Győri polgármester: Fidesz-tagok is vannak, akik fél éve még a városházán dolgoztak, de már nem dolgoznak itt

Pintér Bence 2020-07-31 19:36:35
Hosszú interjút adott az Átlátszónak Dézsi Csaba András győri polgármester. Gondolatok a színházról, Borkairól, vagyonnyilatkozatokról, Fideszről és fociról.

Hosszú és pár ponton egészen szórakoztató interjút tett közzé az Átlátszó.hu Dézsi Csaba Andrással, Győr polgármesterével. Az interjú annak a mondatnak a kibontásával indul, amit a fideszes polgármester nekünk nyilatkozott pár hónapja, amikor azt mondta: valójában most lett fideszes városvezetés a városban.

A polgármester most úgy értelmezte a mondatot: ő 1993 óta a Fidesz tagja, és így választották meg, míg Borkait először a megválasztották (a Fidesz külső támogatásával), és csak később lépett be a pártba, ez pedig szerinte fontos különbség. Tehát szerinte ez nem azt jelenti, hogy elhatárolódnia a Borkai-érától, a hanem azt, hogy ebből és egyéb okokból fakadóan más stílust képvisel.

„Szerintem, ha ezt tovább magyarázzuk, az már túlmagyarázás. Azt gondolom, hogy nem a Dörmögő Dömötörnek nyilatkozom, hanem egy komoly lapnak, úgyhogy nem érdemes túlmagyarázni” – mondta a polgármester, mikor az újságíró tovább feszegette volna a kérdést.

A színház kapcsán a polgármester elmondta: a korábbi vezetés által elfogadott felújítási terv neki nem tetszett, és fölöslegesen drága, ugyanakkor használhatatlan dolgok vannak benne, mint az automatizált mélygarázs. Ezzel szemben az Árkád melletti területen „építünk egy új városközpontot. Olyat, mint Párizsban, ahol, ha megállunk a Diadalívnél, egyik oldalra eltekintünk, ott van az új Párizs, a hátunk mögött pedig a Condorde tér és a Tuileriák”.

„S persze hasznosítani kéne a régi színházat, mégiscsak egy ikonikus épület. Ha a győriek tudnak valami funkciót adni az épületnek, akkor azt mondom, hogy vizsgáljuk meg. Ha nem, akkor viszont bontsuk le, és építsünk egy zöld közparkot” – mondta.

Később a két témát összekötve megjegyezte: „Nyilván Borkai Zsolt másképp látta Győr jövőjét, mint én. Nem tudom, hogy ő hogy látta, de én, ha a színházat tekintjük, biztos vagyok benne, hogy másképp látom.”

De nem lesz korrupció?

Az Átlátszó újságírója felvetette, hogy az ilyen nagyberuházásokkal kapcsolatban a költségek mindig megugranak, és gyakran egy adott vállalkozóra szabják a közbeszerzést, mint láthattuk azt a strand, vagy akár a vásárcsarnok esetében. Dézsi Csaba András erre elmondta: „Arra tudok ígéretet tenni, hogy lesz igazi verseny, egyenlő pályák, egyenlő esélyek lesznek. Az, hogy jelenleg egy pályázó volt ebben az elődömtől örökölt beruházásnál, amiatt én is szomorú voltam. Jobb lett volna, ha több pályázó van, mert akkor lehetett volna választani.”

Felmerült a politikai vagyonnyilatkozatok kérdése is, amelyeket Győrben nem tesznek közzé a város honlapján, azok megtekintéséhez be kell menni a városházára, Borkai Zsolt egykori polgármester pedig külön küzdelmet folytatott azért, hogy azt ne kelljen újságíróknak bemutatnia. Dézsi Csaba András most azt mondta, hogy a vagyonnyilatkozata hozzáférhető a városházán újságíróknak, tehát szerinte nem csorbul a nyilvánosság, bár ezen a ponton kicsit összeveszett az újságíróval, akit azzal vádolt, hogy csak azért szeretné, hogy online elérhetőek legyenek a vagyonnyilatkozatok, hogy neki kevesebbet kelljen dolgoznia.

Ezután arról esett szó, hogy a polgármester azt a Herkely Ákost kérte fel a Győr városi rangjának 750. évfordulójára tervezett ünnepség szervezésére, akit korábban pártjában, a helyileg Pergel Elza jelenlegi alpolgármester által vezetett KDNP-ben megbüntettek azért, mert 2012-ben ellenezte a Dunakapu tér rekonstrukcióját. A győri polgármester erre azt mondta: „Én polgármesterként nem fogok ilyen múltban lévő személyes vagy ideológiai konfliktusok miatt bárkit is kirekeszteni, félreállítani, vagy  figyelmen kívül hagyni. Miért tenném? (...) Én mindenki felé nyitok. aki hajlandó Győr város érdekében dolgozni. Nem a saját maguk érdekében, mint egy-két ellenzéki képviselő, akik próbálnak valamilyen perpatvart gyártani.”

Az Átlátszó újságírója erre megkérdezte, hogy a Fideszben nem lehetnek-e olyanok, akik a maguk érdekében dolgoznak. „Mindenhol lehetnek. Ha megvizsgálja azt, hogy a személyi állományban milyen változások történtek az elmúlt időszakban a városházán, akkor

olyan Fidesz-tagokat is fog találni, akik fél éve még itt dolgoztak, de már nem dolgoznak itt” – válaszolt a polgármester.

Foci, Kisalföld és motorosok

Szóba került aztán az eset, amikor úgy nézett ki, hogy az ETO körül kialakult cicaharcban a Kisalföld törölte a polgármester hozzászólását a Facebook-oldaláról. Mint az interjúból kiderült, csak egy technikai hibáról volt szó, de a polgármester ennek kapcsán azt sugallta, hogy az erről hírt adó cikkünk álhírterjesztés volt – ennek kapcsán azért szeretnénk megjegyezni, hogy az eltűnt komment képernyőmentését mi a városházáról kaptuk meg, az interjúban elmesélt történetet a technikai hibáról azonban már senki sem továbbította nekünk, így nem is tudtuk helyesbíteni a cikket.

Dézsi Csaba András elmondta, hogy tévedés, hogy a Fideszben muszáj futballmániásnak lenni,

és az ő véleményét ugyanúgy elfogadja a miniszterelnök úr, mint bárki másét. Kiemelte: az ETO kap rengeteg állami támogatást a futballakadémiára, abban pedig benne van a győriek pénze is, ezen felül a város nem akar most hozzájárulni a klub működéséhez.

Ezután rátértek a civil szervezeteknek és sportegyesületeknek megítélt városi támogatásokra, ahol a motoros, judózó polgármester szívéhez közelálló szervezetek a legtöbb esetben a teljes kért összeget megkapták. Dézsi szerint erről egy bizottság döntött az alapján, hogy milyen célokra kértek pénzt az egyes szervezetek. „Csak olyan tevékenységet vagy tárgyi eszközbeszerzést támogattunk, ami megvalósítható. Az is lehetne, hogy fűnyíróelv alapján mindenkinek adunk ugyanannyit, és akkor az igazságosnak tűnik. De akkor senki nem tudja megtenni azt, amit szeretne, mert senki nem kapná meg azt a pénzt, amiből meg lehetne oldani” – mondta.

Emellett abszurdnak tartja, hogy aza baj, hogy az evezősők a kért 70 millió helyett csak 44-et kaptak, ellenben a judósok 3 milliót kértek, és annyit kaptak. Ugyanígy kiemelte, hogy a Harley Tulajdonosok Klubja karitatív munkát végez, és tagjai példál sok pénzzel szálltak be a járvány alatt a Győri Segélyalapba.

Az interjú végén pedig az is kiderült, hogy alakul a megoldás az Iszkápa közi szeméthalomra: a tulajdonos valószínűleg ingyen át fogja engedni a telket a városnak, ezután pedig a város fogja elszállíttatni a szemetet.

A teljes interjút itt olvashatják el!

Szólj hozzá!

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.

A megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása: miből válogathatunk?

Általában minden ház esetében a legfontosabb rész az alap és a tető. Ennek a két elemnek a minősége, elkészítési módja és a használt alapanyagok nagymértékben befolyásolják majd az ingatlan élettartamát, problémamentességét és még a megjelenését is.