Élet a járvány után - Kreatív pályázatot hirdettek fiatalok számára

Székely Zoárd 2020-04-28 18:10:00
Írj, rajzolj, forgass vagy játszd el!

Hogyan változtatta meg a járvány az életedet? Mit tartanál meg a „régi” világunkból és mit csinálnál másként?

Ezt kérdezi az Ökopolisz Alapítvány a 10-24 év közötti fiataloknak szóló, Élet a járvány után című pályázatában. A fiatalokat arra kérik, hogy írják meg, forgassák le vagy éppen slammeljék el, hogyan változtatta meg az életüket a veszélyhelyzet.

A pályázat célja, hogy gondolkodásra késztesse a 10 és 24 év közötti fiatalokat, emellett feltérképezze és megmutassa, hogyan hat rájuk a járvány, a karantén zártsága és ez hogyan változtatja meg a jövőről alkotott elképzeléseiket, értékrendjüket.

Trunk Tamás DABLTY vlogger a saját bőrén tapasztalta a koronavírus okozta nehézségeket: lemondták a versenyeit, ráadásul azok a nemzetközi, fiataloknak szóló fesztiválok is elmaradtak, ahol előadóként vett volna részt. Szerinte a fiatalok jól alkalmazkodnak változásokhoz és még több digitális megoldással rukkolnak elő ebben a megváltozott helyzetben.

„Most a vírus bír cselekvésre minket, holott sokan otthonainkba bezárva tehetetlennek érzik magunkat. Új igények merülnek fel: egyszerűbben kellene élni, csökkenteni a fogyasztást, a helyi termelőtől vásárolni, kevesebbet utazni és utaztatni a termékeket.”

– vélekedik Lengyel Szilvia, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának társelnöke.

„Túl sokat akartunk belegyömöszölni az életünkbe. Most van rá idő, hogy megtanuljuk, valójában mire is van szükségünk”

– tette hozzá.

Még a minimalista, környezettudatos életmódot folytató Antal Éva, vagyis Vászonzsákoslány vlogger is rájött, hogy sok olyan dolgot vásárolt meg, amire valójában nincsen szüksége. Úgy gondolja, hogy a csomagolásmentes vásárláson kívül még számtalan lehetőség van arra, hogy a környezetet megóvjuk és még spóroljunk is: pl. vegán étkezéssel vagy éppen házilag előállított élelemmel, mondjuk palántázással.

Harsányi Bence színész sem akar soha többé felesleges kacatokkal élni. A karantén idején az évek során felhalmozott „feleslegeket” szortírozta, a csomagokat pedig családtagok, barátok, adományboltok és segélyszervezetek fogják megkapni. A Momentán Társulat egyik alapítója minden pályázót arra kér, hogy fogalmazzák meg érzéseiket és véleményüket azzal kapcsolatban, hogy hogyan képzelik el az életüket a járvány után.

A fiataloknak május 10-ig kell elküldeniük írott vagy videós pályázati munkájukat minden műfaji megkötés nélkül, csupán a terjedelmi korlátokat szabta meg a kiíró. A téma szintén szabadon választható: pl. oktatás, környezetvédelem, közlekedés, utazás, hobbi, emberi kapcsolatok, szerelmek, vagy ez mind együtt. Ami viszont fontos, hogy a pályázat elkészítése közben is szigorúan be kell tartani az érvényben lévő korlátozásokat.

A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, illetve a legjobbakat az Ökopolisz Alapítvány saját weboldalára, social media csatornáira is feltölti. A zsűri által kiválasztott alkotásokra május közepétől a nagyközönség is szavazhat. Az elbírálás során előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyekben teret kap a zöld gondolkodás, a fenntarthatóságot előtérbe helyező szemléletmód, valamint szerepelnek benne konkrét ötletek, cselekvési javaslatok.

Az eredményhirdetésre korcsoportonként június elsején kerül sor. A nyereményeket az Ökopolisz Alapítvány a hátralévő karanténidőkre hangolta: lesz csúcskategóriás roller, bluetooth fül-, fejhallgató vagy hangszóró, kerti medence is.

A pályázat részleteit itt találhatják meg: palyazat.okopoliszalapitvany.hu

 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.