Egyre nehezebb a nyugdíjasoknak az infláció szorításában

ugytudjuk.hu 2020-02-18 19:53:00
Komoly problémák bukkantak fel a 2,2 milliós táborban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hivatalos adatai szerint januárban 4,6 százalékos volt az nyugdíjas-infláció, ezzel szemben az öregségi ellátások idén 2,8 százalékkal emelkedtek. Ugyanakkor jóval magasabb az áremelkedés azokon a területeken, amelyek az időseket érintik (gyógyszer, élelmiszer, szolgáltatások). Itt 10-25 százalékos árbombáról beszélhetünk. A legszomorúbb azonban a nyugdíjak gyors elértéktelenedése.

Már évek óta 2-2,7 százalék között emeli több mint 2 millió ember megdolgozott juttatását a kormány. Jelentősen alábecsülve a tényleges inflációt, ami stabilan 3 százalék fölött van, januárban pedig csaknem elérte az 5 százalékot. Így szintén évek óta járulék kiegészítésre szorul az éves emelés, rendszerint novemberben. Az egyik fő baj ezzel az, hogy a nyugdíjasok 11 hónapon át hiteleznek az államnak, vagyis ami januárban már járna nekik, azt novemberben kapják meg. Ezen a rezsiutalványok sem sokat segítenek.  

Mindezek mellett felgyorsult a nyugdíjak értékvesztése, elsősorban a forint hanyatlása érinti rosszul a tábort. A hivatalos inflációs adatok sem kicsik – hol vagyunk már az 1-2 százaléktól! – a béremelések növekvő üteme tovább pörgeti a spirált. Így az idősek tábora egyszerre került az infláció szorításába és az alacsony járulék emelésbe. Az olló egyre inkább nyílik, a nyugdíjak emelése meg sem közelíti a bérekét (utóbbiak 15-20 százalék körüliek, átlagban). S mivel a bérek folyamatosan nőnek, így szinte robbannak az árak is. Ez pedig elsősorban a nyugdíjasokra üt vissza, még többet kell adniuk még kevesebből.  

De akkor miért nem állnak ki határozottabban érdekeik védelmében az idősek? Részben életkori, részben szervezeti okok miatt. Egy bizonyos kor felett a „már az is jó, hogy egyáltalán kapunk" hangulat uralkodik el. Ez a többnyire legszegényebb és nem kis létszámú réteg paradox módon a kormányzat stabil szavazóbázisához sorolható. Kihasználják félelmeiket, kiszolgáltatottságukat. A másik a szervezettség gyengeségei. Bár akadnak nyugdíjas érdekvédő szervezetek, de vagy a kormány nótáját fújják, vagy erőtlenek. Jelenleg nincs harcos nyugdíjas szervezet, mint ahogy a munkavállalók körében is fehér holló az ilyesmi.

Nagy gond a forint gyengülése, leértékelődése a nyugati valutákhoz képest. Ez úgy jön ide, hogy az importnak az a része drágul gyorsabban, ami az időseket érintheti: élelmiszerek, gyógyszerek, egészségügyi és szociális ellátások. Egyszeri, legalább 6 százalékos emelés kellene ahhoz, hogy legalább a béremelések fertályát láthassák, de erre sincs esély. A kormány megelégszik a rezsiutalványokkal, az alkalmi – választások előtti – pár ezer forintos osztogatásokkal. És ezzel megelégszik több százezer nyugdíjas is. Ha pedig ez működik, akkor miért változtatnának rajta?

Viszont akadnak új szempontok is. Ha ilyen ütemben inflálódnak a nyugdíjak, az még a leghűségesebbeket is eltántoríthatja a kormány közeléből. Egyszerűen a megélhetési nehézségek miatt. Ha ez a réteg csak annyit tesz, hogy nem szavaz (valami hasonló történt most Dunaújvárosban) az komoly következményekkel járna a mostani kurzus számára. Persze ezt ők is tudják, így szinte biztosra vehető, hogy 2022 előtt az uralkodó párt kirukkol majd valamivel. Ez lehet egyszeri, nagyobb emelés, de kedvet kaphatnak a szlovákoktól is. Ők most jelentették be, hogy 13. havi nyugdíjat fizetnek, 150 ezer forint értékben. Hát, azért ez azért több, mint a rezsi...

Tanulságosak a KSH friss adatai a leginkább drágult termékek vonatkozásában (éves változás, százalékban). Sertéshús 27,6, friss zöldség 14,1, szalonna 13, postai szolgáltatás 12,1, lakbér 10,3, déligyümölcs 21, kolbász 17, 4 százalékos emelés. De más gondok is akadnak. Nem sikerült a nyugdíjasok újra munkába állításának programja, ami nem is csoda. Ha valaki 40 év munka után pihenni akar, az arra is szorul, nem fog újra robotolni még pénzért sem. Kezd visszájára elsülni a nők 40 program is. Az infláció és a megváltozott nyugdíjszámítás miatt az ezt igénybe vevők rosszul járnak. De rosszul jár az ország is, mert idő előtt tízezrek vonulnak ki a munkaerő piacról.

Summa summarum: egyre kilátástalanabb a nyugdíjasok helyezte. Megoldást rövid távon az euró bevezetése jelentene, de nem ilyen árfolyamok mellett. Legvalószínűbb egy vegyes rendszer kialakítása, amelyben a dolgozó részben megtakarít, részben befizet egy állami alapra és részben magánpénztárban gyűjt. Ehhez persze erős bizalom kellene az állami intézményekben, ami ma nincs nagyon meg. Volt már rá példa, hogy állami varjú szállt a nyugdíjas karóra...   

Szólj hozzá!

Megfejtették, mitől olyan forró a Szaturnusz légköre

Régóta foglalkoztatja a kutatókat a jelenség.

Chris Hemsworth Indiában rúg szét pár segget a Netflix legújabb filmjében

Thor kikezd az indiai és a bangladesi drogmaffia embereivel.

Egy motorháztetőn utazó fiatal megsérült, egy autó pedig a tetjére borult Győrben

Felelőtlen és figyelmetlen autóvezetők okoztak tegnap balesetet.

Az LMP ismét benyújtja az otthongondozási díj minimálbér szintéjére emelő javaslatát

Szó szerint ugyanazt a javaslatot nyújtják be még egyszer, amit egy akkor fideszes képviselő már 2004-ben az országgyűlés elé terjesztett.

Buszvezetők kaptak maszkot a győri önkormányzattól

Ezer darab maszkot kaptak a Volánbusz győri sofőrjei.

Egy 15 éves, szombathelyi lányt keres a rendőrség

Április negyedike óta nem találják.

980 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 8 krónikus beteg az országban

Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. 

Több, mint fél millió forintnyi ékszert lopott el egy szombathelyi nő

Pontosan 552 ezer forintnyi arany és ezüstékszer tűnt el.

Ma még akár 25 fok is lehet

Egyetlen felhővel sem fogunk találkozni nap közben.

500 darab szájmaszkot ajánlott fel a szombathelyi Speidel Hungária Kft.

A mosható, többször használható maszkokat a szociális dolgozók kapják meg.

Itt tudod megnézni, hogy tartanak nyitva a győri üzletek a kijárási korlátozások alatt

Közösségi térkép készült a most is nyitvatartó, illetve házhoz szállító üzletekről és boltokról.

Esterházy Márton: Gratulálok azoknak, akik kivették a tantervből a testvérem munkásságát

„Mert ha valaminek nem ott a helye, de ott van, akkor az a helye.”

Boris Johnson stabil állapotban van, reagál a kezelésre

Jó hangulatban van a brit miniszterelnök.

Senki sem marad hoppon az idei csokinyuszik miatt

Idén otthon fogjuk felzabálni a csokinyúl-készleteinket.

Napokig életképes maradhat a koronavírus az arcmaszkon

Újabb kutatásban vizsgálták, hogy különböző felületeken meddig él meg a koronavírus.

Operatív Törzs: Egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást

Az intézkedés megszegése miatt már hatezer alkalommal intézkedtek a rendőrök.

Augusztusra elkészül az első magyar horrorfilm

Egyszerre több projekten dolgozik a rendező.

Élesztőgyár: Ha mindenki csak annyit venne, amennyit ténylegesen felhasznál a közeljövőben, akkor nem lenne hiány

A budafoki üzem teljes kapacitással működik, de a pánikvásárlással nehéz küzdeni.

van még itt cikk a témában:

A szegénység határán - Havi 114 ezer forint az átlagnyugdíj

Bejött a kormánynak a korhatáremelés: kevesebb a nyugdíjas.

Népszavazás lehet a nyugdíjakról

A nyugdíjrendszer reformját célzó kérdéseket nyújtottak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Sajnos rossz hírünk van a nyugdíjasok számára

Még az Országos Nyugdíjas Parlament kezdeményezett népszavazást öt kérdésben is, többek közt a nyugdíjjal kapcsolatban. A Nemzeti Választási Bizottság ezek közül egyet sem hitelesített.