és a körmendi kastély felújításával. Merthogy a körmendi mellett az ikervári volt az, ahol szintén szóba jött egy komolyabb kastély rekonstrukció.

 

Ungár kérdésére, Orbán Balázs (Fidesz-KDNP) államtitkár válaszolt. 

 

Az ikervári kastély korábban nem kerülhetett be az Eszterháza Központ és jogutódjai vagyonkezelésébe, mert az épület tulajdonjogát évekig nem lehetett tisztázni. Végül 2016-ban megvalósult a kisajátítással történő állami tulajdonba vétel, és az elmúlt években intézkedéseink
nyomán sikerült megóvni a kastélyt a helyrehozhatatlan következményektől.


A kérdésével érintett másik kastély kapcsán örömmel tájékoztatom, hogy a körmendi Batthyány-Strattmann kastély jelenleg a Nemzeti Kastélyprogram része. Ennek keretében megújulnak a földszint és a Sala Terrena terei, továbbá a díszlépcsőház, a belső várudvar és a kápolna is. 

 

A tervek szerint a Kormány 1,5 milliárd forintot fordít a körmendi kastély fejlesztésére. A célunk az, hogy Vas megyében is a lehető legtöbb műemléket és kastélyt mentsük meg az utókor számára. Magyarország Kormánya kiemelt ügyként kezeli nemzeti örökségeink védelmét, a hazai
gazdaság teljesítőképességének függvényében pedig folyamatosan vizsgáljuk további források bevonásának lehetőségét.

 

Érdemes kiemelni, hogy a körmendi kastélyt érintő Orbán válaszában 1,5 milliárd forintot emeleget, amit majd valamikor terveket szerint elkölt rá a kormány. Pontos dátumot az államtitkár nem említ és szintén nincsen nyoma annak a további 1,7 milliárd forintnak, amit Bebes emlegetett.

 

Több forrásból úgy értesültünk, hogy bár korábban valóban volt arról szó, hogy a körmendi kastély több, mint 3 milliárd forintot kap felújításra, ám a kormány tervei és a helyi szándék eléggé eltért egymástól, így végül a kormány befagyasztotta a forrásokat. 

 

Természetesen kerestük a körmendi polgármestert is, aki a következő választ adta:

 

Körmend Város Önkormányzata elkötelezett a város jelképének számító Batthyány kastélyegyüttes teljes megújításra. Az elmúlt években több lépésben, jelentős eredményeket sikerült elérnünk az épületegyüttes egyes részeinek megújításával. Megújult többek között a Színház, a volt Kocsiszín, a Lóistálló, valamint a Kastélyparkban található Vadászlak épülete is. A körmendi emberek számára kiemelt jelentőséggel bíró épületegyüttes tehát az évek során folyamatosan új külsőt kapott, és új funkciókkal gazdagodott.  

 

A Batthyány kastély megújítására jelen pillanatban két elnyert forrással rendelkezik Körmend városa:

 

1.)
Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a GINOP-7.1.1-15-2016-00025 azonosítószámú, „A körmendi Batthyány–Strattmann-kastély turisztikai célú fejlesztése” című projekt

 

Konzorciumi tagok:
NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, Körmend Város Önkormányzata és az Önkormányzat által létrehozott Batthyány Örökségközpont Kastélyfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

 

Támogatás összege: 1.5 milliárd Ft

 

2.)
1773/2016. (XII.15.) Korm.határozat
Kedvezményezett: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

 

Támogatás összege: 1,7 milliárd Ft

 

A két forrásból összetevődő támogatást a konzorciumi partnerek a körmendi kastély főépületének, valamint a kastély főbejárata mellett található keleti és nyugati őrségépületnek a felújítására, illetve a kastélyegyütteshez tartozó keleti tisztilak állagmegóvására kívánják felhasználni. 

 

A fent megjelölt felújításokra, az épület használhatóságára tervezett munkarészeket ez a két forrás teljes egészében nem tudja fedezni, ezért Polgármester Úr további forrásbevonási lehetőségek miatt jár el a kormányzati szerveknél.

 

Rendelkezünk a szükséges engedélyes tervvel, illetve engedélyünk van minden tervezett építési tevékenységre. A kivitelező terveket a kivitelező fogja elkészíttetni. A közbeszerzési eljárás jelen pillanatban előkészítés előtt áll. 

 

A kivitelezés várható megkezdése: 2020. első féléve. 


A polgármesteri levél a NÖF támogatását emlegeti, pedig az államtitkár erről egy szót sem beszél. Előfordulhat, hogy egy kormányhatározat alapján állami cégen keresztül kiosztott 1,7 milliárd forintról az államtitkár mit sem tud? Vagy idő közben ezt a pénzt visszavonta volna a kormány?


Az minden esetre egybecseng Bebes válaszával és az általunk hallottakkal, hogy a körmendi városvezetés további összegekért lobbizik a kormánynál. Csak, hogy több forrásunk is úgy értesült, hogy a kormánynak pont abból lett elege, hogy Körmendnek semmi sem elég, ezért döntöttek a projekt jegelése mellett. 


Figyelni fogjuk a Batthyány-kastély udvarát, amint megjelennek az első építőipari szakemberek, azonnal tudósítani fogunk róla. 


Ezek a kastélyfelújítások nem mennek valami gördülékenyen Vas megyében. Szombathelyen a Modern Városok Programban ígért Gothard-kastély felújítás áll már jó ideje. Erről itt írtunk bővebben

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás