Egy epidemiológus szerint ha nem védekezünk jobban, kezelhetetlenné válhat a járvány Magyarországon

Fehér Buda 2020-10-12 11:15:49
Tavasz óta sokat csökkent a fegyelem, ami miatt csak súlyosbodik a járványhelyzet itthon.

A Portfolio-nak adott interjút Oroszi Beatrix, epidemiológus, aki többek között arról beszélt, hogy milyen adatai vannak most Magyarországnak. Oroszi szerint a tesztelések száma már elére a kapacitás-korlátot, ami heti 70 ezer teszt körül meximalizálódott. A Semmelweis Egyetem munkatársa viszont azt mondja, nem szabad azért hátradőlnünk, mert a vírus reprodukciós száma 1 körül van, mert a tesztek száma miatt nem mutat pontos értéket ez a szám.

Oroszi szerint a járványügy már régóta készült egy olyasfajta világjárványra, mint a koronavírus, félő volt, hogy bármikor bekövetkezhet egy hasonló helyzet.

A szakember azt is elmondta, hogy egyre többször tapasztalnak olyat, hogy egy vírus áttöri a faji határokat, ami a globalizáció miatt nagy sebességgel tud aztán országok vagy kontinensek között utazni.

Oroszi szerint a jelenlegi probléma is ebben rejlik, hiszen a koronavírusról látjuk, hogy gyorsan és könnyen terjed, tehát nem a relatíve alacsony halálozási ráta a legfőbb problémaforrás.

A Semmelweis Egyetem munkatársa szerint attól sem kellene lenyugodnunk, hogy az idősekre nézve a legveszélyesebb a vírus, hiszen a járványügyiek valószínűségekben gondolkoznak. Ez pedig nem zárja ki azt, hogy fiatalok körében is legyenek súlyosabb lefolyású esetek. A vírusból felépülők pedig sokszor maradandó károsodást szenvednek, hosszú ideig fennmaradhat a nehéz légzés, vagy szív- és érrendszeri problémák. De viszonylag gyakori tünet a krónikus fáradtság szindróma is, amely miatt néhány beteg több hónappal a felépülése után sem tud visszatérni a munkába.

Oroszi azt is elmondta, hogy a legjobban azok az országok tudták felvenni a harcot a járvánnyal, amelyeknek már voltak terveik hasonló járvány esetére. Ilyen országok például Kína, vagy Dél-Korea, ahol az emberek számára nem jelentett problémát a maszkviselet, míg több országban a mai napig vannak olyan emberek, akik nem hajlandóak felvenni a maszkot.

Emellett a szakértők azt látják, hogy a korai tesztelésnek is nagy a jelentősége, hiszen a pontos teszteléssel és a kontaktkutatással ki tudták szűrni, hogy hol tart a járvány.

A pozitív példák mellett viszont ott vannak a negatív esetek is, például az USA vagy az Egyesült Királyság, ahol nagyon gyorsan kiderült, hogy nem voltak felkészülve a járványra.

Oroszi a magyar helyzetről azt mondja, tavasszal mindenki nagyon óvatos volt, a korlátozások feloldása után is csak lassan tért vissza az élet a régi kerékvágásba. Azóta viszont fokozatosan lazult a fegyelem, csak idő kérdése volt a robbanásszerű terjedés, ami augusztus utolsó heteiben következett be. A szakértők már augusztus elején, Pápán észleltek egy komolyabb gócot, ahol egy fölé men a vírus reprodukciós rátája, Oroszi azóta már egy konferencián hívta fel a figyelmet arra, hogy az R érték már kettő felett van, ami rendkívül kockázatos.

A kutatók szerint a járványok terjedése tudományos alapon előre jelezhetők, de csak akkor, ha pontos adatokkal tudnak dolgozni. A tesztelések száma viszont már elérte a kapacitás korlátot, 70 ezer körüli értékről az elmúlt hetekben már nem nőtt ez a szám. Oroszi szerint viszont ez nem azt jelenti, hogy a járvány elére a platót, hiszen a pozitív tesztek aránya egyre nő. Emellett azt is látják, hogy a súlyos lefolyású kórházi esetek száma is növekszik, így elmondható, hogy a görbe emelkedése nem lassult le.

Oroszi szerint ha nem lassul a járvány, és az emberek nem tartják be a védekezési szabályokat, akkor hatalmas őszi-téli járványhulláma lesz az országnak, amit nehéz lesz kezelni.

Most is az lenne a cél, hogy laposítsuk el a görbét, hiszen a járványügy és az egészségügyi ellátórendszer csak így tudja felvenni a harcot a vírus ellen. 

A szakember az interjú végén végül elmondta, hogy a vírustagadókra nem hatnak az észérvek, sem az tények, vagy az adatok. Magyarországon viszont szerencsére csak egy marginális csoport tagadja a járvány jelenlétét, a járványtagadás, vírustagadás viszont  rontja a járványügyi védekezés hatékonyságát, és sajnos segíti a vírus terjedését. Oroszi szerint az lenne a legjobb megoldás, ha minél többször elmagyaráznánk az embereknek, hogy mi is történik, hiszen, ha az emberek nem értik meg, hogy mi zajlik körülöttük, és mi az ő szerepük a védekezésben, akkor sokkal könnyebben kaphatók lesznek mindenféle összeesküvés elméletekre. 

Szólj hozzá!

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.