Még a közterület-felügyelet vezetője is beleállt a Fideszes képviselőjelölt kampányába Szombathelyen

ugytudjuk.hu 2018-10-17 17:22:00
Így is elmaradt a siker. Pedig a fideszes városvezetés odatette magát. Az időközi választási kampány összefoglalója.

Időközi önkormányzati választásokat tartottak október 14-én Szombathelyen - kezdi az atlatszo.hu. Czeglédy Csaba körzete maradt képviselő nélkül, mivel Czeglédy több mint egy éve nem jelent meg a testületben. A baloldali politikust tavaly júniusban tartóztatták le, azóta előzetes letartóztatásban várja, hogy a hatóságok vádat emeljenek ellene. 


Arról már korábban is írt az Átlátszó, hogy nagy volt a könyöklés Czeglédy körzetéért, a Derkovits lakótelepért. A Fidesznek ugyanis ez a mandátum kellett volna ahhoz, hogy teljhatalmat szerezzen Szombathelyen. 2014-ben 9-9 szavazatot kapott a Fidesz és az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt szövetség. A polgármesteri címért folyó harcból Puskás Tivadar került ki győztesként, így ő lett a Fidesz 10. képviselője. A Pro Savaria, és a Jobbik pedig listáról szerzett 1-1 helyet a közgyűlésben. 

21 fős a szombathelyi testület, a Fidesz pedig felajánlott egy alpolgármesteri címet a pro savariás Molnár Miklósnak, ezzel pedig meglett a 11 fős többségük. Czeglédy kihullásával azonban nyitottá vált a kérdés, hogy sikerül-e egy újabb Fideszes képviselőnek mandátumot szerezni. Ha igen, akkor külsős résztvevő nélkül lett volna meg a Fidesz többsége. 

A választás vasárnap megvolt, az Éljen Szombathely! jelöltje, László Győző 927 szavazatot szerzett, míg a Fideszes Melega Miklós 696 voksot gyűjtött be. Ez pedig azt jelentett, hogy 57,12% - 42,88%-ra László győzött. 

A voksolásnak több üzenete is lehet. A legfőbb talán mégis csak az, hogy ha a Fidesz jelöltje ellen egyetlen induló van, akkor a fideszest le lehet győzni. Ez pedig a jövő évi önkormányzati választásokra igen csak erős üzenet lehet. Valószínű tudták ezt a jelölő szervezetek, sőt, a mostani szombathelyi városvezetők is. A kampány utolsó napjaiban ugyanis még a város hivatalos weblapját és a közterület-felügyelet igazgatóját is bevonták a népszerűsítése

A Derkovits városrészben például két mobil kamerát adott át Puskás Tivadar polgármester, Varsányi Péter közteres igazgatónak, Melega Miklós aktív közreműködésével. A szombathely.hu még meg is említi Melegát: 

“Dr. Melega Miklós képviselőjelölt jelezte a városvezetés felé, hogy az itt élők számára egy nagyon fontos kérdés a közbiztonság, s reményét fejezte ki, hogy a most beszerzett két mobilkamerát ezen a városrészen is gyakran használják a rend megőrzésére, az illegális szemétlerakás megakadályozására.”

A csütörtöki átadás annyira sürgős volt, hogy a mobilkamerák beszerzéséről a közgyűlés még nem is döntött. Külön érdekesség, hogy miután 2005-ben Varsányit hirtelen leváltották Budapesten, ahol hasonló pozíciót töltött be, Szombathely akkori MSZP-s polgármestere, Ipkovich György adott neki munkát. 

De nem ez volt az egyetlen olyan húzás, amivel a hatalmon lévő fideszes városvezetés előnyhöz próbálta juttatni Melegát. Parkoló nyitással, vagy korábban lejárt tervű parkolók újraterveztetésével támogatta meg a fideszes többség. 

A kampány legizgalmasabb része azonban mégsem ez volt. A múlt héten csütörtökön Czeglédy Csaba szórólapokon tudatta a derkovitsiakkal, hogy László Győzőt támogatja, és egyben kérte a választókat, hogy ők is tegyenek így. 

Erre válaszlépésként egy kézzel írott levél másolata jelent meg szinte az összes városrészi postaládában. Az aláíró pedig bizonyos Nagy Jánosné Ica volt. Felkészült lakók vannak a szombathelyi lakótelepen, akiknél nem csak fénymásoló van otthon, de még erőből és energiából is nehezen fogynak ki, hiszen egyetlen éjszaka alatt jutnak el több száz lépcsőházba és több ezer postaládához. 


A lelkesedésből és felindulásból íródó szavazói leveleknek van már történelme Magyarországon. Idén márciusban, az országgyűlési választások előtt például Hiller István ellen született egy hasonló. 

Szólj hozzá!

Már most keresnek ellenzéki szavazatszámlálókat a tavaszi választásokhoz

Minden szavazókörben tiszta választást szeretnének az ellenzéki pártok és a civilek.

Mint a filmekben: autóval üldözte, majd azzal árokba lökte haragosát Izsákfánál egy ámokfutó

A hátulról meglökős módszerrel akarta rendezni kettejük nézeteltérését.

Egy keresztes lovag 900 éves kardját találták meg Izraelben

Egy amatőr búvár talált rá régiségekre.

Márki-Zay Péter mégis létrehozna egy hetedik parlamenti frakciót a mozgalmának

Kérdés, hogy ebbe belemegy-e az összefogásban résztvevő hat ellenzéki párt.

Még kitart az enyhe idő

Csak este várható komolyabb felhőzet.

Bayer Zsolt: Ha Pintér Sándor és Kásler Miklós melegek, én is az vagyok

Nem mindennapi logikát láthatunk megcsillanni a képernyőn.

Igen előkelő helyen szerepel a Falco az európai kosárklubok ranglistáján

A szombathelyiek mind a három BL-ellenfelüket megelőzik.

Jövő héten vasúti átjárók lezárására kell számítani Vas megyében

Szombathely-Szőlős megállóhelynél, valamint Körmenden a Mátyás király utcánál a kijelölt kerülő úton lehet közlekedni.

Másfél millió forintért ad tanácsot Dézsinek Győr kertvárosairól a választáson kétszer is elbukó bácsai fideszes

Morvay László már nem csak a Gazdasági Bizottságban való részvételéért kap pénzt a várostól: a kertvárosokat kell felmérnie Dézsi polgármesternek.

Szalmabála-gyújtogatót fogtak a vasi rendőrök

A férfi miatt hatszáz szalmabála égett le Duka közelében múlt héten.

A nyáron 13,1 százalékkal nőtt a beoltottak száma - na, nem nálunk: Ausztriában

„Az oltás megy az emberekhez” :Buszon, hajón, cirkuszban, templomban is oltanak, regisztráció nélkül.

Az ellenzék szerint a bebetonozás a cél, így nem vesznek részt a médiahatóság új elnökének kiválasztásában

Szerintük a lépés egyértelmű célja, hogy még a jelenlegi fideszes kétharmad válassza meg ismét 9 évre az NMHH vezetőjét.

Egy egész család élt a katalizátor-lopásokból Szombathelyen

Az ügyészség szerint itt az ideje bemenni a börtönbe egy kis gondolkodásra.

van még itt cikk a témában:

Máris csúszik a Metro áruházas elkerülő építése Szombathelyen

Szeptember végén írták ki a tervezésről szóló közbeszerzést, de szinte rögtön hosszabbítani kellett a határidőn.

Már most keresnek ellenzéki szavazatszámlálókat a tavaszi választásokhoz

Minden szavazókörben tiszta választást szeretnének az ellenzéki pártok és a civilek.

Jövő héten vasúti átjárók lezárására kell számítani Vas megyében

Szombathely-Szőlős megállóhelynél, valamint Körmenden a Mátyás király utcánál a kijelölt kerülő úton lehet közlekedni.