Japán több mint egymillió tonna radioaktív vizet bocsátana a tengerbe

Fehér Buda 2020-10-18 11:07:00
Így szabadulnának meg attól a szennyezett hűtővíztől, ami még mindig Fukushimában van.

Több mint egymillió tonna radioaktív vizet bocsájtana a tengerbe Fukushimánál a Japán állam. A helyi média jelentéseiből az derül ki, hogy a sérült erőműből 2022-től fogva folyamatosan engednék ki a vizet a tengerbe, de még így is évtizedekig tartana, mire teljesen megszabadulnának a szennyezett víztől, írja az Independent.

A japán iparminiszter, Hiroshi Kajiyama a tervekről egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a fukushimai erőmű felszámolásával tudnák csak visszaállítani a rendet a tsunami sújtotta területen. A kapkodás sem véletlen, Kajiyama szerint minél gyorsabban végezni akarnak a munkával, ezért döntöttek úgy, hogy a tengerbe engedik az egykori erőmű hűtővizét.

Arról, hogy mit tegyenek ezzel a vízzel, lassan már egy évtizede tanakodnak a japán döntéshozók. Fukushimát 2011-ben érte egy hatalmas földrengés, majd ezt követte egy pusztító erejű tsunami. Összesen több mint 20 ezer áldozatot szedett a természeti katasztrófa, habár a pontos számok a mai napig változnak.

A legutolsó felmérések alapján egészen pontosan 1,23 tonna radioaktív  víz várja, hogy történjen vele valami. A japán állam szerint két útja van annak, hogy megszabaduljanak ettől a víztől, vagy a tengerbe engedik, vagy hagyják elpárologni. A természetvédők szerint azonban nem jó ötlet a tengeri élőlények nyakára engedni a radioaktív végterméket, hiszen az könnyen kárt tehet a tengerek élővilágában. 

A japán halászok is kongatják a vészharangokat: szerintük, ha az állam tényleg a tengerbe engedi a vizet, akkor ellehetetlenülnének a környék halászai, hiszen senki sem akarna innen származó halat venni, még akkor sem, ha azok egyébként az emberi fogyasztásra alkalmasak lehetnének. A környező országok sem örülnek a fejleményeknek. Dél-Koreában például már most sem engedik azoknak az élelmiszereknek az importálását, amelyek Fukushimából származnak. A Guardian megkérdezett néhány szakértőt, akik szerint a tritium, amivel a fukushimai atomerőmű dolgozott, csak nagy mennyiségben veszélyes az emberekre, míg a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség is azt mondja, hogy nem veszélyezteti a környezetet az, ha kis mennyiségekben engedik a tengerbe a szennyezett vizet.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.