Túl sokba kerül a TAO pénzből épült uszoda fenntartása, becsődölt az úszóklub Szombathelyen

ugytudjuk.hu 2018-09-18 09:21:00
Pedig Hende azt mondta, az uszoda fenntartása olcsóbb lesz, mint volt korábban.

Civil egyesületből önkormányzati szakosztály lesz a szombathelyi uszodabővítés miatt nehéz helyzetbe került Vízmű SC - írja az atlatszo.hu. A lap júniusban mutatta be a szombathelyi Vízmű SC nehéz helyzetét, ami abból adódott, hogy bővítették a városi Fedett Uszodát. Az új medencét nem az úszók, hanem a helyi vízilabda klub, az AVUS építette TAO pénzből, az üzemeltetést azonban már nem vállalták.

Az elsődleges szándék az volt, hogy az új medencerész a városhoz kerül, ez azonban a TAO szabályozás miatt végül kútba esett. Az üzemeltetés így, az uszoda többi részét is üzemeltető megyei önkormányzati többségű Vasi Vízhez került.

Bár Hende Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője az avatáson azt mondta, hogy a modern kivitelezésnek hála az uszoda fenntartása olcsóbb lesz, mégsem lett az. Az új medencerész hiányt termelt, a hiányt pedig az úszókon próbálták meg behozni úgy, hogy drágábbak lettek a belépők.

Június 9-től 250 forint helyett, 650 forintra emelték a sportolók jegyárait. Ezt pedig mindig meg kell váltaniuk, legyen szó edzésről, vagy akár versenyről. De az úszók ezen felül még a sáv használatért is fizetnek, ami szintén emelkedett. 1016 forint helyett 2200 forintot kell fizetniük alkalmanként. Ezek a költségek az egyesületet terhelik, amit azonban végül, tagdíj formájában a szülőkkel fizettetnek ki.

Összességében ez közel 20 millió forintos többlet kiadást okozott az egyébként 45 millió forintos éves költségvetésből működő úszó egyesületnek. Ráadásul a szülők már korábban is 13 ezer 500 forintos tagdíjat fizettek havonta, ez 25 ezerre nőtt az áremelésekkel. A klubba 400 gyerek járt napi szinten sportolni.

Júniusban a közgyűlés elutasította, hogy pénzt adjanak az úszóknak. Akkor azt mondták a Vasi Víz felé 3,5 millió forintos tartozásuk van, bárminemű adósság pedig gátja annak, hogy az önkormányzat támogatást adjon egy civil egyesületnek. Ugyanakkor a városvezetéssel jó kapcsolatot ápoló, és egyébként is TAO támogatott vízilabdások 20 millió forintos támogatást kaptak.

Az eset súlyosságát jól mutatja, hogy nem sokkal a városi közgyűlés után a polgármestert felkereste július 2-án Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, hogy intézkedéseket tegyen a több évtizedes múltra visszatekintő, eredményes szombathelyi úszósport megmentésére.

Az a megoldás született, hogy az eddig civil egyesületként működő Vízmű SC megszűnik, helyette pedig a Szombathelyi Sportiskolát bővíti az önkormányzat egy úszó szakosztállyal. Az úszók és az edzők itt folytathatják a munkát. A gyerekek pedig 25 éves korukig lehetnek a sportiskola versenyzői, további felkészülésüket a MÚSZ finanszírozza.

Szombathelynek így idén 4,8 millió forintot kell belerakni az úszósportba, jövőre pedig közel 13 millió forintot jelent majd a finanszírozás. Az Átlátszó úgy tudja, hogy a város végül azért ezt a megoldást favorizálta, mert véleményük szerint így jobban ellenőrizni tudják az általuk adott pénz útját.

A Vízmű SC-nek jelenleg 3,2 millió forintos tartozása van a Vasi Víz felé, ezt legkésőbb október 1-ig rendezniük kell, hogy létrejöhessen a tervezett fúzió.

Szólj hozzá!

Működik a propaganda: a fideszesek kevesebb, mint fele Európa-párti

Euróval is csupán a harmaduk fizetne szívesen. A többi párt szavazói jóval pozitívabban viszonyulnak az EU-hoz.

Perl Zoltán Ivkovicsról: Minden játékos tűzbe menne érte

Kecskeméten edzőtáborozik a kosárválogatott.

Több mint százezer új diplomást hozott a nyelvvizsgamentesség

És ezzel az EU-s statisztikánk nagyot ugrott a külföldi nyelvet beszélő magyarok számait tekintve.

Hende Csaba ma nem ment be dolgozni

Egyetlen fideszes képviselő sem jelent meg a Parlament mai rendkívüli ülésén.

Bepiált nyári Mikuláshoz riasztották a mentőket Budapesten

Na, de mit keres itt augusztus elején a Miki?

30 éve választották meg Göncz Árpádot a Magyar Köztársaság elnökének

Politikája az elesettek, az önmagukat megvédeni képtelenek megsegítésén alapult.

Jön a vihar

Zivatarok és felhőszakadás is érkezhet, több hullámban. Érdemes a ruhákat bevenni az erkélyről.

140-el száguldozott egy motoros Győrben

Bődületes bírságot kapott.

Székely János szombathelyi megyés püspök vezeti a mai ökumenikus imaórát Budapesten

A roma holokausztra és a kislétai romagyilkosság áldozataira emlékeznek az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban, a Sant'Egidio közösség szervezésében.

Lesz másik "index"!

A korábban Távozó indexesek néven készített Facebook oldalon jelent meg a biztató üzenet.

Záporokra lehet számítani hétfőn

Legyen kéznél az esernyőnk.

Nyert a Gyirmót, kikapott az ETO

Így alakult az NBII nyitánya.

van még itt cikk a témában: