Ha nincs az 56-os forradalom, ma Nagykanizsa a vasi megyeszékhely

ugytudjuk.hu 2020-12-05 11:51:42
De olyan koncepció is volt a cikkben idézett történész, Feiszt György szerint, hogy Vas megyét győri székhellyel egyesítik a mai Győr-Moson-Sopron megyével.

Mindig is izgalmas volt az élet a „nyugati végeken". Állandó csetepaté, háborúskodás, vándorlás, tili-toli a határokkal. Megszállás, függetlenség, vasfüggöny, szabadságkapu. Szóval kijutott a történelmi „jóból" a megyének, Ráadásul egy hajszálon múlt, hogy most vasinak mondhatjuk magunkat.„Ha nincs 1956, akkor nincs Vas megye sem, legalább is ebben a formájában" – ez a meghökkentő kijelentés többször is elhangzott már szakmai fórumok szüneteiben, vagyis nem hivatalosan. Így a legtöbben legendának, mai divatos kifejezéssel élve „fake news"-nak tudták be. Ezt erősítette, hogy senki sem állt elő  dokumentumokkal és nem kutatták az amúgy izgalmasnak tűnő témát.

Lapunk megkérdezte Feiszt György szombathelyi történészt, kutatót, nyugalmazott főlevéltárost: igaz-e az időről időre felröppenő állítás?  „Igaz", válaszolta, „De hogy ide eljussunk, tudnunk kell a megye határainak történelmi változásairól is". Mert voltak korok, amikor hízott és voltak korok, amikor fogyott a megye. Mígnem 1920-1923 között Trianon alaposan lesoványította.

„Tudvalevő, hogy István király egyik legfontosabb műve a vármegyék létrehozása volt", kezdte a történetet az ismert kutató. „A 11. században az ország határának őrzését a nyugati gyepűn, a Marcal folyó árterében álló karakói vár látta el. Vezetőjét a korabeli források Karakó várispánság-nak mondják. E feladatot a 13. századtól már az uralkodó által kinevezett vezető végzi, akit a források „comes Castriferrei"-nek azaz Vasvármegye ispánjának neveznek, Vagyis a vármegye székhelye ekkor már Vasvár volt.” 

Feiszt György történész

A történész elmondta, hogy a történeti Vasvármegye területe ezt követően évszázadokig változatlan maradt. A II. József császár által 1785-ben végrehajtott, az országot 10 kerületre osztó közigazgatási reform a vármegyék határait nem érintette, csak a tisztségviselők választásának jogát vonta meg.„Vasvármegye területének radikális változását a trianoni határok kijelölése hozta magával. 1922-ben a vármegye 5036 négyzetkilométeres területéből 1707 négyzetkilométert veszített. Ekkor került Ausztriához a teljes Felsőőri-, valamint a Kőszegi-, a Németújvári-, és a Szentgotthárdi járás területének jelentős része, Jugoszláviához pedig 3 község kivételével az egész Muraszombati főszolgabírói járás”.

A „fordulat évét", vagyis a Rákosi-féle kommunista hatalomátvételt követően is akadt okuk az izgalomra a helyi lokálpatriótáknak. Feiszt György kifejtette, hogy ekkor indult el az a gépezet, amely átrendezte az addigi országos megyetérképet és ez Vas-t is jelentősen érintette. „A fordulatot követően elfogadott, a szocialista alkotmányba foglalt tanácsrendszer kialakítása nyomán született meg a 4.343/1949. (XII.14.) M.T.számú kormányrendelet, amely az ország megyéinek számát 25-ről 19-re csökkentette.

Ez az intézkedés jelentős területi változásokat is hozott. Az egykor Sopron megyéből Vas megyéhez csatolták a megszűnt csepregi járás 12 községét, ezzel párhuzamosan Győr-Sopron megye Kemenesszentpétert kapta meg. Veszprém megyéhez a celldömölki járás Kemeneshőgyészi-, Zalához pedig a Vasvári járás egervári körjegyzőségének három-három községét csatolták".Ezután vált csak izgalmassá a területi átalakítás a nyugati végeken. Ugyanis a megyék területi reformjának ügye 1953-ban újfent terítékre került. És itt jutunk el a fentebb idézett, meghökkentő kijelentésig, a megye majdnem megszűnéséig.  

Feiszt György: „Az akkori állampárt, a Magyar Dolgozók Pártja Politikai Bizottsága 1956. május 4-i ülésén vitatta meg a megyei beosztás reformjára vonatkozó tervezetet. Ennek 9. számú határozata kimondta, hogy elvileg elfogadja a megyék számának legalább tizenkettőre való csökkentését. Ebben elképzelésként Vas és Zala megyék fúziója szerepelt és a megyeszékhely Nagykanizsa lett volna.   A koncepció a Területszervezési Kormánybizottság megalakulása után 1956 májusában módosult. Ez Vas megyét annyiban érintette, hogy területe nem Zala, hanem Győr-megyéhez került volna. Győr-Vas megye központját ez a tervezet Győrbe helyezte. A reformterv végrehajtásának határidejét az 1957-es tanácsválasztás idejében határozta meg", ismertette a tényeket a történész.

 Egy, a forradalom után kiadott párt brosúrában bukkantunk az alábbi sorokra. A „szerző" vélhetőleg az akkor rendszeresített „hangulatjelentésekből" idézett.„Az ellenforradalmi cselekmények kialakulást az is elősegítette Vas megyében, hogy már a nyáron (1956 nyarán – a szerk.) elterjedt, megszüntetik a megyét és Zala megyéhez csatolják... Ez elkeseredettséget és rossz hangulatot szült sok munkahelyen, amit a reakció kihasznált. Alá kell húzni, hogy több elvtárs is tiltakozott... Nehezményezték azt is, hogy komoly hátrányuk lesz abból, ha nem lesz Vas megye, mert minden hivatalos iratot újra kell csináltatni."

A koncepciót aztán az 1956-os forradalom levette a napirendről. Így lehet ma vasi megyeszékhely, megyei jogú város Szombathely. Mégpedig Győr és/vagy Nagykanizsa helyett...

Szólj hozzá!

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok.