Fideszes kampányra folynak el az EU-tól kapott forint milliók Szombathelyen

ugytudjuk.hu 2019-09-03 17:00:00
Közgyűlési határozatot sérthetett a Városfejlesztési Kft. és az AGORA.

Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt), a Joskar-Ola Lakótelep önkormányzati képviselője nemrég sajtóközleményben írt arról, hogy egy Európai Uniós projekt keretében zajló városi közösségépítő rendezvény a Fidesz kampánycéljait szolgálhatja. A projekt megvalósítói, a Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft. és az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ információink szerint nemcsak a Joskar-Olán, hanem a város számos pontján szervez a hetekben szabadidős rendezvényeket. 

Kelemen Krisztián szerint több mint gyanús, hogy a rendezvénysorozatot kapkodva, kampányidőszak alatt szervezték meg, úgy, hogy azon részt vehessenek a Fidesz képviselőjelöltjei, miközben ő semmilyen meghívót nem kapott a körzetében zajló eseményre. A képviselő mindezeken túl azt is állította, hogy az AGORA igazgatója, Parais István nemrég szintén az ő körzetében gyűjtött aláírásokat a fideszes jelölt számára.

A kérdéses programsorozat "A helyi identitás és kohézió erősítése" elnevezésű TOP-os pályázat keretén belül valósulhatott meg, melynek beadását a városi közgyűlés a 2018 októberi ülésén tárgyalta meg. A pályázatról ezután egészen idáig, nem sok információ volt, de úgy látszik, hogy megkapták rá az EU-tól igényelt 360 millió forintot, hiszen a megvalósítása (mint látjuk) megkezdődött.

Számos érdekességre bukkanunk, ahogy a tavaly októberi jegyzőkönyvet fellapoztuk. Több képviselő erős kritikával illette már akkor a projektet. Mind Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt), mind Molnár Miklós (Pro Savaria) nehezményezte, hogy a napirendi ponthoz kapcsolódó előterjesztést csak aznap kapták kézhez a képviselők. Molnár Miklós elmondta azt is, hogy a pénzügyekért felelős alpolgármesterként nem látta előre a pályázati anyagot. (Ne feledjük, ez még a fideszes városvezetés idei szétesése előtt történt!)

Horváth Attila (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt!) képviselő szerint a szakmai ismeretek hiányáról árulkodik, hogy a várost úgy osztották fel 6 körzetre, hogy az Oladi lakótelep és pl. a Petőfi-telep egy közösségfejlesztési területhez tartozik, holott gyökeresen más problémákkal küszködnek az ott élők.


A vitához hozzászóló Ipkovich György (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) képviselő pedig már akkor arra figyelmeztetett, hogy a programmegvalósítást a városvezetés nagyon könnyen választási kampánycélokra használhatja fel.

Félelme úgy látszik, hogy be is teljesült, hiszen valóban az október 13-i önkormányzati választás előtt másfél hónappal, a kampány kellős közepén indítottak a projektgazdák.

A közösségfejlesztő pályázat beadásáról akkor a 273/2018 számú Közgyűlési határozattal döntöttek a városatyák. 20 igennel (ellenszavazat nélkül) megszavazták, azonban Nemény András azon módosító javaslatát is, mely szerint a pályázat benyújtóinak (tehát a Városfejlesztési Kft-nek, valamint az AGORA-nak) a projekttel érintett terület önkormányzati képviselőit kötelezően be kell vonni a munkába.

Ha igaz az, amit Kelemen Krisztián a közleményében állít, mely szerint a projekt keretében zajló rendezvényre még csak meghívót sem kapott, erősen vélelmezhető, hogy a Kft. és az AGORA nem vonta be őt és sejthetően a többi képviselőt sem a munkába, ezzel pedig a két városi szervezet a saját fenntartójának közgyűlési határozatát sértette meg, illetve hagyta figyelmen kívül.  

Szólj hozzá!

Ingyenes koronavírus-tesztelést követelnek az ellenzéki pártok

Közgazdászok becslése szerint ez 35-40 milliárdba kerülne.

Rakitic nem lép pályára többet a horvát válogatottban

Az ex-Barcás középpályás 106-szor játszott a válogatottban.

Az amerikai hírszerzés szerint egy kanadai nő küldhetett mérget Trumpnak

A méreg postán érkezett, egészen a Fehér Házig jutott.

Koronavírus-fertőzés miatt határozatlan ideig bezár a nemrég átadott győri jégpálya

A győri jégkorongklub dolgozói közül ketten produkáltak pozitív tesztet.

A TASZ szerint alapjogsértő a kormány tétlensége a koronavírus második hullámában

A koronavírus nemcsak az egészségügyi és járványügyi rendszerek számára jelent globális kihívást, hanem egyben a jogállami működés erőpróbája is.

Ungár Péter: az Alzheimer-kórban szenvedők méltóságát meg kell őrizni!

Az LMP álláspontja szerint a demencia, az Alzheimerrel élő családtagok gondozása nem csupán a család felelőssége.

A farokcsóválásé volt a főszerep Szombathelyen

Az Állatvédők Vasi Egyesülete szombaton tartott örökbefogadó napot, a négylábúak legnagyobb örömére.

Még a minisztert is félretájékoztatták azért, hogy ne derüljön ki: nincs elég dolgozó

Tanulságos történet egy szociális otthonról, egy állami hivatalról és egy félretájékoztatott miniszterről.

Horrorkecske tart rettegésben egy családot Kőszegen

Nemrég egy vasvillával próbálták sakkban tartani a tyúkólba betört, párosodni óhajtó Rambót.

Megszületett Léna, Nadin és Ménrót

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

LMP: a Fidesz folytatja háborúját a közalkalmazotti státusz ellen

A párt szerint a kormánypárt bojkottálta az országgyűlés bizottsági ülését.

Pozitív koronavírus-teszt miatt elmarad az SZKKA Fradi elleni meccse

A pótlás időpontjáról később születik döntés.

Zöldségenként 10 nap elzárást kapott egy paprikatolvaj

7 paprikát zsákmányolt, most 70 napig lesz hűvösön.

Tévés lesz az SZKKA hétvégi bajnokija

Az MTK-hoz látogatnak majd a szombathelyi kézis lányok.

Le fogsz döbbenni, hogy honnan is ered a szív ábrázolása

A meleg érzelmek helyett, sokkal inkább egy hidegvérű hüllőhöz van köze. 

van még itt cikk a témában: