ÉLŐ - Vizsgálóbizottságot állít fel Szombathely az ételmérgezéses ügy miatt

Farkas Bazsi 2018-10-25 08:51:00
A szombathelyi közgyűlésről blogolunk.

20:29 - I.Világháborús emlékmű felújításáról döntenek

És egy új emlékművet is állítanának 700 tűzoltó emlékére, ha lesz rá pénz. Jön az utolsó napirendi pont. 

Megszavazzák a felújítást, annyi módosítással, hogy a felújított világháborús emlékmű Szőlősbe kerül. 

Az új emlékműre pedig megpróbálnak pénzt szerezni.

A nyílt ülés ezzel véget ért, egy napirendi pontról, a sport és kultúra területén dolgozó önkormányzati dolgozók kitüntetéseiről zárt ülésen döntenek.

A következő rendes közgyűlés december 13-án lesz. 

Én köszönöm a figyelmet, azt hiszem a mai ülés egyik fő szava a közterület-felügyelő volt. 

 

Térfigyelő kamerákat helyezhetnek ki a Derkovitson is

Szemetelés és éjszakai hangoskodás miatt panaszkodnak a lakótelepeken élők, ezért a Közterület-felügyelet folyamatosan bővíti kamerarendszerét. A Derkovitsról is gyakran érkezik bejelentés.

20:21 - És mi van a piaccal?

Ezt is Ipkovich kérdezi, mert még mindig nem történt semmi a vásárcsarnok felújításával. Szóval, hol tart a közbeszerzés?


Hetven fölött jött kérdés a kivitelezőktől a tervező felé, emiatt pedig folyamatosan ki kell tolni az ajánlattevési határidőt. Emiatt nincs még pont a közbeszerzés végén - válaszolja Illés.
 

 

20:17 - Mi van a Savaria Nagyszállóval?

Ipkovich György kérdezi a jegyzőt, hogy mi van a szállóval, mert korábban felszólították a felszámolóját, hogy rakjon rendet. A cserép potyog, a szálló el van kerítve, de fizet e közterület-használati engedélyt. 

Levelet küldtek, válasz nem jött - mondja Károlyi Ákos jegyző. Ahogy tudja a Járási hivatal is eljárást indított az ügyben. 

240 millióért ajánlotta fel legutóbb a tulajdonos a városnak. Rajta lesz a városvezetők szeme az ingatlanon. 


 

20:09 - Vizsgálóbizottságot állítanak fel az ételmérgezéses ügy kivizsgálására 

Itt volt Gyopáros Alpár, akivel a Modern Városok programot beszélték át, szóba került e Vásárcsarnok? - kérdezi Ipkovitch.

Azt mondja Puskás, hogy nem került szóba.

Nincsenek járdatisztító és úttisztító gépek - mondja Tenki Mária. Régen 6 volt, ma egy van. Gépeket kellene vásárolni, embereket kellene felvenni, de ehhez olyan béreket kell ajánlani, hogy legyen olyan, aki elvállalja a munkát. Nincs elég közterület-felügyelő sem. 

Horváth Soma kontrázik rá: A közgyűlés elején azt mondta, hogy több közterület-felügyelő kell, de akkor Takátsné nem szavazta meg. 


Szavaznak arról, hogy támogatást adnak a Savaria TSE-nek, repülhetnek Kínába a vb-re.

Vizsgálóbizottságot állítanak fel a közétkeztetési fertőzés vizsgálatára. Tagjai pedig: Kecskés László (Fidesz-KDNP), Nemény András.

Sorban jönnek a két ülés közötti határozati javaslatai, minden átmegy. 

 

19:43 - Zöld sasok!

A Szent Márton gála a Haladás-Ferencváros meccs miatt került későre, vagyis nyolc órára. Igen ám, de közben a tévéközvetítés miatt a focimeccset más időpontra tették. De most akkor mi legyen? - Puskás polgármesternél a szó.

A város első embere azt mondta, hogy végül hagyták a gálát a nyolc órás kezdésnél. 

Molnár visszakapja a szót. Újra előhozza a gyógyszertári bútorok ügyét. Azt mondja, hogy áron alul adtak el egy üzlethelyiséget a Fő téren, azzal a kikötéssel, hogy a bútor ott marad. Nem maradt ott, kár érte a várost. A pénzt be kell hajtani, abból jutna háborús emlékműre és jutna a tűzoltók szertárára is. 15 milliót kértek a lánglovagok. 
 

19:27 - Breaking! Ágh Ernő felszólalt


László Győző arról beszél, hogy ne keverjük össze a szakmát a politikával. Az önkormányzati cégek vezetői ne menjenek már politikai eseményre, de persze ehhez elsőként az kellene, hogy a politikusok ne hívják őket oda, hiszen hogyan lehet elvárni, hogy egy ügyvezető nemet mondjon a kenyéradójának a felkérésére. 

Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) szót kér!!!!!

Röpke tíz óra kellett hozzá és máris hallhatjuk Ágh Ernőt. Tisztázza: decemberben lesz a Rendvédelmi Bizottságban tárgyalva a mobil kamerák kihelyezése. Azt is hozzátette, hogy a Mártírok terén tönkre ment egy kamera, de nem volt pénz újra. A Castrum cég vezetője pótolta ki az összeget 600 ezer forinttal, így novemberre újra lesz köztéri kamera a mozi mellett.

Horváth Attila ismét az Arany-patak híd kérdését hozza elő. Mi a helyzet ezzel?

A polgármester azt mondja, hogy a kis hidat október végéig kell megjavítani, az új hídra pedig ha lesz pénz, akkor lesz.

Molnár Miklósban megrendült a bizalom Varsányival szemben. A casus belli a mobil kamerák voltak. Az alpolgármester azt javasolja, hogy át kell strukturálni a Közterület-Felügyeletet Szombathelyen. Későn kezdődne a Szent Márton ünnepség - ez már egy másik téma amivel Molnár folytatja. 

Molnár a végén ismét előhozza a Fő tér egykor patinás gyógyszertárának bútorait, amik most valahol egy raktárban rohadnak, de jó lenne őket visszaszereznie a városnak. 

Ezt egyébként már a múltkori közgyűlésen is szóba hozta. 
 

19:07 - Oszt’ kutad van e?


Molnár Miklós azt javasolja, hogy a jegyző adjon már tájékoztatást kutakkal kapcsolatban, mivel életbe lépett a kút törvény.

Károlyi Ákost ezt meg is teszi. Azt javasolja a szombathelyieknek, hogy minden esetben a jegyzőnek jelentsék be a kutat. Innentől ők már intézkednek. 


Nemény azt javasolja, hogy a következő közmeghallgatást időben ki kellene hirdetni. Előhozza a közétkeztetés ügyét, nemrég ugyanis egy több száz gyereket és felnőttet érintő fertőzés történt Szombathelyen. Ezzel kapcsolatban azt javasolja, hogy állítsanak fel egy bizottságot, ami kivizsgálja az ügyet.

Bár korábban már döntöttek róla, hogy szabályozzák, hogy a városi intézményvezetők milyen módon vehetnek részt kampányban, most mégis azt mondja, hogy újra előhozza, mivel nem esett szó eddig a Haladás Sportkomplexum vezetőjéről, aki szintén részt vett Melega Miklós kampányában.

Illés alpolgármester nem érti, hogy miért kellene beszélni a közétkeztetésről, hiszen benne van az anyagban, hogy a közétkeztető nem hibázott. 

Újra napirenden van Varsányi Péter, a Közterület-Felügyelet vezetőjének ügye - Balassa Péter hozza elő. A Jobbikos képviselő nagyon nekimegy az igazgatónak, azt mondja, hogy keményen kampányolt a Fidesz jelöltjének. Azt javasolja, hogy decemberben tárgyalni kell Varsányi ügyét. 

Tóth Kálmán ismét előhozza az illegális szemétlerakás ügyét. Ezzel foglalkozni kell, mivel kezdenek megszaporodni az illegális lerakók. 


Horváth Soma arról kér tájékoztatást, hogy mia helyzet a Derkovitsra szánt mobilkamerákkal. Ezek az eszközök voltak azok, amiket a Közterület-Felügyelet vezetője Melega Miklós társaságában bemutatott egy sajtótájékoztatón. Horváth azt mondja, hogy a mobil kamerákról a döntést nem látja a korábbi közgyűlési anyagban, de most sem látja. Most akkor ezekkel mi van?

 

18:20 - Ha így folytatják, nyolcra otthon lesznek

Újabb napirendi ponttal lett kevesebb. Meghozták az egészségügy alapellátást érintő döntéseket. Mindenki megszavazta, akár csak a 2019/2020-as tanév álalános iskolai körzeteit. 
 

Most jön a két közgyűlés közti beszámoló ideje. 

 

18:13 - Lesz pénz bőven a 20. Karneválra

Késélen táncolt az idei Karnevál pénzügyi helyzete - mondja Tóth Kálmán. Azt javasolja, hogy nagyobb büdzsét kellene gurítani a szervezőknek, mégis csak a 20. jön a sorban.

Ipkovich folytatja, azt mondja idén kevesebbek voltak, mint korábban, ezen pedig úgy lehetne változtatni, hogy emeljenek be több történelmi kort a szervezők, ehhez azonban pénz kell, azt javasolja, hogy adjanak 10 millió forinttal többet. 

Lesz Nagy Károly dombormű Szombathelyen - ezt már Koczka Tibor jelenti be. Ipkovich ugyanis azt javasolta, hogy akár az ő alakját is be lehet emelni, hiszen járt Szombathelyen. 

Sátory Károly (Fidesz-KDNP) is szót kér, most szólal meg először ma. Azt mondja, hogy ő már tavaly javasolta, hogy legyen egy szakember, aki a felvonulást felügyeli, de akkor lehurrogták. Most ismét ott tartanak, hogy a felvonulást színesebbé, gazdagabbá kell tenni, ami plusz pénzzel jár.

Teljes egyetértésben szavazzák meg, hogy a Karnevál több pénzből gazdálkodhat jövőre, vagyis 47,5 millió forintot kapnak az önkormányzattól a szervezők. 

 

17:52 - Megpörgették

Gyorsan szavazak a Sportiskola szerződésének elfogadásáról és a Mesebolt Bábszínház igazgatói posztjánk pályázatáról is. 

Már a Savaria Karnevál pénzügyei jönnek. 

 

17:47 - Megválasztják a Parkfenntartási Kft. vezetőjét

Kiss Dávid ügyvezető megbízatása lejárt, ezért kell róla szavazni. 


Nemény azt mondja, ez az a terület, ahol vannak hiányosságok. Ezért ők nem fognak gombot nyomni. Nemény arra is emlékeztet, hogy Kiss Dávid is részt vett a kampányban. Együtt ültetett fát Melega Miklós képviselő jelölttel, Puskás polgármesterrel és Hende Csabával. 

Rettegi Attila azt mondja, hogy Kiss dolgozni ment oda, nem kampányolt, nem nyilatkozott semmit. 

Szavaznak arról, hogy decemberben megtárgyalják az önkormányzati intézményvezetők kampány szereplését, és kinevezik Kiss Dávidot újabb egy évre.  
 

17:30 - Szavaznak a közlekedésről

Nem lesz főállású közlekedési szakembere Szombathelynek. 

Az előterjesztést elfogadta a közgyűlés. Nekilátnak a közlekedés átszervezésének. Legalábbis a szándék megvan. 

 

17:08 - Kezdünk egy helyben topogni

Illés Károly azt mondja, hogy a megnövekedett közlekedés a városvezetés bűne - egyébként nem, csak szarkazmust használ az alpolgármester. De megvannak az ötletek, hogy hogyan oldják meg és nincs igaza az ellenzéknek, amikor azt mondják, hogy nem foglalkoznak a témával, mert folyton napirenden tartják.


Kopcsándi József vizsgán érzi magát. Mert ez az anyag olyan, mint amikor a vizsgára kap egy feladatot a diák és neki kell kidolgozni azt. Nekik döntést kellene hozni, nem brainstormingolni. 


Molnár Miklós azt mondja, hogy meg kell határozni, hogy mekkora városhoz szabják a közlekedési koncepciót. Amíg ezt nem tudják, addig ez csak tűzoltás. 

Kezd nagyon elaprózódni a vita. 

Horváth Attila azt mondja, hogy ő szólt, hogy baj lesz belőle, hogy egyszerre zárnak le mindent Oladon. Lett is baj belőle. 

Ágh Ernő közlekedési koncepciót érintő javaslatát nem halljuk. Még mindig nem kért szót. 

Takátsné konkrét javaslattal jön. Lehessen beállni lakossági bérlettel, a SZOVA üzemeltette sorompós parkolóba is. 


Kelemen Krisztián is ugyanazt mondja, hogy koncepció kell, járdákat kel felújítani, parkolást kell megoldani.


 

16:33 Itt most a parkolásról van szó

Ez csak egy első olvasatos anyag, és köszönjük az elkészítését - mondja Puskás. Segítséget kér a megoldáshoz. 

Sokan vannak még, akik hozzá szeretnének szólni.

Jön Balassa Péter. 16 évvel ezelőtt volt utoljára forgalomszámlálás. Kellene egy közlekedési szakember, aki folyamatosan foglalkozik a témával - ezt javasolja. Azt veti fel, hogy a közlekedési nehézségeket az is okozza, hogy egy családi ház helyére a mostani önkormányzati szabályozás lehetővé teszi, hogy egy 6 lakásos társasház épüljön. Ez plusz 12 autót jelent kapásból.

Puskás álmodik. Már arról, hogy lesz jó közlekedése Szombathelynek.   

Horváth Soma a parkolókkal foglalkozik. Korábban történt olyan, hogy érvényes építési engedély járt le, mert nem készült el parkoló. A képviselő most azt mondja, erre figyelni kell a továbbiakban. 

László Győző, ha már utakról van szó, akkor a Rohonci út felújítását hozza fel. Nem az öröm hangjait hallotta a Derkovitson lakóktól, amikor szóba jött a Rohonci. Ezeket később egyeztetni kellene a kivitelezővel. 
 

 

16:06 - Közelekdünk, ha tudunk

Nemény András kezdi, méghozzá azzal, hogy elég szomorú, hogy egy városvezetés a ciklusa végén kezd el foglalkozni a közlekedéssel. Azt mondja, hogy rendre elutasították őket akkor, amikor javaslattal éltek a közlekedéssel, a parkolással kapcsolatban. A frakcióvezető azt mondja, hogy korábban 100 milliók mentek el a Haladás Sportkomplexumra, ez a pénz pedig mehetett volna útfelújításra is. Hozzátette, hogy ez a mostani anyag valami összeollózott valami, de nekik lesz majd koncepciójuk a város teljes területére. 

Puskás azt mondja, hogy a szombathelyi múltból kiindulva korlátozottak az út fejlesztési lehetőségek, de ezeket így is végre kell hajtani. Kinőttük a várost, ez a helyzet - mondja a polgármester. 

Lendvai Ferenc nem érti, hogy mi a baja a baloldalnak  Berzsenyi tér felújításával - Nemény ugyanis azt mondta, hogy a külvárosi beruházások helyett a Berzsenyi tér kőtömbjébe öntötték a milliókat a városvezetők. A Fidesz frakcióvezetője most azt mondja, hogy a belvárost kell elsőként tehermentesíteni. Adatokat sorol, azt mondja, hogy közel 55 ezer autó mozog napi szinten a városban.

*Ez hosszú lesz, a közeledés olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá.*

Tóth Kálmán a saját választókerületét hozza. Olyan mint egy lufi, ami egy madzagon függ. Ez a madzag pedig a Rumi út. 700 méteres, meg nem valósult beruházást hoz fel, amit elmulasztott a városvezetés, emiatt van most ez a helyzet, náluk. 
 

 

15:43 - Zavar van az Erőben

Illetve a szavazógépben, ki kell bogozni, hogy most akkor mi is van.

A lényeg, hogy elutasították az előterjesztést. 
 

És jön a finiség, a közelekdési koncepció.

 

15:31 - Folytatjuk

Lakézy Gábor folytatja ott, ahol abbahagyta.


Azt mondja, hogy a közelekdést érintő szakmai véleményt elmondta. A Falco-gyárral kapcsolatban pedig az a helyzet, hogy a lakosság és a gyár kérései ellentétesek, így abban a város nem tud dönteni. 
 

14:54 - Egy kis bohózat a szünetre

Csak amíg Puskás vissza nem ér.

 

Elvonókúra - Bohózat - Telepódium - Rejtő Jenő, Ágoston György

Rejtő Jenő, Ágoston György Elvonókúra - Bohózat - Telepódium Tanár: Szilágyi Tibor Anna: Kovács Zsuzsa Halmosné: Tábori Nóra Növér: Csala Zsuzsa Piros: Bodrogi Gyula Torday: Dózsa László Bolond: Forgács Gábor Lajos: Horváth Gyula

14:49 -  Puskásnak rendezvényt kell megnyitnia

Ezért van most szünet - ezt mondja Molnár. Azt javasolja, hogy a kabinet irodának egyeztetnie kellene a programokat és a közgyűlésnek ne kelljen már várna azért mert a polgármester rendezvényt meg megnyitni.
 

 

14:46 - Szórakozunk, szórakozunk?!

Horváth Attila szólal fel, azt mondja van egy olyan terv, hogy a Dolgozók útját összekössék a Muskátli utcával, az oladik azonban ezt nem szeretnék. Azt pedig nem érti, hogy a városvezetők, miért szórakoznak a fahíddal.

Puskás azt mondja, hogy nem szórkoznak. Lendvai Ferenc is azt mondja, hogy nem szórakoznak. 

Egyébként még nem is a közlekedés a téma, hanem a  településrendezési eszközök generális felülvizsgálatáról van szó. 

Nemény a Falco-gyár anyagát szeretné kivenni ebből a napirendből. 

Kántás Zoltán is hozzászól a Falco-gyár ügyéhez. Arra emlékeztetett, hogy 2006-ban a lakótelepet a szocialista városvezetés sorolta át kisvárosias lakóövezetből, vegyes besorulásúvá. 

Lakézy Gábor városüzemeltetési osztályvezető ad válaszokat. Az oladi út témája az első. Azt mondja, hogy muszáj lesz új utat építeni, mert sok új lakás épült Oladon, az autóforgalmat pedig el kell vezetni. 

Horváth Attila szól közbe, erre Puskás fél 4-ig szünetet rendel el. 
 

 

14:33 - Unió Söptével

Vagy legalábbis megállapodás, az kéne, az ipari fejlesztéseknél.

Ipkovich kezdi a felszólalást. Azt mondja, hogy 2010-ben torpant meg ez a fejlesztés, akkor az M86-os, a vasútfejlesztés, a váti reptér is szerepelt a tervekben. Azóta csak a gyorsforgalmi készült el. Nincs megállapodás Söptével, merthogy a falu közigazgatási területén van az a terület, amerre terjeszkedhetne Szombathely. Annyi módosítást javasol Ipkovich, hogy vegyék bele az előterjesztésbe, hogy egyezzenek meg Söptével.


Puskás azzal nyugtat, hogy Söptével folyamatosan tartják a kapcsolatot. 

Van egy kis adok, kapok, hogy ki mit vett meg és ki mennyi hitelt fizetett vissza, aztán szavaznak.

Ipkovich módosító javaslatát leszavazzák, a rendeletet megszavazzák. 

 
 

14:19 - Folytatódik a közgyűlés

Az ipari terület fejlesztése a következő napirendi pont. 

 

13:49 - Te is gazdagabbnak érzed magad?


Ma minden szombathelyi egy kicsit vastagabb lett. Pályázunk 362 millió forintra, és miénk egy 2,5 milliárd forintos létesítmény. Ennyit számokban a délelőttről. 

Van még 12 napirendi pont, közte olyan nyalánkságokkal, mint a város közlekedési koncepciója.

Amúgy ki mit tippel mikor fog szót kérni Ágh Ernő?
 

12:45 - Szavaznak a Fedett Uszodáról

Nincs itt semmi látnivaló, Szombathelyé lett a létesítmény, jöhetnek a fejlesztések.

14 óra 15 percig szünet. Mindenkinek jó étvágyat! 
 

12:38 - 2,5 milliárdos eszközről van szó

Szombathelyé lenne a Fedett Uszoda. Eddig ugye a VasiVízé volt, most átadná azt a városnak, így a későbbi fejlesztéseket könnyebben hajtanák végig. 

Nemény azt mondja, hogy 220 millió forintos hiánnyal dolgozik most az Uszoda, ebből az új medencerész 31 millió forintot tesz ki. Azt kellene tudni, hogy a Haladás Sportkomplexumra mennyi pénz megy el, most ismét csak nőnének az önkormányzati terhek. 

Puskás erre azt mondja, hogy neki a macska jutott eszébe, ami mindig nyávog.

Molnár Miklós egy komoly segítségre hívja fel a figyelmet. Hamarosan változik ugyanis a TAO támogatás, ilyen pénzt jövőre lehet majd üzemeltetése is fordítani a látványsportágaknál, mint például a foci stadionoknál és uszodáknál is. Ilyen pénzeket azonban csak sportszervezetek hívhatnak majd le. A több száz millió forintos támogatás miatt jó lenne ha az üzemeltetést később újra tárgyalná a közgyűlés.

 
Sok a kérdés - ezt már Tóth Kálmán mondja. Kopcsándi József szintén kérdéseket fogalmaz meg. Hogyan lesz a TAO, mi tartozik bele, teljesen kikerül a képből az AVUS vízilabda klub, mennyi pénzt tudunk kérni állam bácsitól?

A legnagyobb kérdés az, hogy milyen konstrukcióban álljon fel az uszoda átadás. Az Uszoda eszközeit adja át a VasiVíz a városnak, az üzemeltetés pedig maradjon a VasiVíznél, ezt pedig később meg tudják változtatni - ezt javasolja Illés Károly. 

Ami egyelőre tuti, hogy 15 évig az AVUS az új medence használója.
 

11:57 - Tök aktívak a Fideszes képviselők

Jah nem. Eddig csak az ellenzéki képviselők Illés és Molnár rágta meg eddig a pályázat beadásának kérdéseit. 

Most éppen Nemény fejezi ki aggályát amiatt, hogy mennyire volt előkészítve az anyag. 

Kellett nekem panaszkodnom, Rettegi Attila (Fidesz-KDNP) szólal fel. Azt mondja, hogy nem érti, hogy miért kell ennyit megrágni azt, hogy pénzt kapjon a város. Az ellenzéki képviselők mindig ennyit piszmognak, aztán mégis megszavazzák - összegzi. Rettegi úgy véli, kellene ez a pályázat ahhoz, hogy az egyes városrészek ismét tudjanak önállóan programot szervezni.

Illés Károly folyatja. Azt mondja, közel vannak a konszenzushoz.


Tóth Kálmán azt mondja, hogy nekik nem a pénzek érkezésével van gondjuk, hanem azzal, hogy nem tárgyalta a szakbizottság az anyagot, és azzal is, hogy korábban is volt arra példa, hogy elfogadtak egy pályázatot septiben, aztán később le lettek söpörve a későbbi módosítások, azzal, hogy jah ezt már tárgyalták. Azt javasolják legyen felelőse ennek a pályázatnak, méghozzá Koczka Tibor (Fidesz-KDNP) alpolgármester. 


Takátsné Tenki Mária (Fidesz-KDNP) nem bonyolítja túl, azt mondja, hogy szavazzák meg ezt a pályázatot és kész. Azt mondja, hogy a múlt héten megtárgyalta az anyagot a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága és csak támogatni tudják.

Molnár Miklós meg azt mondja, hogy Tenki Mária egy parafenomén, mert az agyag csak ma reggel lett kiosztva, így nem tudja, hogyan tárgyalta meg múlt héten a JTB.

Kopcsándi volt az utolsó hozzászóló. Szavaznak, 9 módosító indítvány van, most erről voksolnak.

Decemberben visszahozzák a pályázatot napirendre, annak felelőse Illés Károly lesz, a városrészek képviselői be lesznek vonva a pályázatba, decemberben bejön a költségvetés tárgyalása.

Elfogadta a képviselő testületet a pályázat beadását. 

 

Hosszú volt a vita a pályázatról? Na csak várjatok! Most jön az Uszoda. 

11:42  - Még mindig a pályázaton vitáznak

Javaslom, hogy töltsük ki az időt egy kis zenével. Jön Lady Gaga és Bradley Cooper a Csillag születik című film zenéjével. A film már a harmadik remakeje az eredeti 1937-esnek. Kicsit hosszúra sikeredett, de jó zenék vannak benne.

Lady Gaga, Bradley Cooper - Shallow (A Star Is Born)

Listen to brand new music from Bradley Cooper & Lady Gaga from the 'A Star Is Born' Soundtrack: http://smarturl.it/ASIBSoundtrack Get tickets to see the film: US: http://www.astarisbornmovie.com/#/GetTickets International: http://www.astarisborninternational.com Follow Lady Gaga: Facebook: http://gaga.lk/facebook Twitter: http://gaga.lk/Twitter Instagram: http://gaga.lk/Instagram Snapchat: http://gaga.lk/Snapchat Spotify: http://gaga.lk/Spotify Email List: http://gaga.lk/News

 

11:15 - Balassa 2011-be tekeri vissza az idő kerekét


Még mindig a napirendi pontot tárgyalják. 

Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) egy anekdotával kezdi: a volt szőlősi plébánossal annak idején megállapították, hogy Jézus volt az első kommunista, mivel a hegyi beszéd sokban hasonlít az első kommunista kiáltványra. Lényeg, hogy Tóth egy csöppet aggódik, hogy ez a projekt megvalósul e, mivel az EU-s pénzek egy részét vissza fogják tartani.


Balassa megint hozott ajándékot, Közös jövőnk 2011. Ezt a dokumentumot lobogtatja, amiben nagyon sok ígéret van ám szerinte sok minden nem valósult meg. Utak fejlesztése, Savaria Szálló, 11-es Huszár úti laktanya felújítás és még nagyon sok minden ami ugyanúgy áll mint 7 évvel ezelőtt. Balassa attól tart ezzel a projekttel is így fognak járni. 


Puskás másképp látja. Nőtt az iparűzési adó bevétele a városnak, nőtt a felsőoktatás színvonala, és így tovább.

Horváth Attila folytatja. Szerinte több sebből vérzik a projekt leírás. Elsőként az, hogy kohézióról beszélnek ugyanakkor a városvezetés nem hajlandó egyetlen ellenzéki javaslatot sem tárgyalni. Azt pedig elég furcsának tartja, hogy a szombathelyi városrészi közösségeket összevonnák egymással. Más a problémája egy oldainak és más egy Parkedő lakóparkban élőnek - mondja.


Ne a város vezetéshez tartozó kohéziót erősítse a projekt - ezt már László Győző mondja. Azt mondja, hogy a kohéziónak ott kellene kezdődnie, hogy a városvezetés hajlandó foglalkozni az ellenzéki javaslatokkal. Illegális szemétlerakók és épülő parkolók ügye még csak napirendi pont sem lehet, azért mert az ellenzék javasolja. Ez tarthatatlan. 

Molnár Miklós szakmázik. 2015-ös TOP projektről beszélünk, 2018. október 31-es a beadási határideje, és ma reggel kapta meg az anyagot. Közben a partner cég vezetője szabadságon van. Eléggé elő lett ez készítve - summázza. A konzorcium vezetője legyen az AGORA, ez pedig a javaslata már. A pályázatba ugyanis olyan feladatok lettek kiosztva a Városfejlesztési Kft-nek, amelyekhez nincs is jogosultsága a cégnek. 


Balassa ismét Puskás ígéreteit hozza elő, amelyekből nem lett semmi. Parkolóház és mélygarázs építése, semmi sem lett belőle, új buszok vásárlás, semmi sem lett belőle, Szombathely-Kőszeg vasúti közlekedés fejlesztése, semmi sem lett belőle, és még jópárat felsorol Balassa. 

Puskás azt mondja, hogy sajnos vannak álmok, amik nem valósulnak meg. Ezek is így jártak. 
 

 

10:55 Végül mégiscsak bekerült Melega Miklós a közgyűlésbe

Bár csak hallgatóként, de a levéltár igazgatója is a teremben van. 

Na folytassuk a kohézió erősítésével! 
 

10:43 - A helyi identitást és kohéziót erősítenek

Hogy az mi a fityfene, azt nem nagyon tudom. Előzetes anyag ugyanis nem került ki róla. Az tuti, hogy TOP-os pályázat és 362 millió forintról van szó. Ebben két partner van az egyik a Városfejlesztési Kft, a másik pedig a AGORA.


Nemény kicsit aggályosnak tartja, hogy az egyik partner vezetője a korábbi alpolgármester Lazáry Viktor. Azt javasolja, hogy hallgassa meg a közgyűlés, hogy milyen elképzelései vannak. Másrészt pedig aggódik, hogy mi lesz ha nem nyernek, a városnak most nincs 362 millió forintja.

Illés Károly (Fidesz-KDNP) kér szót. Azt mondja a legjobb kezekben van a projekt. 

Ipkovich György folytatja azt mondja, hogy attól tart megöregedett és túl sok mindent látott a világban. Most attól tart, hogy ez a projekt egy olyan finanszírozási forma, ami alkalmas arra, hogy közpénzből közelgő EU-s vagy önkormányzati választási kampányt lehessen fizetni. Tiszta helyzetet, és átlátható formát szeretne ennek a projektnek. 

 

10:27 - Jönnek a napirendi pontok

Elsőként Dr. Popgyákunik Péter, a helyi választási bizottság elnöke számol be az időközi szavazásról. 

Elfogadták a beszámolót. 

 

10:20 - 28 napirendi pont javaslat jött, csak Balassától 11

Erről mind szavaznak.

Molnár javaslatát elfogadják, lesz népszámlálás.

Nem lesz beszámoló a piaccal, és az Arany-patak híddal kapcsolatban. De a közteresek sem fognak többet járni a lakótelepeken. 

Nem lesz okmányiroda a Domusban. 

Nem kapnak helyet a szurkolók a Haladás Felügyelő Bizottságában.

Nem ad a városvezetés felvilágosítást a derkovitsi buszfordulós parakolóval kapcsoltban.

Busz pavilonokat sem fogunk pluszban venni, és marad a Közbeszerzési Bizottság felállása is. 

Nem lesz ingyen töltikézés sem az elektromos autóknak. Zöld rendszámos autók ingyen parkolását is elkaszálták. 

Nem hívják vissza a SZOVA vezért, és a Közterület-Felügyelet vezetőjével szemben sem lesz fegyelmi.

Elutasították a szombathelyi illegális szemétlerakóval kapcsolatos beszámolók elkészítését, de nem lesz új közmeghallgatás sem. 

De minek is ragozzam, minden ellenzéki javaslatot leszavaz a közgyűlés. 

A tűzoltók emlékművének felállításának napirendje azonban bejön. 

 

9:45 - Nincsen városi napilap, fegyelmi Varsányival szemeben

Nemény András napirend előtti felszólalásában az egy ideje már minden közgyűlésben előhozott városi napilapot veszi elő. Azt javasolja, hogy ugyan legyen már újra ingyenes, minden szombathelyi postaládába bedobott hetilapja Szombathelynek, vagyis Savaria Fórumot mindenkinek.

Nemény azzal folytatja, hogy adjanak pénzt a Savaria Táncsport Egyesületnek, és arra is kéri Puskást, hogy menjen el sétálni Kelemen Krisztiánnal és nézze meg milyen állapotban vannak a járdák a Joskar-Ola lakótelepen. 


Tűzoltó emlékművekről van szó. Molnár Miklós azt mondja, hogy ugyan már ne költsük el a költségvetés pénzét előre szobrokra, akkor, amikor utak és járdák vannak gyalázatos állapotban.

Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) érvényes közmeghallgatás összehívását javasolja. Volt ugyanis egy a közelmúltban, de azon nagyon kevesen voltak. A képviselő azzal folytatja, hogy számolják fel az illegális szemétlerakást és azt javasolja, hogy kérjenek ki egy összeállítást a Közterület-Felügyelettől, hogy az elmúlt időszakban hány lakossági bejelentést kapott és ezekek milyen következménye volt.


Balassa Péter (Jobbik) egy kisebb csörtét folytat Puskással, mivel állítása szerint nem kapott szót akkor, amikor az időközi választás került szóba. Puskás azt mondja nem nyomott gombot, Balassa azt mondja, de nyomott. Na de mindegy is, mert a Jobbik politikusa csak úgy hadarja a dolgokat. Fegyelmi eljárást kezdeményez Varsányi Péterrel, a Közterület-Felügyelet vezetőjével szemben. Balassa véleménye szerint az igazgató Melega Miklósnak kampányolt. Bérlakás építés, SZOVA kötvény, oladi kilátó, belterületi utak felújítása, táncosok támogatása, e-töltők, zöld rendszámos autók ingyenes parkolása. Mind mind napirendi pont javaslat. 

Kopcsándi József (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) képviselő azt javasolja, hogy strukturálják át a Közbeszerzési Bizottságot, mert jobban rá szeretnének látni a közbeszerzésekre. Érdekességként veszi elő, hogy 3 millió forinttal olcsóbb ajánlatot fogadtak el a Sportliget kivitelezői pályázatánál. 


László Győző máris munkában. Három napirendi pontot javasol. Az épülő derkovitsi parkolót után érdeklődik, hogy hogyan áll a projekt. 

Második napirendi pontként azt javasolja, hogy kapjanak a Haladás szurkolók egy helyet a csapat felügyelőbizottságban.

Harmadikként azt javasolja, hogy Domunsnál legyen kormányablak. Ezzel a Derkovits, Olad és Kámon ügyintézéseit is megkönnyítenék. 

Horváth Soma (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) a Közterület-Felügyelettől kérné, hogy ne csak a belvárosban járőrözzenek, hanem a város más területein is. 


Horváth Attila (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) az oladi fahíd ügyét hozza elé. Azt javasolja öntsenek tiszta vizet a pohárba, hogy most van a híddal: fogják még autók használni, vagy csak gyalogosok, vagy biciklisek is, vagy lesz új híd, vagy mi van?

Ipkovich György (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) a picara kérdez rá. Korábban beharangozták a vásárcsarnok felújítását, azóta semmi nem történt. 

Puskás azt mondja, hogy különböző pénzek átstruktúrálása folyik. 


Nicsak, ki beszél?

76 ezer 500 - ennyi ember lakik Szombathelyen - kezdi Molnár Miklós, aztán be is fejezi, mivel Tenki Mária (Fidesz-KDNP) éppen Illés Károllyal (Fidesz-KDNP) beszél keresztbe. 

Molnár folytatja, sokan vannak Szombathelyen, de nincsenek lakások. Ez a mondandójának a lényege. Azt javasolja, hogy mérjék fel, hány nem szombathelyi lakos van a városban.  
 

9:25 - Puskás levelet kapott, lájf! 

Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) küldött két levelet a polgármesternek. Egyik levélben arról tájékoztatja a közgyűlést, hogy családi okok miatt nem tud részt venni a mai ülésen. 

A második levélben pedig közös sétára invitálta Puskást. Hogy elmegy e a város első embere a sétára, azt nem tudni. 

Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) a Fidesz frakcióvezetője szólal fel.  Gratulál László Győznek és megköszöni Melega Miklósnak, hogy vállalta a megmérettetést a Fidesz színeiben. Lendvai azt mondja, hogy László biztosan emlékezni fog a mai napra, mert ő is emlékszik az első napjára az iskolában a közgyűlésben.


Nemény András (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) frakcióvezető folytatja. Ő is azt mondja, hogy nagyon kulturált kampány volt, és természetesen szintén gratulál Lászlónak.


Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester is szót kér. Ica néni levelét veszi elő, már csak szóban. Szerinte méltatlan volt az egész, ahogy az is, hogy cégvezetők, intézményvezetők részt vettek a választási kampányban. Azt javasolja, hogy decemberben tárgyaljanak erről, erősítsék meg, hogy város cégvezetők nem vehetnek részt kampányban. 

Puskás Tivadar folytatja, méghozzá azzal, hogy igazi barátságok köttettek a kampány alatt, ahogy beszél, szinte látom magam előtt, hogy ahogyan az őszi kampány végeztével a Fidesz és az Éljen Szombathely! politikusai és családjai összejárnak vacsorázni és kirádulni - olyan idilli a kép, amit lefest. Lényeg, ami lényeg, hogy arra kér mindenkit, hogy igaztalan, személyes vádak ne hangozzanak el ezután sem a közgyűlésben. 
 

9:14 - Minden nézőnek: Szevasztok! 


Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester megnyitja a közgyűlést, üdvözöl mindenkit, majd megállapítja, hogy a testület határozatképes. 

Elsőként László Győző (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) megy fel a pulpitusra és átveszi a mandátumát a polgármestertől. László volt az, aki megnyerte az október 14-re kiírt időközi választásokat.

László mond egy rövid beszédet, megköszöni a szavazók támogatását. 
 

 

8:49 - Jó reggelt mindenkinek!

Republic - Jó Reggelt Kívánok

Facebook: https://www.facebook.com/republicegyuttes/ Instagram: https://www.instagram.com/republic_egyuttes/ Spotify: http://spoti.fi/2qQRAkh Deezer: http://bit.ly/2qrIzgS Apple Music: http://apple.co/2oMfhsR Google Play: http://bit.ly/2rqnrpi Tidal: https://tidal.com/track/10643012 Zene/szöveg: Bódi László Cipő ------------------------------------------------------------------------------- Jó reggelt kívánok! Ébredni kéne már! Érj hozzám! Nem várok holnapig, nem várok fél 6-ig! Vártam már eleget! Ne vacakolj annyit! Elmúlik az életem! Ne vacakolj annyit! Mindegyik kell nekem!

A kávé lefőzve, rágcsa bekészítve, kezdődik a októberi közgyűlés. Tegnap ebben a cikkben írtam róla, hogy mi minden várható ma. A kezdés 9 órakor addig éppen át lehet olvasni.


 

Szólj hozzá!

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.