Egyre kevesebb szén-dioxidot képesek megkötni a trópusi esőerdők

ugytudjuk.hu 2020-03-05 17:54:00
Néhány évtized múlva már az is előfordulhat, hogy több szén-dioxidot fognak termelni az erdők, mint oxigént.

Egy új tanulmány szerint a trópusi esőerdők egyre kevesebb szén-dioxidot tudnak megkötni, írja a Guardian. A tanulmány szerint a változás olyan ütemben halad, hogy a következő évtizedben már odáig fajulhat a helyzet, hogy ezek az erdők több szén-dioxidot bocsájtanának ki, mint oxigént. Ha ez tényleg bekövetkezik, akkor felgyorsulhat a klímaváltozás, az embereknek pedig minél hamarabb át kell térniük a megújuló energiahasználatra. 

A tanulmány rámutatott, hogy a változás hátterében, nem meglepő módon, az emberek erdőirtása áll, aminek köszönhetően az elmúlt három évtizedben folyamatosan csökkent a trópusi erdők szén-dioxid felvevőképessége. A közel 100 tudományos intézmény bevonásával készült tanulmány szerint a legpesszimistább számításoknál is előbbre jár a klímaváltozás.

Az 1990-es években ugyanis az esőerdők a jelenleginél körülbelül 30 százalékkal több szén-dioxidot használtak fel, mint most. A 90'-es években az emberi kibocsájtás 17 százalékát, 46 milliárd tonnányi szén-dioxidot tudtak megkötni az esőerdők. Ez mostanra 6 százalékra, 25 milliárd tonnára esett vissza. A különbség nagyjából az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Kanada egy évtizednyi kibocsájtásának felel meg. Simon Lewis, a Leedsi Egyetem földrajz professzora szerint 2060-ra már az is megtörténhet, hogy az esőerdőkből széndioxid-források legyenek. 

A professzor szerint az embereknek eddig szerencséjük volt, hiszen az erdők felszívták a levegőbe pumpált szén-dioxid nagy részét. De az egyre többször előforduló szárazságok, az erdőirtás és a növekvő hőmérséklet miatt egyre gyorsabb ütemben pusztulnak az esőerdők, ennek pedig meg fogjuk inni a levét. Lewis szerint az egyetlen módja annak, hogy ellensúlyozzuk ezeket a hatásokat, az lenne, ha minél gyorsabban felhagynánk a fosszilis tüzelőanyagok használatával, és áttérnénk a környezetbarát alternatívákra.

Az ENSZ idei, novemberi gyűlésén valószínűleg több ország is bemutatja, hogy miként faragnának le a széndioxid-kibocsájtásukból, ám ezzel is van egy probléma. Az országok többsége ugyanis ellensúlyozással érné el a nulla kibocsájtást, például úgy, hogy egy környezetszennyező gyár után meghatározott mennyiségű fát ültetnek. A professzor szerint azonban ez csak egy marketinghúzás a cégek részéről, amelyek tovább szennyezik a levegőt a kibocsájtásukkal.

A kutatók 30 éven keresztül készítették a tanulmány az Amazonas és Afrika erdejeiben. A megmaradt fák növekedéséből vonták le a következtetéseiket, amelyekből kiderült, hogy először az amazonasi erdők kezdtek kevesebb szén-dioxidot felvenni, majd ezt követték az afrikai erdők, amelyek viszont sokkal gyorsabb ütemben pusztulnak.

A szakértők azt mondják, hogy több hasonló fordulópontja is lehet a klímaváltozásnak szerte a világon. Ha az emberek elég fát irtanak ki az erdőkben, akkor egy idő után automatizálódik a folyamat, tehát nem lehet majd ellensúlyozni. A kutatók a sarkvidéki jégtakarók állapotához hasonlította az erdők pusztulását. Az Északi- és a Déli-Sarkon ugyanis az olvadó jég alól előbukkan a föld, ami sötét, így sokkal több hőt képes megkötni. Emiatt viszont gyorsabban olvad a jég, így még több föld kerül a felszínre, ami még több hőt köt meg. Lewis szerint éppen ezért kell minél gyorsabban cselekednie az embereknek, ha meg akarják állítani a folyamatot.

Szólj hozzá!

Második világháborús lőszereket találtak Győrben

A rendőrség lezárta a Kálvária és a Lahner György utca kereszteződését.

Brit kutatók szerint a lámák antitestjeinek segítségével győzhetjük le a koronavírust

Ha a módszer beválik, akkor a vírus képtelen lenne bejutni az emberi sejtekbe.

Nem csak vasárnap játszanának bajnokikat a másodosztályú fociklubok, Csányi Sándorhoz fordultak

A Debrecen állt a kezdeményezés élére, de minden csapat támogatta.

Fájó torokkal ment orvoshoz egy japán nő, közel négy centis férget húztak ki a mandulájából

A nő nyers halat evett, így kerülhetett az élősködő a szervezetébe.

Váratlan meghibásodás miatt nem volt reggel áram a szombathelyi Decathlonban

Az E.ON munkatársai fél 11-re megszüntették a problémát.

192-vel tépő sofőrt kapcsoltak le a Vas megyei rendőrök

A múlt heti rekord ugyan nem lett meg, de így is jelentősen túllépte a sebességhatárt.

Több napos kutatás után megtalálták a Glee sztárjának holttestét

Naya Rivera még a múlt héten tűnt el, miután csónakázni indult a fiával. 33 éves volt.

Már 13 millióan fertőződtek meg világszerte a koronavírussal

Viszont a gyógyultak száma már 7 millió fölött jár.

Két magyar UFO-észlelés is található az amerikai légierő aktái között

E. T. kétszer is ellátogatott hozzánk a hidegháború alatt.

Ungár Péter: Senki nem lakik jól egy tízforintos emlékérmével

A Vas megyei LMP országgyűlési képviselője szerint ez a lépés jól mutatja, hogy a kormány valódi segítséget nem ad a frontvonalban teljesítőknek.

Elhunyt Bogdán László, Cserdi polgármestere

A hírről először beszámoló Hírklikk információi szerint a településvezető önkezével vetett végett az életének.

van még itt cikk a témában:

Veszélyesebb a kókuszolaj, mint gondoltuk

Több állatfajt fenyeget a termelése, mint a pálmaolaj.

Videó: először nézhetjük meg, hogy milyen belülről egy komodói varánusz szája

A PBS-en és a BBC-n is futó természetfilmes sorozat eredt a veszélyes hüllők nyomába.

Rekordszámú gólyafióka cseperedik a kőszegi gólyaudvarban

13 fióka kelt ki a tartósan sérült madarak földre épült fészkeiben.