A mai napig nem tudjuk, mi ütközött a Földdel 112 éve a Tunguszka folyó mellett

ugytudjuk.hu 2020-06-15 09:59:00
Valami becsapódott, vagy legalábbis elég közel került a földfelszínhez, de máig nem tudjuk, hogy mi.

Június 30-án lesz 112 éve, hogy bolygónk egy nagyobb űrbéli testtel ütközött a szibériai tundra felett. A robbanás elképesztő erejű volt, az egész Földön érzékelték. Az első expedíció csak 1920 után indulhatott a világ végének tartott körzetbe. Kulik professzor vezette, aki meteoritmaradványokat keresett, de nem talált. Amire lelt, az viszont még ma is konteók, tudományos elemzések tárgya.

De mi is történt azon a szép nyári napon a Szovjetunió Tunguszka folyójának mentén? A kép a szemtanúk észleléseiből és az akkor már működő, meteorológiai műszerek adataiból állt össze. Kora reggel fénylő tűzgömb jelent meg az égen, elhomályosította a Napot. A jelenséget lökéshullám és fülsiketítő robbanássorozat követte. A becsapódás helyétől 200 kilométerre, egy faluban például mindenkit ledöntött a lábáról a légnyomás. A szeizmológiai műszerek „erős földrengést" jeleztek a térségben, de a lökéshullámot az USÁ-ban is érzékelték.

Ma már tudjuk, hogy a becsapódó tárgy/valami 30 kilométeres körzetben elégette a fákat, további 80 kilométeren pedig szabályos kör alakban elfektette. Kulik professzor felfigyelt arra, hogy míg a tundra gyakorlatilag elégett, addig az epicentrumban, attól 5-6 kilométerre fák sokasága maradt állva, ha meg is égve. Távíróoszlopként magasodtak ki a hamuból, innen az elnevezés: Telegráf-erdő.

8 millió fa semmisült meg, 1 millió tonna por került a légkörbe. A Fölre mért ütés erejét mutatta, hogy a moszkvai műszerek a mágneses mező zavarát mutatták ki, több órán át (ez védi a bolygót a Nap és az űr káros sugárzásától, nélküle napok alatt megszűnne az élővilág).

A legkülönösebb az volt, hogy sem Kulik, sem utódai nem leltek kráterre, vagy űrbéli anyag maradványra. Úgy tűnt, mintha valaki rátüsszentett volna a tajgára. Persze, a becsapódás ténye így is nyilvánvaló, a különösségén van a vita. Ma a műholdak fotói világosan mutatják, hogy lepkeszárny alakú kiégés jött létre, amely általában a nagy hőhatás eredménye. Az erdő a mai napig (112 év!) nem heverte ki az incidenst, ráadásul még mindig felfedezhetők a fás-körök.

A moszkvai tudományos akadémia kutatói, élén Kulikkal, tehát nem értek el áttörést. A professzor a naplójában leírja, hogy az expedíció útja felért egy rémregénnyel. A szúnyoginvázió legyengítette a tudósokat, többen megsebesültek, a felszerelés jó része odalett. Szerencsére megmaradtak azok a fotók, amelyek máig hitelesen bizonyítják a történteket. Igaz, az esemény után több mint tíz évvel később készültek.

A Tunguszka rejtélye abban rejlik, hogy ha bolygónk űrbéli tárggyal ütközik, akkor szükségszerűen kráter keletkezik, anyag maradványokkal (lásd: Arizona-kráter az USÁ-ban, vagy Wolf Creek Ausztráliában).  Ilyen azonban a tajgában nem volt és ezért gyors ütemben sorakoztak az elméletek. A legvalószínűbb egy kőmeteorittal történő nagy bumm volt, de ezt megkérdőjelezi a kráter hiánya.

Egy másik elmélet szerint jégüstökös csapódott be. Ezt erősíti, hogy már Kulikék is találtak „gázokat rejtő jégréteget" a helyszínen, csak nem törődtek vele. Ez a variáció megmagyarázná a kirívóan erős, légköri fényjelenséget is. A jégtömb a légkörben azonnal olvadni kezdett, így már a becsapódás előtt, úgy 6-8 kilométeres magasságban gőzzé vált és robbant. Ezért nem keletkezett kráter és ezért dőlt le koncentrikus körökben a tajga.

Születtek népszerű konteók is: egy amerikai tudós, Tesla lézerfegyvert próbált ki: földönkívüliek érkeztek, de felrobbant az űrhajójuk: más csillagrendszerből küldtek nekünk csomagot, de nem sikerült lefékezni a zuhanást – és így tovább.

METEORROBBANÁS Oroszországban - 2013.február 15. (1. rész)

Hallottál már az új műsorról? Még nem? Hát ezt csekkold... Az ÉLETPERCEK egy új online sorozat a YouTube-on amely szórakoztatási célzattal készül (18 éven fe...

Pár hónapja pedig egy újabb elmélet látott napvilágot. Ezek szerint egy kisbolygó közelítette meg a Földet, de nem ütköztünk, csak súrolt az égitest. A levált anyag felhevült és elégett, a jelenséget robbanások és fényvillanások kísérték. Elméletileg ez indokolhatja a kráter hiányát, a lehetőséget több ismert tudós is vizsgálja.

A Tunguszka bár messze van a civilizált környéktől, de azért sokan felkeresik. A kutatások folytatódnak. Ennek nyomán fedezték fel az epicentrumtól mindössze 7 kilométerre elterülő Cseko-tavat, amely több furcsaságot mutat. Kúp alakú és nagyon mély. Olyan, mintha kráter lenne... A tudósok a 60 méter mély tó fenekét kívánják megfúrni, sejtésük szerint ott lesz a keresett meteorit anyaga. A történet szálai tehát a becsapódás után sok-sok évvel tovább fonódnak.  

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.