Felmentette a bíróság a mosonmagyaróvári üzemvezetőt, akinek beosztottja meghalt a rázuhanó gabonazsákoktól

Papp László Tamás 2020-12-14 19:25:31
A Győri Törvényszék – az elsőfokú döntést megváltoztatva – felmentő ítéletet hozott a vezető ügyében, akinek irányítása alatt álló dolgozóra munkavégzés közben úgynevezett big-bag zsákokban tárolt gabona zuhant, és ennek következtében elhunyt.

A vádlott üzemvezetőként, míg a sértett az ő irányítása alatt is álló targoncavezetői munkakörben dolgozott egy mosonmagyaróvári üzemcsarnokban. A csarnok mellett raklapokon, tömbös formában, két sorban egymáson tárolták azokat a 600-1000 kg közötti súlyú big-bag zsákokat, amelyekben megtisztított vetőmag (köles) volt, és amely zsákok közül három ledőlt, egy közvetlenül a sértettre zuhant, a másik kettő pedig a már ledőlt zsákra borult. Ez a nagy erejű, tompa erőbehatás pedig a sértett halálát okozta – közli a Győri Törvényszék.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek találta foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében, és őt 1 év 10 hónap szabadságvesztés büntetésre ítélte, amelyet három évi próbaidőre felfüggesztett. Az elsőfokú bíróság azért állapította meg a vádlott felelősségét, mert munkaköri leírása tartalmazta, hogy feladatát képezi a munkavégzés során észlelt hiányosságok feltárása, a biztonságos munkavégzés körülményeinek megvalósítása, és bár a sértettnek a baleset napján a zsákok közelében nem volt munkafeladata, a vádlott nem tett semmit az instabillá vált zsákok tárolásában rejlő veszélyforrás megszüntetése és a baleset elkerülése érdekében.

A Győri Törvényszék másodfokú bíróságként eljárva ugyanakkor arra az álláspontra helyezkedett az elsőfokú eljárásban beszerzett szakértői vélemények értékelésével, hogy a baleset kizárólag akkor lett volna megakadályozható, amennyiben az üzemben nem két sorban tárolják a zsákokat, ami, bár nem szabálytalan tárolási mód, de már önmagában is veszélyforrást jelent, hanem a zsákok lecsúszása, ledőlése megakadályozása érdekében piramis alakzatban. Mivel a balesetet okozó rakat szélein tárolt zsákok ledőlése, lezuhanása nem minden esetben látható előre, az történhetett akár hirtelen, váratlanul, néhány másodperc alatt is, az üzemvezető – aki egyébként a baleset bekövetkezésekor már nem volt műszakban, és aki minden előírást betartott – nem tehető felelőssé a sajnálatos, ám de véletlenszerűen bekövetkezett baleset miatt – szól a felmentő ítélet.

Szólj hozzá!

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.