Felmentette a bíróság a mosonmagyaróvári üzemvezetőt, akinek beosztottja meghalt a rázuhanó gabonazsákoktól

Papp László Tamás 2020-12-14 19:25:31
A Győri Törvényszék – az elsőfokú döntést megváltoztatva – felmentő ítéletet hozott a vezető ügyében, akinek irányítása alatt álló dolgozóra munkavégzés közben úgynevezett big-bag zsákokban tárolt gabona zuhant, és ennek következtében elhunyt.

A vádlott üzemvezetőként, míg a sértett az ő irányítása alatt is álló targoncavezetői munkakörben dolgozott egy mosonmagyaróvári üzemcsarnokban. A csarnok mellett raklapokon, tömbös formában, két sorban egymáson tárolták azokat a 600-1000 kg közötti súlyú big-bag zsákokat, amelyekben megtisztított vetőmag (köles) volt, és amely zsákok közül három ledőlt, egy közvetlenül a sértettre zuhant, a másik kettő pedig a már ledőlt zsákra borult. Ez a nagy erejű, tompa erőbehatás pedig a sértett halálát okozta – közli a Győri Törvényszék.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek találta foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében, és őt 1 év 10 hónap szabadságvesztés büntetésre ítélte, amelyet három évi próbaidőre felfüggesztett. Az elsőfokú bíróság azért állapította meg a vádlott felelősségét, mert munkaköri leírása tartalmazta, hogy feladatát képezi a munkavégzés során észlelt hiányosságok feltárása, a biztonságos munkavégzés körülményeinek megvalósítása, és bár a sértettnek a baleset napján a zsákok közelében nem volt munkafeladata, a vádlott nem tett semmit az instabillá vált zsákok tárolásában rejlő veszélyforrás megszüntetése és a baleset elkerülése érdekében.

A Győri Törvényszék másodfokú bíróságként eljárva ugyanakkor arra az álláspontra helyezkedett az elsőfokú eljárásban beszerzett szakértői vélemények értékelésével, hogy a baleset kizárólag akkor lett volna megakadályozható, amennyiben az üzemben nem két sorban tárolják a zsákokat, ami, bár nem szabálytalan tárolási mód, de már önmagában is veszélyforrást jelent, hanem a zsákok lecsúszása, ledőlése megakadályozása érdekében piramis alakzatban. Mivel a balesetet okozó rakat szélein tárolt zsákok ledőlése, lezuhanása nem minden esetben látható előre, az történhetett akár hirtelen, váratlanul, néhány másodperc alatt is, az üzemvezető – aki egyébként a baleset bekövetkezésekor már nem volt műszakban, és aki minden előírást betartott – nem tehető felelőssé a sajnálatos, ám de véletlenszerűen bekövetkezett baleset miatt – szól a felmentő ítélet.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.