Fotó: joskarola.blog.hu

Fideszes kampányra folynak el az EU-tól kapott forint milliók Szombathelyen

ugytudjuk.hu
2019. szeptember 3. kedd, 17:00
Közgyűlési határozatot sérthetett a Városfejlesztési Kft. és az AGORA.

Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt), a Joskar-Ola Lakótelep önkormányzati képviselője nemrég sajtóközleményben írt arról, hogy egy Európai Uniós projekt keretében zajló városi közösségépítő rendezvény a Fidesz kampánycéljait szolgálhatja. A projekt megvalósítói, a Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft. és az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ információink szerint nemcsak a Joskar-Olán, hanem a város számos pontján szervez a hetekben szabadidős rendezvényeket. 

 

Kelemen Krisztián szerint több mint gyanús, hogy a rendezvénysorozatot kapkodva, kampányidőszak alatt szervezték meg, úgy, hogy azon részt vehessenek a Fidesz képviselőjelöltjei, miközben ő semmilyen meghívót nem kapott a körzetében zajló eseményre. A képviselő mindezeken túl azt is állította, hogy az AGORA igazgatója, Parais István nemrég szintén az ő körzetében gyűjtött aláírásokat a fideszes jelölt számára.

 

A kérdéses programsorozat "A helyi identitás és kohézió erősítése" elnevezésű TOP-os pályázat keretén belül valósulhatott meg, melynek beadását a városi közgyűlés a 2018 októberi ülésén tárgyalta meg. A pályázatról ezután egészen idáig, nem sok információ volt, de úgy látszik, hogy megkapták rá az EU-tól igényelt 360 millió forintot, hiszen a megvalósítása (mint látjuk) megkezdődött.

 

Számos érdekességre bukkanunk, ahogy a tavaly októberi jegyzőkönyvet fellapoztuk. Több képviselő erős kritikával illette már akkor a projektet. Mind Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt), mind Molnár Miklós (Pro Savaria) nehezményezte, hogy a napirendi ponthoz kapcsolódó előterjesztést csak aznap kapták kézhez a képviselők. Molnár Miklós elmondta azt is, hogy a pénzügyekért felelős alpolgármesterként nem látta előre a pályázati anyagot. (Ne feledjük, ez még a fideszes városvezetés idei szétesése előtt történt!)

 

Horváth Attila (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt!) képviselő szerint a szakmai ismeretek hiányáról árulkodik, hogy a várost úgy osztották fel 6 körzetre, hogy az Oladi lakótelep és pl. a Petőfi-telep egy közösségfejlesztési területhez tartozik, holott gyökeresen más problémákkal küszködnek az ott élők.


A vitához hozzászóló Ipkovich György (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) képviselő pedig már akkor arra figyelmeztetett, hogy a programmegvalósítást a városvezetés nagyon könnyen választási kampánycélokra használhatja fel.

 

Félelme úgy látszik, hogy be is teljesült, hiszen valóban az október 13-i önkormányzati választás előtt másfél hónappal, a kampány kellős közepén indítottak a projektgazdák.

 

A közösségfejlesztő pályázat beadásáról akkor a 273/2018 számú Közgyűlési határozattal döntöttek a városatyák. 20 igennel (ellenszavazat nélkül) megszavazták, azonban Nemény András azon módosító javaslatát is, mely szerint a pályázat benyújtóinak (tehát a Városfejlesztési Kft-nek, valamint az AGORA-nak) a projekttel érintett terület önkormányzati képviselőit kötelezően be kell vonni a munkába.

 

Ha igaz az, amit Kelemen Krisztián a közleményében állít, mely szerint a projekt keretében zajló rendezvényre még csak meghívót sem kapott, erősen vélelmezhető, hogy a Kft. és az AGORA nem vonta be őt és sejthetően a többi képviselőt sem a munkába, ezzel pedig a két városi szervezet a saját fenntartójának közgyűlési határozatát sértette meg, illetve hagyta figyelmen kívül.  

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás