Több mint duplájára emelte Győrben az építményadót Dézsi Csaba András polgármester, de lehet, hogy későn

Pintér Bence 2020-12-02 08:09:00
900 forintról 2000 forintra nőtt a négyzetméterenkénti összeg, pont egy nappal azelőtt, hogy a kormány befagyasztotta az önkormányzati adók emelését. Lehet, hogy így sem lesz már érvényes az emelés.

A járványi miatti vészhelyzet nyomán jelenleg egyszemélyben a polgármester, Dézsi Csaba András hoz döntéseket Győrben, aki a belvárosi parkolás átszabása után most az építményadót alakította át, bár egy friss kormánydöntés miatt lehet, hogy fölöslegesen:

2021. január elsejétől négyzetméterenként 900 forint helyett 2000 forintot kénd majd fizetni a rendelet szerint. A magánszemélyek által nem üzleti célra használt ingatlanok továbbra is kivételek lennének. 

Úgy tűnik, Dézsi polgármester számára az adventi időszak az építményadó átszabásának időszaka, hiszen tavaly ilyenkor – akkor még csak polgármesterjelöltként és képviselőként – az ő javaslatára törölték el a garázsokra, hétvégi házakra vonatkozó építményadót, nyilván kampányfogásként.

A kormány közben befagyasztotta az önkormányzati adókat

Nem csak személyes passzióról van szó persze, hiszen miután a kormány elvonta a gépjárműadó jelentős részét, valamint Parragh László kamarai elnök belengette, hogy az iparűzési adót is fel kéne függeszteni, gyakorlatilag az építményadó maradt az utolsó olyan helyi adónem, amire még nem vetett szemet a központi kormányzat. Nem véletlen, hogy ennek emelésével pótolná a kieső bevételeket például az ellenzéki vezetésű Szombathely is. (Más kérdés, hogy ott ezért a helyi Fidesz népnyúzónak nevezte Nemény András MSZP-s polgármestert.)

Az építményadóból egyébként idén eredetileg 3,5 milliárd forint bevétellel számolt a győri városvezetés, tehát ha ezt nézzük, akkor jövőre mintegy 7,8 milliárd forint lehetne az innen érkező bevétel.

Az viszont egyelőre nem teljesen világos, hogy a kormány által kedden hozott döntés, miszerint az önkormányzatok 2021-ben nem emelhetnek adókat, milyen hatással van erre a rendeletre – ha jól értjük, akkor hiába emelte meg az adót a polgármester, mivel 2021-ben nem lehet magasabb az adó mértéke, mint a mai, azaz a szerdai napon hatályban lévő összeg. 

Szólj hozzá!

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.