Lőttek a körmendi kastély felújításának

Farkas Bazsi 2020-01-05 13:41:00
A kormány visszavette a korábban megítélt 1 milliárd 500 millió forintot.

December 14-én jelent meg egy cikkünk, ami a körmendi Batthyányi-kastély felújításának csúszásával foglalkozott. Az épületet a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban kiosztott 1 milliárd 500 millió forintból újították volna fel, az NKVP oldalán pedig az áll, hogy 2020 márciusában be kellene fejezni az építkezést, csakhogy december közepén annak még csak neki sem álltak.

Ekkor még Orbán Balázs (Fidesz-KDNP) államtitkár is arról beszélt, hogy a tervek szerint a Kormány 1,5 milliárd forintot fordít a körmendi kastély fejlesztésére. 

Hogy tisztán lássunk levélben kerestük meg Bebes Istvánt (Fidesz-KDNP) Körmend polgármesterét, aki válaszában azt írta, hogy nem csak az 1,5 milliárd forintos támogatással, de egy 1,7 milliárdos plusz forrással is kalkulálnak.

Ezt utóbbit egyébként az államtitkár nem említette.

A Magyar Közlöny december 23-án megjelent 215. száma azonban már azt közli, hogy a Kormány visszavonta a 1,5 milliárd forintos támogatást biztosító GINOP-7.1.1-15-2016-00025 azonosító számú projektet, ami a körmendi Batthyány-Strattmann-kastély turisztikai célú
fejlesztését biztosította volna.

A körmendivel együtt a várgesztesi, a cseszneki, az ónódi, csókakői várak fejlesztésére szánt pénzt is visszavonta a kormány. Az ezzel az intézkedéssel felszabaduló pénzt a programban bent maradt többi kastély között osztják szét.

Hogy mi lehet a pénz visszavonásának oka, és mi alapján döntötték el, hogy melyik kastély marad illetve esik ki a programból azt nem lehet tudni.

A Sümegi Püspöki Palota, a bajnai Sándor-Metternich-kastélyegyüttes,  a dégi Festetics-kastély és a füzérradványi Károlyi-kastély felújítására így most több pénzt fog fordítani a kormány. 

A Közlönyben december 23-án jelent meg a hír és bár a kormend.hu az ünnepek alatt is folyamatosan frissült, hiába kerestük a kastély felújításának meghiúsulásáról szóló tudósítást, azt ma még nem találtuk. 


 

Szólj hozzá!

Újra lesz Schumacher a Forma-1-ben

A Hass bejelentette a legendás hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick leigazolását.

Az SZKKA edzője elárulta, hogy mire számít az Európa-bajnokságon

Marosán György beszélt Tomasevicsről és Agbabáról és a magyar válogatott esélyeiről is.

Erről szólt a legutóbbi győri COVID-híradó

Dézsi Csaba András vírusműsora az alábbiakról tájékoztatott.

Meghátrál a főváros: Nem kötnek szerződést az offshore hátterű céggel

Karácsony: "Az én csapatomnak csak megvesztegethetetlen, makulátlan emberek lehetnek a tagjai."

Nagy-Britanniában engedélyezték a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását

Az Egyesült Királyság ezzel a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-vakcina alkalmazására.

Trokán Péter felépült a koronavírusból

Két hétig feküdt kórházban a színész.

Duplájára emelte Győrben az építményadót Dézsi polgármester, de lehet, hogy túl későn

900 forintról 2000 forintra nőtt a négyzetméterenkénti összeg, pont egy nappal azelőtt, hogy a kormány befagyasztotta az önkormányzati adók emelését. Lehet, hogy így sem lesz már érvényes az emelés.

Két és félmillió kilométert balesetmentesen?

Igen, lehetséges. A Volánbusz 1065 autóbusz-vezetőjének többéves, évtizedes munkáját, megbízhatóságát, elhivatottságát és példaértékű teljesítményét ismerte el a közelmúltban a balesetmentes közlekedésért járó jutalommal.

Újból jár a kisfiú, akit tavaly dobtak ki a Tate Modern 10. emeletéről

Ugyan még segítségre van szüksége, de a zuhanás óta már sokat javult az állapota.

A Csepel nyerte a MOL Bubi megújítására kiírt tendert

A Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. nyerte el a Budapesti Közlekedési Központ által a MOL Bubi megújítására kiírt tendert. Sikeres szerződéskötés esetén a fővárosban közlekedők jövő tavasztól használhatják a megújult szolgáltatást - áll a BKK közleményében.

Borongós szerdánk lesz

Emellett meg is fagyunk.

Szombathelyen nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

A járvány terjedése folyamatos, a tünetes és tünetmentes fertőzöttek száma az ország egész területén jelentős.

Bezárt a hévízi tófürdő

Az országos tisztifőorvos állásfoglalása alapján keddtől bezárt a hévízi tófürdő, a reumakórház betegeit azonban - a medencés kezeléseket kivéve - továbbra is ellátják - tájékoztatta a hévízi önkormányzat kedden.

SZFE: Dokumentumfilm készül az egyetemfoglalásról

Kíváncsian várjuk a végeredményt.

van még itt cikk a témában:

Járványhelyzet ide, járványhelyzet oda, húszmilliárd forintot azért csak elköltünk a Citadellára

A főváros kultikus épülete teljes egészében megújul. Az előkészítő munkálatok során megtalálták az 1815-ben épült csillagvizsgáló alapjait, török kori érméket és egy első világháborús légvédelmi ágyútalpat.

Zsebe Ferenc: Nem ezt érdemeltem volna 

A körmendi kosárlabda ikonja 2 éve nem jár ki a meccsekre.