Egyre kevesebb szén-dioxidot képesek megkötni a trópusi esőerdők

ugytudjuk.hu 2020-03-05 17:54:00
Néhány évtized múlva már az is előfordulhat, hogy több szén-dioxidot fognak termelni az erdők, mint oxigént.

Egy új tanulmány szerint a trópusi esőerdők egyre kevesebb szén-dioxidot tudnak megkötni, írja a Guardian. A tanulmány szerint a változás olyan ütemben halad, hogy a következő évtizedben már odáig fajulhat a helyzet, hogy ezek az erdők több szén-dioxidot bocsájtanának ki, mint oxigént. Ha ez tényleg bekövetkezik, akkor felgyorsulhat a klímaváltozás, az embereknek pedig minél hamarabb át kell térniük a megújuló energiahasználatra. 

A tanulmány rámutatott, hogy a változás hátterében, nem meglepő módon, az emberek erdőirtása áll, aminek köszönhetően az elmúlt három évtizedben folyamatosan csökkent a trópusi erdők szén-dioxid felvevőképessége. A közel 100 tudományos intézmény bevonásával készült tanulmány szerint a legpesszimistább számításoknál is előbbre jár a klímaváltozás.

Az 1990-es években ugyanis az esőerdők a jelenleginél körülbelül 30 százalékkal több szén-dioxidot használtak fel, mint most. A 90'-es években az emberi kibocsájtás 17 százalékát, 46 milliárd tonnányi szén-dioxidot tudtak megkötni az esőerdők. Ez mostanra 6 százalékra, 25 milliárd tonnára esett vissza. A különbség nagyjából az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Kanada egy évtizednyi kibocsájtásának felel meg. Simon Lewis, a Leedsi Egyetem földrajz professzora szerint 2060-ra már az is megtörténhet, hogy az esőerdőkből széndioxid-források legyenek. 

A professzor szerint az embereknek eddig szerencséjük volt, hiszen az erdők felszívták a levegőbe pumpált szén-dioxid nagy részét. De az egyre többször előforduló szárazságok, az erdőirtás és a növekvő hőmérséklet miatt egyre gyorsabb ütemben pusztulnak az esőerdők, ennek pedig meg fogjuk inni a levét. Lewis szerint az egyetlen módja annak, hogy ellensúlyozzuk ezeket a hatásokat, az lenne, ha minél gyorsabban felhagynánk a fosszilis tüzelőanyagok használatával, és áttérnénk a környezetbarát alternatívákra.

Az ENSZ idei, novemberi gyűlésén valószínűleg több ország is bemutatja, hogy miként faragnának le a széndioxid-kibocsájtásukból, ám ezzel is van egy probléma. Az országok többsége ugyanis ellensúlyozással érné el a nulla kibocsájtást, például úgy, hogy egy környezetszennyező gyár után meghatározott mennyiségű fát ültetnek. A professzor szerint azonban ez csak egy marketinghúzás a cégek részéről, amelyek tovább szennyezik a levegőt a kibocsájtásukkal.

A kutatók 30 éven keresztül készítették a tanulmány az Amazonas és Afrika erdejeiben. A megmaradt fák növekedéséből vonták le a következtetéseiket, amelyekből kiderült, hogy először az amazonasi erdők kezdtek kevesebb szén-dioxidot felvenni, majd ezt követték az afrikai erdők, amelyek viszont sokkal gyorsabb ütemben pusztulnak.

A szakértők azt mondják, hogy több hasonló fordulópontja is lehet a klímaváltozásnak szerte a világon. Ha az emberek elég fát irtanak ki az erdőkben, akkor egy idő után automatizálódik a folyamat, tehát nem lehet majd ellensúlyozni. A kutatók a sarkvidéki jégtakarók állapotához hasonlította az erdők pusztulását. Az Északi- és a Déli-Sarkon ugyanis az olvadó jég alól előbukkan a föld, ami sötét, így sokkal több hőt képes megkötni. Emiatt viszont gyorsabban olvad a jég, így még több föld kerül a felszínre, ami még több hőt köt meg. Lewis szerint éppen ezért kell minél gyorsabban cselekednie az embereknek, ha meg akarják állítani a folyamatot.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.