Daytripper - Megéled-e a pillanatot?

Székely Zoárd 2019-11-17 17:47:00
Lehet-e jó egy képregény, amiben már a 23. oldalon meghal a főhős? Lehet!

Bizonyára kevés történet kezdődik úgy, hogy a főhős meghal a 23. oldalon. Egy 30 év körüli férfi besétál São Paulo egyik kocsmájába, italt kér és cigarettát, majd a pultos elkezd mesélni a családjáról. Beszélgetésüket egy fegyveres rabló szakítja félbe, az akció hevében előbb az idős kocsmárossal végez, majd az öltönyös fiatalemberrel, aki épp az édesapja tiszteletére rendezett ünnepélyre sietett volna. Így indul a brazil testvérpár, Fábio Moon és Gábriel Bá díjnyertes képregénye, a Daytripper.

A 2010-ben megjelent, 10 füzetből álló sorozat Brás de Oliva Domingos életének fontosabb eseményeit meséli el. A történetek nem lineáris sorrendben követik egymást, egyszer a középkorú írót láthatjuk, egyszer Brás gyermekkorába kapunk betekintést, sőt van olyan rész is, amelyikben hősünk egyáltalán nem szerepel. Az egyetlen, ami összeköti az eseményeket, hogy minden végkifejletben Brás meghal. Elsőre ugyan furcsának tűnhet, de ahogy haladunk előre az olvasásban, egyre világosabbá válik az írók szándéka és szimbólumokkal tarkított üzenete. Nyilvánvaló, hogy az ember nem halhat meg tízszer élete során, ám mindannyiunk életében bekövetkeznek olyan pillanatok, amikor elveszítünk egy darabot önmagunkból. Lehet akár tudatos, akár váratlanul bekövetkező mozzanat hatására, de énünk egy része folyamatosan meghal, ezt a metaforát interpretálja Brás története. Az ő életútját szemlélve jöhetünk rá arra, milyen hasonlóságok övezik mindannyiunk életét és melyek azok a pillanatok, amik egy csapásra képesek is megváltoztatni azt – az első szerelem, egy gyermek születése, vagy éppen egy apa halála.

A legfőbb kérdés azonban mégis az marad, hogy mennyire vagyunk képesek értékelni az életet, mi irányítjuk-e a saját sorsunkat, illetve utolsó leheletünkkel mennyire lennénk elégedettek a kapott idővel, ami a rendelkezésünkre áll? Persze, ezen témák más körülmények között csupán elcsépelt „Szabó Péteri” sallangok lennének, de köszönhetően Moon és Bá lebilincselő őszinteségének és személyes ábrázolásmódjának, ez a remekmű kiemelkedik a giccshalmazból. Élettapasztalataikat ízlésesen tálalva mi is átérezzük kapcsolataink fontosságát és rádöbbenünk arra, milyen csekélységeken múlik az egyén sorsa, hogy bizonyos döntéseink után sajnos nincsen visszaút. Brás esetében csupán „utolsó” napjait figyelhetjük meg, hogy aztán a halála pillanatában magára hagyjuk őt és egy másik idősíkon futó történetbe csöppenjünk bele, arra késztetve minket, hogy még alaposabban figyeljük minden rezdülését, ez pedig igen bensőséges kapcsolatot teremt a karakter és az olvasó között – innen ered maga a cím is, a daytripper egynapos útra induló turistát jelent.

Bár több tucat képregényt olvastam már az évek során, a Daytripper mondanivaló és vizualitás szempontjából is a legszebb példány, ami a kezembe került. Mélyreható dramaturgiája, valamint sajátos atmoszférája miatt a mai napig szerepel különböző oldalak ’must-read’ listáin – nem hiába kapta meg a képregények Oscarjának számító Eisner-díjat. Hála a hazai piac virágzó fellendülésének, talán egyre nagyobb esély van arra, hogy a magyar kiadás is nemsokára a polcra kerüljön. Egy univerzális és szívbemarkoló történet az élet viszontagságairól, szépségeiről – amihez
hozzátartozik a Halál és annak elfogadása is.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.