Győr éppen most kapott plusz 12 és fél milliárd forintot fürdőfejlesztésre, miközben Szombathely 5 éve várja, hogy végre bővíthesse a Fedett uszodát

Farkas Bazsi 2020-11-20 07:19:00
Úgy tűnik Hende Csaba lobbiereje ismét megmutatkozott. 

Tegnap számoltunk be róla, hogy ugyan 8 és fél milliárdról indult, de 21 milliárd 300 millió forintnál állt meg a győri strand felújítására utalt kormányzati pénz. A finanszírozást az állam a Modern Városok Program keretében juttatja Győrnek. 

A hírre két okból is felkaphatták a fejüket a szombathelyiek.

Egyrészt eléggé disszonáns az, hogy miközben a kormány éppen 3 milliárd 800 millió forintot von el Szombathelyről, egy a járvány helyzetben “teljesen indokolt” beruházást az eredeti árhoz képest 12 és fél milliárd forinttal told meg. Nehogy úgy tűnjön, hogy bármit is sajnálnék a győriektől, az azonban mindenképpen fura, hogy amíg Szombathelynek az elvonások miatt adóemeléssel kell válságkezelő csomagot összeállítani, addig Győr annyi plusz pénzben lubickolhat, ami a vasi megyeszékhely esetében

három évig fedezné az elvonás mértékét. 

Másrészt pedig érdemes szót ejteni a Modern Városok Programról is. 

2015 novemberében járt Szombathelyen Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök puttonya tele volt ígéretekkel. Többek között azt ígérte, hogy

  • új önkormányzati lakások épülnek,
  • új multifunkcionális városi közszolgáltatási telephelyet alakítanak ki,
  • megépül a dozmati víztározó,
  • felújítják a herényi Gothard-kastélyt.
  • Schrammel Imre hagyatékát elhelyezik Szombathelyen,
  • megújul a Képtár,
  • 5 milliárd forintot kap Szombathely városrehabilitációs fejlesztésekre,
  • a Szent Márton-év programjainak lebonyolítását 800 millió forinttal segíti a kormányzat,
  • új helyre kerül a buszpályaudvar, megépül az Éhen Gyula téren az intermodális pályaudvar,
  • kormányzati pénzből fejlesztik az Illés Akadémiát,
  • a Király Sportcentrumot,
  • a Fedett Uszoda harmadik ütemének megépítéséhez 2,6 milliárd forintos támogatást ad a városnak a kormány.
  • megépül Szombathely és Kőszeg között az új kétszer kétsávos gyorsforgalmi út,
  • kétszer kétsávos lesz az M86-os várost elkerülő új szakasza.

A listát végignézve jó néhány olyan fejlesztés valósult meg, ami aztán nem a Modern Városokban, hanem egyéb támogatási programban kapott pénzt. De, ha már fürdőfejlesztés, akkor világosan látszik, hogy a Fedett Uszodában eddig semmi nem történt.

Maga a minisztérium sem tudja, hogy mikor lesz Szombathelyen wellness fürdő a Fedett Uszodában

Amikor Orbán Viktor 2015 novemberében Szombathelyre látogatott, ajánlott fűt-fát a Modern Városok Program keretében. Ekkor ígérte meg, hogy 2,6 milliárd forintos támogatást ad a Fedett Uszoda harmadik ütemének megépítéséhez a kormány. Ebbe kerültek azok az elemek, amik látványosak és komoly turisztikai vonzerővel bírnak. Ebből egyelőre nem lett semmi.

A vízilabdásoknak készült edzőmedence, ami végül a Vízmű SE megszűnéséhez vezetett, sem Modern Városokban épült meg. Azt a pólósok TAO-s konstrukcióban építették meg. 

Igaz, azt valótlan lenne állítani, hogy Szombathelyre az utóbbi időben nem érkezett pénz a Modern Városok Programból. A Megyeháza felújítására 2 milliárdot küldött a kormány, Hende Csaba, a térség fideszes parlamenti képviselője büszkén be is jelentette a pénz érkezését. 

Bár se pénz, se kilátás a megvalósítására, de azért csodás látványtervei vannak már a Savaria Családi fürdő és Sportuszodának

2017 januárjában a város Gazdasági és Városstratégiai Bizottsága is tárgyalta az Uszoda további sorsát. Terjedelmes anyag készült. Többek között az is kiderült belőle, hogy: Családi fürdőt terveznek, amiben elsősorban a 3 hónapos és 14 éves kor közötti gyerekeknek nyújtanának szórakozást. Lenne új tanmedence. A fürdőben játszóház. Szaunavilág. Étterem.

Hende arról már kevesebb szót ejt, hogy mikor tud kilobbizni olyan pénzt, ami közvetlen a szombathelyi embereket érintő fejlesztést foglalna magába. Mondjuk egy wellness fürdő építését, vagy esetleg a városi közlekedést gördülékenyebbé tévő elkerülő befejezését.

Bőkezűen oszt a kormány milliárdokat a fideszes vasi városoknak, miközben Szombathelyt megpróbálja kivéreztetni

Sűrű volt a hét, és nem csak a koronavírus járvány kapcsán bejelentett újabb és újabb szigorítások miatt, hanem azért is, mert a kormány bőkezű pénzosztásba kezdett Vas megyében. A fideszes vezetésű önkormányzatok kaphatták elő a pénzszámoló gépet, csak úgy röpködtek a milliók és milliárdok. Körmend 70 millió forintot kapott a városi sportcsarnok bővítésének előkészítésére.

De ha már Hende azt nem tudja elintézni, hogy pénz érkezzen Szombathelyre, akkor talán már az is eredmény lenne, ha egyszerűen azt kitudná harcolni, hogy ne vigyenek el plusz forrásokat a városból.

Hende Csaba lobbiereje: Szatymaz is előbb kapott pénzt "hulladék reformra", mint Szombathely

Óriási, hatalmas, grandiózus - szinte csak úgy röpködtek ezek a jelzők a kormánypárti médiában annak a nyertes pályázatnak a kapcsán, ami miatt Szombathely hamarosan (bár ez közel 1-2 évet jelent majd) új kukásautókat kap, közel 1 milliárd forintért. Hende Csaba, a térség fideszes parlamenti képviselője nem szerénykedett.

Címlapon: Hende Csaba szalagot vág a szombathelyi Fedett Uszoda medencéjénél (Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor)

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.